Aktierna som avanzianerna köpt i coronaoron

Börsen slog nytt rekord så sent som 20 februari men har sedan dess befunnit sig i fritt fall på grund av oro för coronavirusets spridning över världen. Men vilka aktier har fått avanzianerna att trycka på köpknappen?

Mycket snabb börsnedgång tyder på stor oro

Börsen har på 11 börsdagar tappat -14,51% vilket är några tiondelar under det historiska snittet för en korrektion. Sedan 1990 har en korrektion i snitt inneburit att börsen sjunkit -14,83% under 75 dagar. Under den mycket turbulenta höstfrossan 2018 som sänkte börsen -17,90% så tog samma rörelse 83 börsdagar så onekligen är det mycket oro på marknaden just nu.

Ytterligare en indikator på att det råder panik på marknaden är räntemarknadens utveckling. Vi har noterat All Time Low på den amerikanska tioåringen likväl som trettioåringen. Den sistnämnda har gett en totalavkastning på hela +27% i år, en avkastning av aldrig tidigare skådat slag under så kort tid (?). När detta virus lagt sig så lär det finnas mycket kapital som står utanför marknaden och vill in i värmen igen. När det sker är omöjligt att säga och rimligtvis därför vi ser den höga volatiliteten på marknaden, det är nämligen ingen som riktigt vet. Att vi kommer få kontroll på situationen ser jag som självklart men frågan är hur mycket skada virusutbrottet hinner åsamka längs vägen.

Vilka aktier har avanzianerna köpt under oron?

Ända sedan det kraftiga börsfallet på -4,31% måndagen den 24 februari har det varit mycket hög handel och många köp har gjorts, även om det volymmässigt gjorts fler försäljningar.

Svenska aktier som favoriserats

 1. Investor B
 2. Volvo B
 3. SAS
 4. PowerCell
 5. Investor A
 6. Lundin Gold
 7. ICA Gruppen
 8. Axfood
 9. Telia Company
 10. Storytel

Utländska aktier som favoriserats

 1. Norwegian Air Shuttle
 2. Moderna
 3. Gilead Sciences
 4. Edwards Lifesciences
 5. Mastercard
 6. Abbott Laboratories
 7. 3M
 8. Nike
 9. Danaher
 10. Facebook

Globalt ser vi en rusning till Coronavinnarna

Även om panik råder på börsen och skräckindexet VIX har letat sig upp till mycket höga nivåer så finns det en intressant subtrend. Många försöker identifiera vinnarna på denna oro. En sådan aktie i OMXS30 är medtechbolaget Getinge som har noterat en uppgång på +10% senaste veckan.

Utanför Sveriges gränser pratas det friskt om Clorox som är ett ”household brand” med produkter inom bl.a. desinficering.

3M är förvisso ett konglomerat men här ser många en coronaproxy tack vare deras andningsmasker/skydd som är en bristvara just nu.

Zoom Video Communications är ett techbolag som har en lösning för videokonferenser, något som rimligtvis kommer se ökad efterfrågan om allt fler behöver jobba hemifrån. Aktien har stigit +9% senaste veckan och +82% senaste kvartalet.

Ytterligare en vinnare är Teladoc Health som liknar våra svenska aktörer såsom Kry, Min Doktor, 1177 m.fl. Det är relativt enkelt att förstå att allt fler kommer vilja bli diagnosticerade på distans istället för att sitta och vänta i ett väntrum på vårdcentralen där risken finns att bli smittad av viruset. Aktien har stigit +9% senaste veckan och +69% senaste kvartalet.

Kursrusarna som fått flest nya avanzianer procentuellt sett

Men de riktiga vinnarna kan vi skönja om vi tittar på de aktier som procentuellt fått flest nya ägare bland avanzianerna. Aktien som fått flest nya ägare heter Allied Healthcare Products och erbjuder bland annat andningsskydd och akutmedicinska produkter. Aktien har noterat en uppgång på +711% senaste månaden och 1 606% senaste kvartalet.

Topplistan karaktäriseras till stor del av bolag som erbjuder produkter som behövs för att hantera coronautbrottet eller forskningsbolag som tros vara just de bolag som kan leverera ett vaccin. De sex aktier som procentuellt fått flest nya ägare har som grupp i snitt gett en avkastning på närmare 700% senaste kvartalet. Jag tror ett varningens finger och maning till försiktighet är på sin plats. Det är rimligtvis mycket förväntningar inbakat i dessa uppgångar.

 1. Allied Healthcare Products
 2. Forty Seven
 3. Cocrystal Pharma
 4. Ibio
 5. Moderna
 6. Co-Diagnostics
 7. Intersect Ent
 8. Alpha Pro Tech
 9. Edward Lifesciences
 10. Tonix Pharmaceuticals
 11. Stryker
 12. Heat Biologics
 13. Beyond Air
 14. K12
 15. TerraVest Industries

Psst.. Vilka aktier har du köpt under den senaste tidens börsoro?

 

Allt gott,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg