Aktiespararna riktiga lokalpatrioter

Aktiespararna är riktiga lokalpatrioter och väljer aktier med stark lokal anknytning. Det visar statistik från drygt 400 000 aktieägare. Framför allt fastighetsbolag och bostadsutvecklare letar sig in på topplistorna över hur stockholmarna, göteborgarna, skåningarna, norbottningarna och uppsalaiterna investerar. Här mer om vilka särdrag som utmärker olika regioner.

När det kommer till aktier är vi riktiga lokalpatrioter, visar en genomgång över hur aktiesparare i olika delar av landet investerar. Genomgången är framtagen genom att filtrera fram bolagen där stockholmare/göteborgare/skåningar o.s.v. är överrepresenterade bland ägarna. Resultatet är entydigt, i alla studerade län domineras topplistan av bolag starkt kopplade till orten.

Äger aktier med anknytning till hemorten

De fem mest överviktade aktierna bland stockholmarna är alla bostadsutvecklare eller fastighetsbolag med huvudsaklig verksamhet i Stockholm. Risknivån mellan dess skiljer sig dock kraftigt. Medan Heba och Hembla primära verksamhet består av hyresfastigheter i Stockholmsområdet med relativt stabil intjäning, är bostadsutvecklare som SSM, Oscar Properties och Besqab är något helt annat vilket även syns i aktiekurserna. Bolagen har tagit ordentligt med stryk av inbromsningen på bostadsmarknaden och det närmast iskalla intresset för nyproducerade lägenheter.

Även göteborgarna satsar på fastighetsbolag och bostadsutvecklare. Göteborgarnas lista toppas av byggbolaget Serneke, följt av fastighetsbolagen Platzer och Wallenstam med både med sitt fastighetsbestånd primärt koncentrerat till Göteborgsområdet. Folkaktien Volvo tar också in sig på göteborgarnas lista vilket är föga förvånande med tanke på vilken stark anknytning biltillverkaren har till orten och vilken stor arbetsgivare fabriken i Torslanda är.

Skånespararna är inte sämre lokalpatrioter och även här utmärker sig fastighetsbolag. Listan toppas av fastighetsbolagen Brinova samt Victoria Park, båda med inriktning mot fastigheter i södra Sverige. Victoria Park kommer dock kommer att försvinna från listan när uppköpet från tyska Vonovia helt gått igenom. Även fastighetsbolaget Wihlborgs med verksamhet i Öresundsregionen, återfinns på topplistan. Något som tydligt utmärker skånespararen är ett betydligt större intresse för aktier i biotech-, forsknings- och medicinteknikbolag. Något som med all sannolikhet beror på bolagens koppling till universitetsstaden Lund.

Detta intresse för medicinteknik och läkemedel märks även hos aktieägarna i den andra universitetsstaden vi studerat, Uppsala. Uppsalaiternas favoritaktie är dock industrikonglomeratet Beijer Alma med huvudkontor i Uppsala och med en huvudägaren i Anders Wall som är en av stadens stora profiler. Varje år hålls till exempel Anders Wall-föreläsningen, Skandinaviens största föreläsning i entreprenörskap, i universitetshuset i Uppsala.

Norrbottningarnas lista toppas industrikonglomeratet Duroc och även här tar sig ett par fastighetsbolag in på listan så som Norrlandsfokuserade Diös och NP3. I övrigt utmärker sig råvarurelaterade bolag såsom ståltillverkaren SSAB och råvarubolaget Boliden.

Var lite lagom hemmakär

Att vi dras till bolag på hemmaplan är inte speciellt förvånande. Det är bolag som vi känner till och som vi ofta har en relation till. Så länge man har bra riskspridning i övrigt, med flera olika branscher representerade i portföljen, ser jag ingen fara i att vara lite hemmakär. Det gör ofta aktieplaceringen roligare att följa. Det gäller dock att inte bli för exponerad mot en enskild sektor och vad gäller framför allt bostadsutvecklare, kan det finnas anledning att tänka ett varv extra. Äger du din bostad är du redan exponerad mot hemortens bostadsmarknad. Det är oftast din absolut största investering. Att då gå in med ytterligare investeringar via aktiemarknaden blir snabbt alldeles för riskfyllt.

Liknande resonemang går att föra på den som äger aktier i bolaget man arbetar på. Även det är förståeligt och i många fall bra. Det gör aktiesparandet roligare att följa och även arbetet kan bli roligare om man inte bara är arbetstagare utan även delägare i bolaget. Dock så får man ju redan sin lön av bolaget att då lägga hela ens sparpott i bolagets öde blir riskfyllt. Märk väl, jag gillar tanken på att äga aktier i bolag där jag jobbar, men det är viktigt att man inte blir hemmablind. Lagom är bäst.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg