Är det rimligt att fastighetsbolagen faller på börsen?
Svenska fastighetsaktier har fallit under oktober och november trots att bolagen utvecklas bra fundamentalt. Här förklarar Peter Norhammar, förvaltare av Avanza Fastighet by Norhammar, vad som hänt på marknaden.
För de allra flesta västerländska ekonomier är inflationen i närheten av de långsiktiga målen, och det har motiverat flera centralbanker att sänka sina styrräntor. Vad som nu påverkar börskurserna för fastighetsbolagen negativt är istället hur Donald Trumps förväntade stimulativa och inflationsdrivande politik kan påverka inflation och räntor på längre sikt.
Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan har stigit ca 0,7% sedan mitten av september då Trumps seger började diskonteras av de finansiella marknaderna. Under samma period har den svenska 10-åriga statsobligationsräntan stigit med bara 0,1%. Sedan valdagen i början av november har den svenska räntan faktiskt fallit med ca 0,25%.
Annons
Är det rimligt att fastighetsbolagen faller?
Mot bakrund av ränterörelserna och fastighetsbolagens fundamentala utveckling så måste vi fråga oss om den senaste tidens kursnedgångar är rimliga? Jag tycker inte det. Det finns några omedelbara betraktelser vi kan göra:
- Även om de finansiella marknaderna snabbt har diskonterat Donald Trumps politik så kommer den sannolikt inte gå att genomföra snabbt i praktiken.
- I Sverige, som utgör den mest relevanta räntemarknaden för bolagen i Avanza Fastighet by Norhammar, finns inga tecken på stigande räntor. Tvärtom förväntas Riksbanken sänka styrräntan ytterligare ett antal gånger under det kommande året.
- Om Nordens ekonomier blir trängda av amerikanska tullar eller ett utbrett handelskrig så kommer våra länders styrräntor behöva sänkas mer för att stimulera ekonomisk tillväxt.
Hur värderas de börsnoterade fastighetsbolagen?
Efter dessa nedgångar värderas de nordiska fastighetsbolagen med en rabatt kontra senast redovisade substansvärde på i genomsnitt knappt 20%, vilket ger spännande möjligheter!
Hur utvecklas nordens fastighetsbolag fundamentalt?
I sina kvartalsrapporter för Q3 signalerar bolagen framtidstro och optimism med fokus på värdeskapande investeringar efter två år (2022-23) av mer defensiva tankar som ofta handlade om att managera refinansiering av räntebärande skulder. När vi sammanfattar Q3-resultaten konstaterar vi att medianbolaget 1) ökade både sitt kassaflöde och substansvärde jämfört med samma period i fjol och 2) sänkte sin genomsnittliga räntenivå för det lånade kapitalet med ca 0,4% jämfört med samma tidpunkt i fjol. Bolagen är uppenbarligen tillbaka i en positiv trend!
Fondens största innehav:
- Sagax B
- Catena
- Nyfosa
- NP3 Fastigheter
- Emilshus B
- Wihlborgs Fastigheter
- Swedish logistic Property B
- Stenhus Fastigheter i Norden
- Balder
- Pandox B
Se fler innehav eller starta ett månadsspar i fonden här!
Med hopp om ett fredligt Europa och stigande börser, Peter Norhammar, förvaltare av Avanza Fastighet by Norhammar.
Tänk på att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början. Fastighetsindex har gett högre chans till avkastning de senaste 10 åren (jämfört med OMXS30). Peter Norhammar förvaltade Länsförsäkringar fastighetsfond (2016 – 2020) som överpresterat OMXS30. För information, faktablad, informationsbroschyr samt uträkning för fastighetsindex historiska utveckling se avanza.se/avanzafastighet. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.