April 2024 – aktierna & fonderna som köptes (och såldes)

Av Felicia Schön

30 apr 24

Share

Efter mars starka börsuppgång på drygt 6 procent blev aprils utveckling betydligt svagare – Stockholmsbörsens breda index inkl. utdelningar (OMXSGI) gick till sist i mål på en månadsutveckling strax över nollan: +0,2 procent.

På andra sidan Atlanten har börsmånaden varit ännu surare. Både det breda amerikanska indexet DJ USA och det mer techtunga indexet NASDAQ 100 vara nere på -6-7 procent som mest men återhämtade sig sen något så utvecklingen i april blev knappt -3 procent (per 30 april kl 13.00).

Stockholmsbörsens OMXSGI (mörkgrön) jämfört med Nasdaq 100 (mörkblå) och DJ USA (lila) i april. Skärmbilden är tagen kl 13.00 den 30 april 2024.

Stockholmsbörsen tar täten

Under årets första kvartal, särskilt i januari och februari, så var det de amerikanska börserna som gick starkt och Sverige som släpade efter. Men efter mars starka framfart och aprils krabbgång på Stockholmsbörsen samtidigt som USA backat desto mer så har Stockholmsbörsen nu tagit ledningen i börsutveckling sedan årsskiftet – 8,2 procent mot Nasdaq 100:s 5,7 procent och DJ USAs 6,9 procent.

I Sverige har Riksbanken snart nått inflationsmålet på 2 procent vilket gör att det finns en bred förväntan om räntesänkningar och kommande lättnader. I USA har det gått mer trögt att få ner inflationen och ekonomin ser fortsatt ut att vara starkare än önskat vilket för att förväntningarna om räntesänkningarna skjuts allt längre på framtiden. Samtidigt har fjolårets raketartade framfart på de amerikanska techjättarna stagnerat och värderingarna i AI-hypen blir allt mer osäkra.

Annons

Så handlade avanzianerna i april

Osäkerheten för USAs fortsatta framfart i år syns något i avanzianernas aktiehandel som väljer att nettosälja senaste tidens kursvinnare NVIDIA som Tesla. På köpsidan ser vi istället en stark home bias.

Det ses även tendenser av minskad amerikansk optimism på fondsidan då andelen som köps i teknik- och nordamerikafonder minskar.

Aktiehandeln – NVIDIA toppar säljlistan

Våra kunders mest ägda aktie Investor B är tillbaka på köpsidan efter att en sällsynt topplacering på säljsidan i mars. Aktiespararna hittar troligtvis tillbaka på grund av att substansrabatten återhämtat sig samtidigt som bolaget presenterade en stark rapport för första kvartalet 2024.

Köp mest köpta-listan är det flera bolag som sjunkit kraftigt den senaste månaden. SSAB, Handelsbanken, Bravida Holding och Volvo Car B har alla fått se aktien sjunka med mer än 10 procent.

Mest köpta aktierna

 1. SSAB B
 2. SAAB B
 3. Handelsbanken A
 4. Volvo B
 5. Evolution 
 6. Bravida Holding
 7. Investor B
 8. Volvo Car B
 9. Telia Company
 10. SSAB A

För första gången i år säljer våra kunder kurssraketen NVIDIA. Aktien som har varit en av de mest populära att köpa under året är nu den mest nettosålda.

Aktiespararna väljer också att ta hem vinst i bolag som stigit kraftigt den senaste månaden. Embracer Group B, AstraZeneca, Tele2 B, Betsson B och VBG Group B har alla gått upp över 15 procent under perioden. Även om uppgångarna kommer från olika utgångslägen är det bra att påminna sig själv om att det är precis lika svårt att köpa en aktie på botten som det är att pricka en topp för försäljning.

Mest sålda aktierna

 1. NVIDIA
 2. Embracer Group B
 3. Swedbank A 
 4. AstraZeneca
 5. Tele2 B
 6. Hennes & Mauritz B
 7. Tesla
 8. Betsson B
 9. VBG Group B
 10. SEB A

Fondhandeln – teknikexponeringen svalnar

I april har fondspararna nettoköpt som mest i global- och Sverigefonder. Jämfört med förra månaden tappar teknik- och Nordamerikafonder trots att de fortsatt är med på mest-köpta-listan.

Utanför topp fem kan vi se att man istället väljer att öka nettoköpen i andra regionfonder såsom Indien-, turkiet- och tillväxtmarknadsfonder. Även vissa branschfonder som fastighets-, läkemedel- och energifonder ökar i april.

Mest köpta fonder 

 1. Avanza Global
 2. Länsförsäkringar Global Index
 3. Avanza Zero
 4. Swedbank Robur Technology
 5. Avanza 75
 6. DNB Global Indeks
 7. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 8. Spiltan Globalfond Investmentbolag
 9. Jupiter India Select L USD A INC
 10. Länsförsäkringar USA Index

Säljsidan utmärker sig för att det är väldigt små summor som nettosäljs. I förhållande till vad som nettoköps är det bara fem procent som nettosäljs. Det gör att även små poster av nettosälj dyker upp på säljlistan – men med det sagt säger det ändå en hel del om vad som säljs i en period där det är starkt köptryck.

Dock kan man också konstatera att det är nettoköpen i fonder ökar kraftigt. Jag tolkar det som att spararna mer och mer anpassat sig efter samhällets nya prisnivå och fått tillbaka riskviljan att börsspara långsiktigt.

I kategorin ”Nordenfonder” ovan så är det främst fonden TIN Ny Teknik som nettosäljs. Men spararna väljer även att sälja olika småbolagsfonder och gröna energifonder.

Mest sålda fonder 

 1. Spiltan Räntefond Sverige 
 2. Swedbank Robur Ny Teknik
 3. TIN Ny Teknik
 4. Handelsbanken Hållbar Energi
 5. Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap
 6. Spiltan Aktiefond Stabil
 7. UBS (LUX) EF small Caps USA (USD) P 
 8. Enter Småbolagsfond A 
 9. Avanza Småbolag by Skoglund 
 10. Didner & Gerge Aktiefond 

Börsmånaden april var inte så munter – låt oss hoppas att maj bjuder på lite flottare utveckling!

/Felicia Schön (Privatekonom) och Philip Scholtzé (Sparekonom)

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2024-04-29) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2024-04-30) för april. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg