Amerikanska aktierna som kunderna köpt inför rapportsäsongen

Av Avanza

28 okt 22

Share

Den amerikanska rapportsäsongen har rivstartat och flera blytunga techbolag som, tack vare sin vikt i index, sätter tonen har redan rapporterat. Men vilka aktier har våra Private Banking-kunder köpt inför rapportsäsongen?

Så sent som i slutet på september bjöd Dow Jones på nytt årslägsta, tätt följt av S&P500 och Nasdaq under oktober. Sedan dess har vi sett att sjunkande långräntor, försvagad dollar och en marknad som tagit (relativt sett) höjd för stigande räntor nu ingjutit lite riskvilja. Faktum är att Dow Jones går mot bästa oktobermånaden på 126 år – sedan indexet grundades år 1896. Andra oktobermånader i närheten hittar vi 1982 och 2002.

Kronan har stärkts mot dollarn

En huvudvärk för oss investerare är det faktum att kronan försvagats rejält mot dollarn. Under året har vi tagit ut det historiska rekordet från 2001 då en dollar kostade 11,01 kronor som mest. I år har vi fått betala 11,49 kronor som mest, alltså +41% mer än lägstanivån ifjol. Dollarförstärkningen har varit mycket glädjande för våra fondkunder som favoriserat globalfonder under året och för alla aktieägande kunder med amerikanska aktier.

Däremot är det inte lika roligt om man funderar på att investera mer i USA. Men nu har vi åtminstone fått en viss förstärkning av kronan då dollarn åter handlas under 11 kronor, åtminstone för stunden. Dollarn är stark mot de flesta valutorna vilket stora multinationella amerikanska bolag klagat över. Detta då den starka dollarn hämmar deras affärer och eroderar konkurrenskraft globalt. Faktum är att en förstärkning av dollarn på 1% sägs sänka vinsten i S&P500 med -0,5% enligt CNBC. Så vi är många som vill se en viss avmattning i dollarstyrkan, som i stor utsträckning tillägnas FED.

Annons

Hur värderas amerikanska börsen just nu?

 • Dow Jones P/E 16,7x framåtblickande och 19,9x rullande 12 månader.
 • S&P500 P/E 16,6x framåtblickande och 18,3x rullande 12 månader.
 • Nasdaq P/E 21x framåtblickande och 23x rullande 12 månader.

Vilka aktier har kunderna köpt inför rapportsäsongen?

Nedan ser du de amerikanska aktierna som våra kunder investerat mest slantar i under oktober månad fram till att rapportsäsongen drog igång.

Nettoköp

 1. Tesla
 2. NIO
 3. Xpeng
 4. Mullen Automotive
 5. Microsoft
 6. AMC
 7. Polestar
 8. TSMC
 9. Datadog
 10. Cameco

Nettosäljer

 1. Alibaba
 2. Oatly
 3. Twitter
 4. Apple
 5. Netflix
 6. Amazon
 7. Alphabet
 8. Berkshire Hathaway
 9. Nvidia
 10. Walt Disney

Trevlig helg,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg