Äntligen – max 600 kronor för att flytta en pensionsförsäkring

Av Johanna Kull

11 sep 20

Share

600 kronor, det är vad en pensionsflytt max får kosta från och med 1 april 2021. Det blev klart idag när regeringen la fram sitt nya lagförslag kring flytt av tjänstepension. Ett viktigt steg för konsumentskyddet och mycket bra av regeringen att inte vika sig för branschjättarna. 

Idag kom regeringens efterlängtade lagförslag där de en gång för alla gör upp med de hutlösa flyttavgifter på i många fall tiotusentals kronor, som vissa pensionsbolag tar ut när sparare flyttar ifrån dem. Något vi på Avanza fört en kamp emot länge, inte minst under #Pensionsupproret.

Från och med 1 april 2021 föreslås det att en flytt av en pensionsförsäkring ska få kosta max 600 kronor. Ett förslag som gäller alla fond- eller depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 1 juli 2007 och som innebär att vi nu får flytträtt även i praktiken, inte bara i teorin.

Det här är en klar förbättring av konsumentskyddet. En tydlig konkret och inte minst rimlig summa för vad det max får kosta, gör det betydligt enklare för pensionssparare att ta informerade och medvetna beslut. Som företag förtjänar man ju sina kunder, man äger dem inte och då ska man såklart inte heller kunna låsa in dem.

Visst finns det frågor kvar att åtgärda för att förbättra pensionsspararnas konsumentskydd, inte minst reglera att en flytt inte får ta orimligt lång tid. Att flytta en fondförsäkring är som att flytta ett ISK och borde bara ta ett par dagar. Absolut inte mer än en månad. Pensionsbolag bör heller inte ha möjlighet att försvåra en flyttbegäran genom att kräva egna blanketter och annat ofog. Och självklart borde flytträtten utvidgas till att gälla försäkringar tecknade även innan 2007. Med det sagt, dagens nyhet är ett jättekliv på vägen mot en förbättrad pensionsmarknad.

Och sist men inte minst. Är du i tagen att flytta en försäkring och får höra att det kostar säg 10 000 kronor, då skulle jag nog ställa in en påminnelse på mobilen och genomföra flytten april 2021 istället. När avgiften som sagt får uppgå till max 600 kronor.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg

Kommentarer

10 svar till “Äntligen – max 600 kronor för att flytta en pensionsförsäkring”

  • Ja. Det finns undantag men Avanza är rätt strikta med att det ska vara med, trots sitt vurmande för fri flytträtt.

 1. Hej Johanna!

  Intressant nyhet, men ännu intressantare hade det varit och vetat varför Avanza slutade med tjänstepension? Hade gärna samlat allt hos er men det är ju inte längre möjligt med KAP-KL och PA 03.

   • De har inte slutat med tjänstepension. De har slutat med kollektivavtalad tjänstepension för att de inte tjänar pengar på det, det är väldigt prispressat. Det är mest för att du ska kunna samla allt som större försäkringsbolag erbjuder det.

    • Inte heller valbart för SAF-LO, har bara dom pengarna jag hann sätta in innan man beslutade att utesluta Avanza 😞

 2. När ska ni gå med i Fullmaktskollen som mottagare av fullmakter? Just nu är ni med som fullmaktshavare, men svarar inte på andras fullmakter. Får allt det här med fri flytträtt att eka lite tomt.

 3. Begränsade flyttavgifter är bra, men det som verkligen skulle göra skillnad är om man skulle kunna flytta all sin tjänstepension oavsett vilket år den är intjänad och på så sätt komma bort från en av de största bluffavgifterna i finansbranschen – skalavgifter. Man mår lätt illa av att år efter år vara fast i en usel tjänstepension via SEB och varje år betala stora summor i hittepå avgifter. Johanna, vad ska man ha för förväntningar här? Lobbas det för några förändringar eller ska man ställa in sig att vara tvångsinlåst hos gammelbanker och andra liknande fossilaktörer?

  • Själv har jag haft SPP som pensionsbolag på en tjänstepension.Har några olika aktörer på pensioner men SPP är det enda som under lång tid presterat en negativ förräntning på pensionskapitalet under de sista 18 åren innan jag påbörjade pensionen. De hade dessutom fräckheten att tala om att skjuta fram utbetalningarna om man vill, de skulle alltså kunna ta ännu mer av kapitalet.

   Det hade varit bättre att haft pengarna på ett räntelöst konto och tappat 2% per år i inflation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.