Är vattenindustrin investerarnas nästa gröna favoritsektor?

Av Johanna Kull

14 sep 22

Share

Vattenindustrin har seglat upp som en högaktuell industri hos de stora investerarna. På goda grunder. Sommarens värmeböljor med en torka i Europa som var den värsta på 500 år, är ett skrämmande exempel på fundamental tillgången på rent vatten är. Och hur vatten, till skillnad från mycket annat som vi anser nödvändigt, helt saknar substitut.

Torka och höjda temperaturer riskerar att få förödande konsekvenser på närmast varje del av ekonomin. En analys från WWF visar att 17 procent av Europas invånare och 13 procent av BNP löper stor risk att direkt påverkas av vattenbrist år 2050. Det är tydligt att det (snabbt) krävs omfattande offentliga och privata investeringar i vattenrening, avsaltning, vatteninfrastruktur, vattenbesparing och liknande. Vi kan räkna med att dessa sektorer generellt kommer växa snabbare än ekonomin i stort. Inte varje enskilt bolag såklart, men branscherna som sådana.

Annons

Till viss del syns det redan. Tittar på vi S&P Global Water, ett index som följer 50 bolag från hela världen verksamma inom dessa branscher, har det i snitt stigit 8,02 procent per år senaste 10 åren. Att jämföra med S&P Global BMI som i snitt stigit 6,35 procent per år under samma period. Sedan starten 2001 har vattenindexet i snitt haft en 3 procentenheter högre avkastning per år än globalindex.

Goda möjligheter för investerare i sektorn

För investerare finns det alltså goda möjligheter att hitta bolag med en affär som kommer växa snabbare än marknaden framöver. Som fondsparare kan man filtrera fram fonder inriktade mot sektorn. I Avanzas fondlista hittar jag dock bara 4 fonder med inriktning på vattenresurser, alla med för hög avgift för min smak, som kategoriseras med inriktningen vattenresurser.  Många fonder väljer emellertid ett bredare tema och investerar i fler sektorer kopplade till de globala målen. Väljer man i stället att filtrera på inriktning miljö blir utbudet större och inom denna grupp finns det 16 fonder. För den som investerar i börshandlade fonder, så kallade ETF:er, finns det ytterligare utbud.

Som investerare i aktier är utbudet än större. Vill man hitta inspiration kan ett alternativ vara titta på fondernas 10 största innehav eller läsa förvaltarbreven och där få intressanta uppslag. Med det sagt ska man inte investera hela sin portfölj i en typ av bolag, men för den som vill investera utifrån FN:s hållbarhetsmål, är vattenbolagen helt klart högintressanta att titta på.

4 fonder med inriktning på vattenresurser

 1. RobecoSAM Sustainable Water Eqs D EUR
 2. Allianz Global Water AT EUR
 3. BNP Paribas Aqua C C
 4. Fidelity Sust Water & Waste A Acc USD

10 populäraste fonderna med inriktning på miljö

 1. CB Save Earth Fund RC
 2. Nordea Klimatfond BP SEK
 3. BGF Circular Economy A2
 4. Lundmark Climate Impact Fund
 5. Storebrand Smart Cities A2
 6. Schroder ISF Glb Clmt Chg Eq A Acc USD
 7. BNP Paribas Global Envir Cl C
 8. Pictet – Global Envir Opps P USD
 9. Delphi Green Trends A2
 10. Templeton Glb Climate Change A (acc) EUR

Lycka till!

Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg