Året med Avanza Småbolag by Skoglund

Av Avanza

12 jan 23

Share

Hållbarhet, digitalisering och transformering – är de tre viktigaste trenderna framåt. Med detta i åtanke investerar Avanza Småbolag by Skoglund från de allra minsta bolagen och upp till 85 miljarder kronor i börsvärde. Det gör att vi kan hitta vinnare tidigt och följa med på resan när de växer och blir stora.

Året 2022 blev verkligen inte det år vi hade hoppats på – krig, börsfall, hög inflation och stigande räntor – var en trist cocktail. Vi är inte ur denna negativa fas ännu, men jag tror definitivt att vi är närmare slutet än början på den.

Även för Avanza Småbolag by Skoglund, var det omvända världen från 2021, där fonden under 2021 var upp 42% (+6% före småbolagsindex) – men under 2022 var fonden ner 32,5% (0,7% efter småbolagsindex) – total scenförändring och riktigt tråkigt!

År 2022 började bra för fonden utifrån ett relativt sätt, och vi var 3%-enheter före index fram till krigsutbrottet. Därefter pajade alla samband, och vi tappade snabbt och var 3%-enheter efter index i slutet av April. Sedan var det en lång kämpamatch resten av året.

Totalt är fonden fortfarande upp 9% sedan starten, MEN det är jobbigt, både som andelsägare och förvaltare (jag är båda), när det går ned.

Då är det viktigt att påminna sig om historien, och för börsen och fonder finns det massor av historiska siffror. I statistiken nedan från Fondbolagens förening har jag sammanställt lite av den viktigaste (tycker jag) som en långsiktig sparare bör ha med sig.

Sedan 1999 är det tydligt att aktiefonder utklassat bland- och räntefonder kraftigt – och att 17 år av 24 har givit positiv avkastning.

Som Nicklas Andersson föredömligt upprepar ofta – ”time in the market – not timing the market” är det viktiga beslutet, då det på lång sikt ger avkastning att fortsätta vara investerad.

Jag är helt fokuserad på Småbolag – men varför då? Dels för att det är bland det roligaste jag vet att hålla på med Småbolagsaktier – men framförallt för att det historiskt har gett klart bäst avkastning.

Med ränta på ränta effekten har den högre årliga snittavkastningen i svenska småbolagsfonder sedan 1999 skapat en total avkastning på 1486%, vilket är 500%-enheter mer än Sverigefonder och 1100%-enheter mer än global fonder, för att nämna några jämförelser. Jag tycker Småbolag ska vara grunden i ett sparande – för det helt enkelt varit bäst på lång sikt – inte en krydda.

Jag tror att på lång sikt gäller det att hitta vinnaraktierna tidigt och att följa med på resan när de växer och bli stora. Det är det vi försöker göra varje dag i Avanza Småbolag by Skoglund.

Det är omöjligt att veta hur börsen ska gå kortsiktigt, men givet att vi redan idag prisar in väldigt mycket elände i världen, så tror jag förutsättningarna är, generellt sett, är lite bättre för aktiemarknaden för 2023.

Jag hoppas att allt är bra med er alla, och jag kommer återkomma mer löpande med fler uppdateringar under 2023.

10 största innehaven i Avanza Småbolag by Skoglund

  1. Trelleborg B
  2. Hexatronic Group
  3. HEXPOL B
  4. Securitas B
  5. Stillfront Group
  6. Wihlborgs Fastigheter
  7. Modern Times Group B
  8. Husqvarna B
  9. Peab B
  10. Getinge B

Se fler innehav här.

Ha en fin dag! / Fredrik Skoglund (Twitter @Fresko04)

Vill du veta mer om småbolag och utsikterna för 2023? Vi har bjudit in Fredrik Skoglund för att framtidsspana i Avanzapodden!

 

Avanza Småbolag by Skoglund är en matarfond som placerar minst 85% (och i praktiken 100%) av sina medel i ett mottagarfondföretag. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. För information, faktablad, informationsbroschyr samt uträkning för småbolagsfonders historiska avkastning jämfört med större bolag se avanza.se/avanzasmabolag Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg