April 2025 – aktierna & fonderna som köptes (och såldes)

April blev en sån där börsmånad som många med facit i hand gärna sluppit att oroa sig över. För när vi summerar månaden är Stockholmsbörsens breda index ned 1,48 procent. Ingen höjdarmånad, men långt mycket bättre än den tvåsiffriga nedgång som vi också fick uppleva efter sista handelsdagen i mars. Trumps tullar fick börsen att skaka denna första månad i det andra kvartalet. Tack och lov är det också utdelningssäsong så tittar vi på samma index med återinvesterade utdelningar istället (OMXSGI) så stannar april på -0,32 procent. Det amerikanska indexet DJ USA med återinvesterade utdelningar gick under april ned med 0,62 procent.

Börsens utveckling i april på Stockholmsbörsens breda index OMXSPI (grön), DJ USA (rosa) och DJ Europa (lila).

Så handlade avanzianerna i april

Aktie- och fondhandeln präglades av viss försiktighet i april. Osäkerheten kring vad tullarna faktiskt kommer att betyda för bolagens vinster satte börserna i gungning. På aktiesidan kunde vi då se hur spararna fortsätter att sälja av amerikanska aktier till förmån för svenska. Fondspararna visar än mer försiktighet och investerar med fokus på både räntor och ädelmetaller.

Aktiehandeln – Aktiespararna köper sina favoriter i tullkaoset

När börsen är stökig söker sig spararna till sina favoritaktier. Investor B, Volvo B, Handelsbanken A, SAAB B och Swedbank A finns alla med på topp 10-listan med flest ägare hos Avanza. Det förvånar mig inte att man fokuserar på att köpa aktier som redan finns i portföljen istället för nya aktiecase när
börsen rört sig så kraftigt och många aktier varit nedtryckta.

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk har under månaden backat nästan 12 procent på börsen efter sänkta riktkurser och ökad konkurrens. Aktiespararna passar på att försöka dippköpa aktien som är ned över 30 procent i år och över 50 procent det senaste året. Att försöka fånga en fallande
kniv innebär stor risk för skada. Aktier som fallit kraftigt under en längre tidsperiod kräver lite extra analys för att förstå framtidsutsikterna och varför aktien handlas som den gör.

Mitt i tullkaoset öppnar börsbolagen nu också böckerna för första kvartalet 2025. 8 av de 10 mest köpta aktierna har rapporterat och alla förutom SEB A steg på rapportdagen och är upp sedan dess. Det pågående tullkriget syns inte i siffrorna för Q1-rapporterna och det är svårt att veta om och när
effekterna kommer att slå. Det man kan försöka spana efter, för att ta reda på hur enskilda bolag skulle kunna påverkas, är var i världen försäljning och produktion sker.

Mest köpta aktierna

  1. Investor B
  2. Volvo B
  3. Novo Nordisk B
  4. Handelsbanken A
  5. Boliden
  6. SAAB B
  7. Swedbank A
  8. Industrivärden C
  9. SEB A
  10. ABB

Bland de mest sålda aktierna är det bara Fortnox, Axfood och Tele2 som publicerat sina delårsrapporter hittills. Marknaden har reagerat positivt på samtliga av dessa och de tre aktierna är upp kraftigt hittills i år. Det får aktiespararna att sälja av och ta hem vinst”, säger Philip Scholtzé.

Även i april letar sig försvarsaktier in på topplistorna, men på olika sidor. Tyska Rheinmetall som var den mest köpta aktien i mars säljs nu. Även franska Thales säljs i april. Båda aktierna har haft stora uppgångar och jag anar vinsthemtagningar. SAAB B behåller däremot sin plats på köpsidan.

Mest sålda aktierna

  1. NVIDIA
  2. Fortnox
  3. Axfood
  4. Tele2 B
  5. Rheinmetall AG
  6. Millicom International Cellular
  7. Microsoft
  8. Asmodee
  9. Embracer Group B
  10. Thales

Fondhandeln – Fondspararna söker trygghet i guld och räntor

Guld är en tillgång som brukar ses som en säker hamn i oroliga tider och det har visat sig stämma bra även denna gång. Nettoköpen i ädelmetallfonder, som främst består av guldinriktade fonder, har ökat med 2 800 procent sedan förra månaden. För de fondsparare som köpte tidigt under månaden har det varit en framgångsrik affär – guldpriset befinner sig på rekordnivåer och har stigit nästan 8 procent bara i april.

Fondspararna väljer också att köpa räntefonder utfärdade i svenska kronor, vilket även det är ett tecken på att de drar ned på riksviljan som en följd av oroligheterna på marknaden.

Samtidigt som fondspararna uppvisar ett försiktigt beteende kan vi konstatera att Stockholmsbörsen (OMXSGI) stigit med över 12 procent sedan turbulensen nådde sin kulmen i början på april. Även europeiska index är tillbaka på positiva siffror på månadsbasis. Det innebär att de som varit aktiva på köpknappen redan fått viss utdelning. Med det sagt finns det ännu en överhängande risk för fortsatta svängningar.

Mest köpta fonder

  1. Avanza Zero
  2. Avanza Ränta Kort
  3. AMF Räntefond Kort
  4. Storebrand Europa A SEK
  5. Swedbank Robur Räntefond Kort A
  6. SEB Likviditetsfond SEK
  7. Avanza Europa
  8. DNB Global Indeks S
  9. Protean Aktiesparfond Norden A
  10. Avanza Auto 6

Precis som vi såg i både februari och mars så väljer fondspararna att minska innehavet i fondkategorier med stor exponering mot USA – och det finns många sannolika anledningar till det. Kontroversiella politiska utspel, växande osäkerhet kring konjunkturen och en dollar som kraftigt försvagats mot svenska kronan i kombination med tidigare höga bolagsvärderingar i amerikanska bolag skulle kunna beskrivas som något av en perfekt storm som får fondspararna att sälja.

Mest sålda fonder

  1. Strand Företagsobligationsfond A
  2. Storebrand FRN Företagsobligation A SEK
  3. Avanza Global
  4. Swedbank Robur Technology A
  5. IKC Avkastningsfond
  6. Case Högräntefond A
  7. Länsförsäkringar Global Index
  8. Enter Cross Credit A
  9. AMF Aktiefond Global
  10. Lannebo High Yield

Lycka till med investeringarna!

/Felicia Schön (privatekonom) & Philip Scholtzé (sparekonom)

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2025-04-29) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2025-04-30) för april.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg