Aktierna som svängt mest i OMXS30 under 2022

Att säga att börsåret 2022 varit turbulent är nästan en underdrift. OMXS30 sjönk som mest -27,76% fram till årslägsta för att därefter stiga +21,3%. Men det är en västanvind i förhållande till de enskilda aktierna i indexet. Sinch är den aktie som förmodligen orsakat flest sömnlösa nätter med en nedgång på -88% som mest för att därefter stiga +179% som mest. Här är hela listan.

Komplettera börsens årliga avkastning med max drawdown

Vi har en tendens att utvärdera börsen efter kalenderår, inget konstigt med det, men när man tittar på differensen mellan första och sista handelsdagen så missar man det som hänt däremellan. Det stökiga börsåret 1992 tjänar gott som exempel. Då steg börsen +7,64% men för att nå dit var man tvungen att uthärda en max drawdown, alltså nedgång på topp från botten under året, på -35,18%. En nedgång som nog räcker för att ge oss alla lite magont.

Att komplettera börsens årliga avkastning med max drawdown under året tycker jag adderar en trevlig krydda för oss som är lite extra intresserade. I år har OMXS30 sjunkit som mest -27,76% men i skrivande stund befinner vi oss ”endast” -16,25% från toppen.

Annons

Aktierna i OMXS30 som svängt mest under året

I nedan lista ser du hur mycket aktierna i OMXS30 sjunkit som mest från årshögsta till årslägsta men sen också hur mycket de stigit från årlägsta fram till idag. Det har varit en riktig torktumlare.

God fortsättning,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg