Aktivitetsarmbandet är årets julklapp 2014 – se bolagen bakom tekniken

aktivitetsarmband
Aktivitetsarmband – bild från HUI Research

Det är nu klart att årets julklapp 2014 blir aktivitetsarmbandet. Detta enligt HUI research som presenterar årets julklapp varje år.

Det kommer nog inte som en chock för många. Kroppsnära teknik eller ”wearables” som är det lite coolare engelska samlingsnamnet för teknik som du bär på din kropp, har börjar ta fart på riktigt. Flera av er har säkert någon kompis som gärna visar upp det senaste smarta fitnessarmbandet. Om inte så har det nog inte undgått någon att Apple snart släpper sin Apple Watch.

Enligt en rapport från CB Insights har riskkapitalbolag investerat 1,4 miljarder USD i privata bolag som sysslar med wearables sedan 2009 och trenden ser inte ut att avta. Morgan Stanley släppte nyligen en rapport där deras analytiker förutspår att försäljningen av wearables kommer att öka med 154 procent per år till och med 2017 och att vi år 2020 ser en försäljning på 1 miljard enheter per år.

Många av de stora teknikgiganterna redan med i matchen med åtminstone en produkt. Förutom just Apples nya klocka så har Sony sin SmartWatch, Nike har sitt FuelBand, Samsung har Galaxy Gear, Google har Google Glass, Motorola har släppt MOTO 360, Facebook köpte nyss Oculus VR och GoPro har med sina actioncams haft en extremt bra utveckling sedan sin IPO tidigare i år (upp 218 %).

Det kan vara svårt att förutse vilka av dessa giganter som kommer bli vinnare när (om?) allmänheten får upp ögonen för produkterna och det inte längre bara är de mest inbitna teknikfanatikerna som använder dem. Om man ska investera i denna teknik kanske det därför kan vara mer intressant att kika på vilka företag som är underleverantörer till bolagen ovan.

Vi har spårat upp tre oberoende artiklar som tar upp några av bolagen som ligger bakom tekniken. Har du inte kommit igång med amerikansk aktiehandel? Du gör det enkelt här!

I samband med GoPro’s börsnotering tog KapitallWire en titt på 5 börsbolag som levererar komponenter till några av de stora tillverkarna.

KapitallWire’s tips (2014-06-27)
Värdepapper Teknik Börs Ägare* Börsvärde** +/- 1 år***
KS Amphenol Kablage us 4 16 mdr USD 24,6%
KS Diodes Inc Microchips us 1 1,3 mdr USD 28,8%
KS Intel Microchips us 259 180 mdr USD 56,0%
KS Micron Technology Minne us 35 38 mdr USD 65,7%
KS NXP Semiconductors Microchips us 19 19 mdr USD 78,5%

 

Tidigare under året har även Money Morning spanat in 5 bolag de tycker att man ska köpa om man vill rida på denna våg.

Money Morning’s tips (2014-03-11)
Värdepapper Teknik Börs Ägare* Börsvärde** +/- 1 år***
KS Qualcomm Microchips us 109 120 mdr USD -2,4%
KS Himax Technologies Microdisplayer us 6 1,1 mdr USD -32,6%
KS Broadcom Corp Microchips us 7 25 mdr USD 60,4%
KS NXP Semiconductors Microchips us 19 19 mdr USD 78,5%
KS Teradyne Inc Testteknik us 0 4,3 mdr USD 15,3%

 

The Motley Fool nöjde sig med att tipsa om 2 bolag som de tror kommer se en hög tillväxt framöver.

The Motley Fool’s tips (2014-04-09)
Värdepapper Teknik Börs Ägare* Börsvärde** +/- 1 år***
KS Ambarella IP-kameror us 30 1,5 mdr USD 104,5%
KS InvenSense Rörelsesensorer us 55 1,3 mdr USD -19,3%

 

Värt att notera är att samtliga bolag utom Himax Technologies är tillräckligt stora för att kunna kvala in på LargeCap om de vore noterade på Stockholmsbörsen. Samtidigt har dessa bolag i skrivande stund endast 544 ägare hos oss totalt (och då räknar vi inte med överlappande ägare). Om vi sätter det i relation så finns det hela 31 bolag som var för sig har fler än 544 Avanza-ägare – på AktieTorget!

Som ni ser har många av de här bolagen utvecklats extremt bra under året som gått, därför kan det även vara på sin plats att höja ett varningens finger. Många av de mindre tillverkarna kan vara beroende av att landa ett kontrakt med någon av de stora bjässarna, vilket inte alltid går vägen. Som med mycket annat nytt inom teknikvärlden finns det även kritiska röster som menar att hypen är överdriven och att det kan vara svårt att få folk att faktiskt använda tekniken.

Även om man inte investerar kan det vara spännande att se vart denna trend tar vägen. Vill ni följa utvecklingen och det senaste inom wearables är TechCrunch ett hett tips. Vem vet, om några år kanske du kan köpa aktier via din T-shirt?

* Antal ägare hos Avanza per 2014-12-02, Källa: Avanza
** Börsvärde per 2014-12-02, Källa: Google Finance
*** Utveckling under 1 år uppdaterad med stängningskurs 2014-12-01. Utvecklingen gäller i lokal valuta. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg