Aktierna som våra kunder favoriserat 2022

Av Avanza

07 jul 22

Share

Vi har nu lagt första halvåret till handlingarna och kan därmed konstatera att den turbulenta börsen sänkte OMXS30 -24% och breda börsen (OMXSGI) -28,5%. Det innebär att vi befinner oss i en björnmarknad, men detta till trots har våra kunder fortsatt nettoköpa aktier. Låt oss spana in vilka aktier som fått flest nya ägare och vilka som lockat flest köpkronor under året.

OMXS30 första halvåret 2022

Sverige tillhör en av de sämre börserna globalt i år samtidigt som valutan försvagats betänkligt. Stockholmsbörsen är relativt cyklisk med en stor tyngd mot verkstadsindustri vilket rimligtvis ger lite större toppar och dalar.

I år har vi även sett en skoningslös nedgång bland högt värderade tillväxtaktier som imploderat likväl som en rejäl nedgång för fastighetsaktier. Bland samtliga aktier på Stockholmsbörsen uppgick den genomsnittliga nedgången till -45% sedan respektive akties tvåårshögsta nivå och mer än vart tredje bolag halverades, turbulent som sagt.

Men det har även svängt i USA. Amerikanska S&P 500 noterade det sämsta första halvåret på 52 år och teknikbörsen Nasdaq upplevde det sämsta första halvåret någonsin. Jag har sagt det förut men säger det igen, det om något är goda argument för att så sakteligen börja bli optimistisk.

Annons

Så hur har då våra kunder agerat i denna snåriga makroekonomiska likväl som finansiella terräng? OMXS30 har bjudit på nedgång under varje enskild månad i år samtidigt som våra kunder nettoköpt aktier varje enskild månad. I februari i samband med invasionen av Ukraina var vi dock nära nettosälj.

Aktierna som fick flest nya ägare under första halvåret 2022

Fastighetsbolaget SBB är den aktie som fått flest nya ägare under det första halvåret. Aktien som redan innan var den näst mest ägda hos oss efter investmentbolaget Investor har haft ett tufft år. Aktien tappade -37% under juni och som mest -77,5% sedan toppen i november ifjol. Onekligen verkar det som att våra kunder tror att vi kan ha det värsta bakom oss.

Utöver SBB är det många av våra mest ägda aktier som fått ytterligare avanzianer i ägarled, inte minst Sveriges mest ägda aktie, Investor.

Aktierna som våra kunder nettoköpt och nettosålt under 2022

Nedan kan du se vilka aktier som våra kunder köpt respektive sålt i störst utsträckning under året. Det är såklart alltid intressant att se vilka aktier som fått flest nya ägare men det är i min mening desto mer intressant att se var vi i störst utsträckning lägger flest slantar.

Aktierna som nettoköpts mest

 1. SBB B
 2. Investor B
 3. Volvo B
 4. Swedbank A
 5. SSAB B
 6. Tesla
 7. H&M
 8. Avanza
 9. Sinch
 10. NIBE
 11. SBB D
 12. Alibaba
 13. Ericsson B
 14. Electrolux B
 15. EQT

Aktierna som nettosålts mest

 1. Swedish Match (bud)
 2. Telia Company
 3. AstraZeneca
 4. LeoVegas (bud)
 5. Lundin Energy (Orrön)
 6. Investor A
 7. Veoneer (bud)
 8. Akelius
 9. Embracer
 10. Aspire Global (bud)
 11. Evolution
 12. Scandic Hotels
 13. Haldex (bud)
 14. Kindred
 15. Tele2

Med förhoppning om ett bättre andra halvår,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg