Populäraste sparmålet – det här sparar andra till

Av Avanza

01 jan 23

Share

Med ett nytt år kommer inte sällan tankar på mål, drömmar och framtidsplaner, och ofta är plånboken involverad på ett eller annat sätt. Så för att väcka lite inspiration för ditt sparande kan du läsa vidare och se hur våra kunder tar hjälp av sparmål för att förverkliga det där som så ofta annars stannar vid en dröm.

Miljonär är det mest populära sparmålet

Sedan sparmålens intåg hos Avanza förra sommaren har en tredjedels miljon sparmål skapats. Just nu har mer än 200 000 kunder ett eller flera sparmål och tillsammans har dom 250 000 mål, väldigt häftiga siffror tycker vi! De flesta av dessa är långsiktiga mål men allt fler skapar även mål på kortare sikt. Här är de tio vanligaste målen hos våra kunder.

Mål och drömmar skiljer sig såklart genom livet och det går att se tydliga skillnader mellan olika åldersgrupper bland våra kunder. Att spara till bostad är t.ex. vanligast för våra kunder mellan 21 och 30. Barnsparande är vanligast bland våra allra minsta kunder och 31-50-åringar.

Vad sparar de mest pengar till?

När man startar ett sparmål får man hjälp att se hur mycket pengar man behöver spara i månaden för att nå sitt mål, eller hur mycket pengar ett visst månadssparande kan bli på måldagen med allas vår älskade ränta-på-ränta-effekt. Men hur mycket våra kunder sparar till olika mål skiljer sig mycket åt! Här är de målen som kunderna ställer in högst månadssparande för när de skapar målet.Hur mycket månadssparar folk per sparmål? Ekonomiskt oberoende = 8800 kr Sluta jobba = 7800 kr Bostad = 5200 kr Miljonär = 4300 kr Bil = 3800 kr Lantställe = 3800 kr Framtiden = 2000 kr Båt = 2000 kr Buffert = 1900 kr Pension = 1500 kr

Det faktiska snittsparandet på alla våra mål ligger på drygt 2200 kronor. Minst sparas det till Husdjur, Resa och Barn. Tittar vi på skillnader mellan kvinnor och män så ser vi att kvinnor är överrepresenterade i målen Bostad, Pension, Framtid och Resa medan männen har en högre andel som sparar till Miljonär, Ekonomiskt oberoende och Sluta jobba.

43% sparar mer med sparmål

På Avanza vill vi alltid validera att det vi bygger skapar värde för våra kunder. Därför har vi lagt mycket tid och tankeverksamhet på att analysera hur kundernas sparande och upplevelse påverkas av att skaffa ett sparmål och vi ser tydligt positiva effekter.

  • 71% av våra sparmålskunder upplever en positiv påverkan på sin motivation tack vare sitt sparmål
  • 43% uppger att de sparar mer efter att de skapat ett sparmål
  • 40% upplever att de får bättre koll på sin ekonomi
  • Sparmålskunderna sparar också mer regelbundet och har en bättre riskspridning

Även om vi är väldigt glada över att många av våra kunder insett och upplevt de positiva effekterna med att visualisera mål för sitt sparande så är vi långtifrån nöjda. Vi kanske är naiva men vi tror att alla kunder hade någon tanke eller något mål i åtanke när de började spara på Avanza, hur luddig eller odefinierad den tanken än må ha varit. Därför vet vi att många fler skulle få bra stöd genom att förära sitt sparande med ett personligt och motiverande mål.

Sparmål finns både i appen och på hemsidan och vi jobbar ständigt med nya och förbättrade funktioner i nära samarbete med er kunder. Så om du inte redan gjort det – skapa en plan för ditt sparande redan idag!

För kom ihåg: ett mål utan en plan stannar oftast vid en dröm.

/Viktor Hultman, Produktägare team Målsätta

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg