Årskrönika – Börsåret 2021 i backspegeln
Börsåret 2021 sjunger på sista versen och det är snart dags att stänga böckerna. Melodin är munter och konstigt vore väl annars med tanke på att vi går mot det bästa börsåret sedan 2009. Efter ett värmande tomterally i december ser breda Stockholmsbörsen ut att nå en uppgång på imponerande 40 procent. Året har på alla sätt och vis varit mycket intressant, låt mig dela med mig av vad jag tar med mig från året som gått.
Spontant känns 2021 som ett mycket händelserikt år. Vi har bjudits på kraftiga börsuppgångar, sociala mediefenomenet meme stocks, glödhett noteringsklimat, turbulens i småspararfavoriter, debatt kring investmentbolagens premievärderingar och Metaverse som mycket väl kan bli årets hetaste buzzword. Men när allt kommer omkring så påminns jag om att det är precis så här alla börsår ser ut. Det hinner hända otroligt mycket under ett år, både väntade och oväntade sakar, vilket är charmen med börsen.
En okulär besiktning av grafen ovan vittnar om en större nedgång under augusti till oktober. Den motsvarade en nedgång på -8,66 % från 13 augusti till 6 oktober.
Bästa börsåret sedan 2009
Riskaptiten har varit god under året och den riktiga uppgången sedan coronakraschen har materialiserats under 2021. I nedan bild ser vi att de senaste åren faktiskt varit trevliga. Det är värt att komma ihåg det när börsklimatet surnar till. Börsens normaltillstånd är stigande men från tid till annan stökar det till. Även under positiva börsår finns marknadshändelser som skapar stora svängningar under året, exempelvis Brexit och amerikanska presidentvalet under 2016, coronakraschen under 2020 och den kortlivade Omikron-frossan 2021.
En svag krona och en stark banksektor gynnar OMXS30 i år som är ett cykliskt index och mår gott vid risk on. Även om Evolution som kom in vid årsskiftet och Sinch vid halvårsskiftet har ändrat indexets karaktäristika och varit goda bidragsgivare till årets avkastning så återfinns de ej i toppen.
Även om detta är ett starkt börsår så tycker jag inte riktigt att index ger en rättvisande bild heller eftersom det som bekant är värdeviktat. I skrivande stund har den genomsnittliga aktien på Stockholmsbörsen minskat -19,93 % (-15,01% i median) sedan respektive ettårshögsta. Så för den som orkar bryta ned uppgången i dess anatomi kan mycket väl hitta goda investeringar ännu, detta eftersom att flertalet aktier i fjäderviktsklassen inte hängt med.
Getinge är årets vinnare och bankerna håller tätt bakåt
Getinge är årets vinnare i indexet med en uppgång på hela +106% vilket är imponerande för ett så pass stort bolag. Tittar vi på breda Stockholmsbörsen som huserar 407 aktier så ser vi att hela 45 av dem har stigit minst 100 % sedan årsskiftet, alltså lite mer än var tionde aktie i indexet. Den genomsnittliga uppgången i denna skara är +178 % och vinnaren är Hexatronic med en uppgång på +557 %.
Storbankerna har gett nollavkastning under 5 års tid sedan vi införde negativ reporänta i februari 2015 men efter Pfizer/BioNTech-beskedet 9 november ifjol samt Riksbankens räntehöjning upp till 0% i slutet på 2019 har ändrat förutsättningarna lite grann. Nu står det även bankerna fritt att dela ut pengar och uppgångarna i år är imponerande. Nordea har stigit +78 %, SEB +59 %, Swedbank +38 % och sist men inte minst Handelsbanken på +24 %.
Den som tycker att årets börsuppgång är för kraftig och tycker börsen fått fnatt bör komma ihåg att OMXS30 under positiva börsår stigit +26 % i snitt och fallit -18,5 % i snitt under negativa dito. När vi pratar om den genomsnittliga uppgången på börsen om 7 % över tid så är det inget annat än ett snitt, men det är ju inte så de enskilda åren ser ut. Börsens breda index OMXSGI har gett en avkastning på +1207 % de senaste 19 åren (så lång datahistorik vi har), vilket motsvarar en årlig genomsnittlig avkastning på +14,48 % (CAGR). Det är fövisso en hög siffran som ingen i branschen skulle våga slänga sig med, med rätta, men trots detta är det fakta och visar avkastningen de senaste årtiondena som, trots låg ränta, haft sina utmaningar längs vägen.
Psst.. Ytterligare en liten kuriosa är att OMXS30 efter årets kraftiga uppgång nu stigit +40,6 % sedan 27 april 2015. Det motsvarar en årlig genomsnittlig effektiv avkastning på +5,24% (CAGR). De som ibland menar att börsen har fått fnatt tycker då samtidigt att denna siffra är modest.
Jag finner detta intressant eftersom den forna rekordnivån från 2015 stod ohotad ända fram till oktober 2019 när Atlas Copco dammade till med en rapport där vakuumdelen tog marknaden på sängen. En rapport som hjälpte hela börsen att ta nytt rekord 1 639 dagar eller 6,68 år efter det förra dito.
Ingen korrektion – undantaget som bekräftar regeln
Börsen brukar normalt sett bjuda på en korrektion årligen, alltså en nedgång på minst -10% från toppen till botten. Det är inget konstigt utan mer normalt och den utlösande faktorn kan vara oro av något slag, en dålig rapportsäsong eller en stark börsutveckling i ryggen som lockar till vinsthemtagningar. Vid större marknadshändelser kan vi även få så kallade björnmarknader, alltså när börsen sjunker minst -20% från topp till botten.
Sedan 1984 har börsen (OMXS30) bjudit på nedgångar om minst -10 % under 33 av 38 år, alltså i 87% av fallen. Om vi delar upp dessa nedgångar på korrektioner och björnmarknader ser vi att 15 av åren bjudit på nedgångar om minst -20 % (-34% i snitt) och 18 av dessa år bjudit på korrektioner, alltså nedgångar om minst -10 %, där den genomsnittliga nedgången landade på -14,8%.
Vad gäller durationen så har en korrektion historiskt hållit i sig i 111 dagar och en björnmarknad har hållit i sig i 175 dagar innan botten nåddes, alltså mellan 4 – 6 månader ungefär.
I sammanhanget bör vi dock komma ihåg att OMXSPI faktiskt noterade en korrektion intradag under hösten.
I sammanhanget vill jag också kommentera att börsåret varit sällsamt stabilt om vi tittar på börsens månadsvisa avkastning. Det dröjde ända fram till september innan vi fick årets första negativa månad. Det innebär alltså att vi blev bortskämda med 8 positiva månader dessförinnan. Vän av ordning påpekar här att även november och december ifjol var positiva varpå vi hade hela 10 positiva månader i ryggen innan september gav oss en andra chans på bollen, det är ju sällan kul att jaga aktier på ovansidan. I orderdjupet trivs jag i källaren på köpsidan och takterassen på säljsidan.
Årets stora snackisar
Meme Stocks med GameStop vid rodret är kanske årets största händelse faktiskt. Internetforumet Reddit och subkategorin WallStreetBets blev en världsnyhet när forumet mobiliserade ett stort antal småsparare att, likt David och Goliat, gå korståg mot blankarna som uppenbarligen hade blankat mer aktier än aktiens free-float, alltså en lek med elden på ren svenska. De hade nog antagit att bolaget helt sonika skulle gå i konkurs men småspararna hade en annan tanke. Nu är det förmodligen så att det inte enbart var småsparare som drog nytta av rörelsen och inte heller korståget mot blankare som var den primära drivkraften för samtliga deltagare.
Det blev en rejäl shortsqueeze eller gamma squeeze när det handlar om derivat. Men faktum är att Volkswagen nog ändå behåller prispokalen för den största kortklämman genom historien i kronor och ören räknat och utspelade sig 2008.
I bilden ovan ser du den dramatik som utspelade sig i aktien. Från lägstanivån $2,57 som inträffade 29 mars 2020 steg aktien som mest närmare 18 400 %. Det innebär alltså att en investering, eller i detta fall snarare en spekulering, skulle omvandla 10 000 kronor till 1,8 miljoner kronor, oaktat valuta.
Fastighetssektorn har varit glödhet under året. Ifjol kunde sektorn temperaturmässigt liknas vid ishotellet i Jukkasjärvi och i år liknas det bättre vid en bastu. IKC Fastighetsfond är årets bästa fond på vår plattform av över 1 300 fonder. Förvaltaren Niklas gästade Avanzapodden nyligen och berättade om sin syn framåt. Då hade 6 av 10 toppinnehav dubblats sedan årsskiftet. Fastighetsindex har stigit närmare +50 % sedan årsskiftet. Stigande inflation och modest finansieringskostnad skapar en mycket god mylla för stunden.
Turbulens i småspararfavoriter såsom Sinch, Evolution och Embracer har karaktäriserat året. Sinch har sjunkit -52 % som mest under året, Evolution -48,9 % och Embracer -44,7 % vilket naturligtvis sätter småspararna på prov. Det som gläder mig är att under 2 % av ägarna blott har ett av dessa innehav som enda aktie. De flesta har en mycket god riskspridning, kanske därför de också vågat och orkat skala upp sina innehav under denna turbulens? Sinch ägarbas har ökat +212 %, Evolution +69 % och Embracer +119%.
Renässans för utdelningar har vi också sett under året. De torkade upp under pandemiåret 2020 och utdelningsjägare var svältfödda. I år har de kommit tillbaka med besked och stora byten med hög direktavkastning har gått att fälla på börssavannen. Dessutom löpte Finansinspektionens råd om begränsningar av utdelningar för bankerna ut i slutet på september, sedan dess har ett utdelningsregn aviserats. Avanzianerna har inkasserat 8 000 000 000 kronor i utdelningar i år, vilket motsvarar 22 miljoner kronor per dag eller 253 kronor per sekund. Det motsvarar dock ca 1 % av våra kunders totala sparkapital, så hade kunnat vara mer, även om allt inte är allokerat till börsen.
Kinafrossa har varit ett återkommande tema. Regimen har slagit ned på ett flertal olika bolag såsom exempelvis EdTech-bolag och techbolag. Som jag förstår det vill Kina hålla medelklassen under armarna, inte minst för att behålla makten. Rykten har gjort gällande att upplägget med VIE:n som möjliggör för utlänningar att äga teknikbolag såsom Alibaba m.fl. är hotat. Det har varit och är ett viktigt sätt för kinesiska bolag att komma åt utländska investerare och resa utländskt kapital, samtidigt som Kina effektivt stoppar utlänningar från att bli regelrätta ägare och få inflytande. Detta har dementerats men å andra sidan har vi nyligen sett Didi (med Apple i ägarled) avisera avnotering från USA vilket adderar smolk i bägaren. Droppen som får bägaren att rinna över?
Indexet ”Nasdaq Golden Dragon China Index” följer 95 aktier som är noterade i USA men som har majoriteten av sin verksamhet i Kina, dvs ”kinesiska bolag”. Sedan högstanivån i februari i år är indexet ned -60 % vilket ger en fingervisning om sentimentet just nu.
Metaverse är förmodligen ett av årets största buzzwords och det hela intensifierades efter att Facebook bytte namn till Meta och aviserade sina stora ambitioner för nästa steg i internets utveckling. Om man kikar på Google Trends och söker på just ”Metaverse” ser man att intresset globalt exploderade i samband med Facebooks namnbyte. Trenden har funnits under en längre tid men nu har vi satt ett namn på det och bolagen där ute tävlar om att lägga till det i investerarpresentationer och prata om hur de är positionerade mot trenden.
Jag finner förvisso trenden mycket intressant och har kärat ned mig i VR och Oculus Quest 2 som ägs av Meta. Siffror visar också på att det var en mycket populär julklapp i år och 2022 förväntas Playstation VR 2 samt Oculus Quest 3 släppas. Dessutom förväntas Apple ge sig in i produktkategorin vilket kan stöpa om industrin och ge kraftig vind i seglen genom högre adaption i stugorna där ute, ett stort ekosystem av innehåll samt stark attraktionskraft för utvecklare, en positiv spiral helt enkelt.
Halvledarbristen fortsätter alltjämt. Vi har aldrig någonsin sålt fler halvledare än under 2021, samtidigt har bristen aldrig varit större. Nu investeras det massivt i ny produktionskapacitet och länder har insett att halvledare är vår tids olja eller guld. Det har blivit en politisk maktbricka och det pratas om att sektorn utgör en nationell säkerhetsfråga. Taiwan som är en global hot spot för halvledarindustrin upplever ju en viss geopolitisk spänning på grund av Kina men än så länge har vi tacksamt nog inte fått någon kris här.
Volvo Cars kom till börsen under året, närmare bestämt 29 oktober. Från första bilprototyperna 1926 till ett fristående börsbolag 1935 via avknoppning och särnotering från modern SKF, till försäljning till amerikanska Ford Motors 1999 och Geely 2010 så kommer nu äntligen bolaget hem igen. Huruvida det är svenskt kan debatteras men nu har vi både Volvo Group och Volvo Cars på Stockholmsbörsen. En intressant spaning är att Volvo Cars är den 5:e mest nettoköpta aktien hos oss i år och har seglat upp som den 5:e mest ägda aktien. Långt över 100 000 avanzianer blev ägare vid noteringen. Prissättningen skedde i botten av prisintervallet vilket troligtvis skapade goda förutsättningar för en smakstart. Sedan noteringen har aktien stigit +45 %.
Glödhett noteringsklimat har vi också haft. Världen är som bekant börsnoterad och det finansiella smörgåsbordet har växt. För några veckor sedan såg jag siffror på att vi välkomnat 2 850 bolag under året som rest motsvarande 5 300 miljarder kronor. Även i Sverige har det varit rejält tryck. När jag poddade med Stockholmsbörsens noteringschef i somras sa han att de väntade sig 40 nya bolag under juni månad, om än flertalet var listbyten. Avanza har varit finansiell rådgivare i ett antal noteringar under året såsom Idun Industrier, Cedergrenska, Söder Sportfiske, Arlandastad Group och Adtraction.
Några namnkunniga noteringar på Nasdaq och NYSE i USA har varit:
- Rivian
- Nextdoor
- Toast
- Weber
- SentinelOne
- Coupang
- Roblox
- Squarespace
- Warby Parker
- Allbirds
- Affirm
- Bumble
- Robinhood
- Global Foundries
- GitLab
- UiPath
- Coinbase
- Coursera
- SoFi
- Lucid Motors
Jag skulle kunna hålla på i spaltkilometer för att prata om intressanta spaningar men då kommer du troligtvis somna. Men några fler som åtminstone förtjänar ett litet omnämnande är:
- Stigande inflation
- Fortsatt flaskhalsproblematik och utmanande försörjningskedjor kopplat till pandemin och återstarten av global ekonomi
- NFT/Digital konst
- SPAC:ar (610 st nya i USA 2021)
- Bud på bl.a. SOBI, Nobina och ICA-gruppen
- Rotation mellan värde och tillväxt
- Omikronfrossan som blev kortvarig
- FED:s tapering vars besked skapade nya börsrekord i USA
…och mycket mer. Dessutom har vi hunnit lansera Avanza Sverige i år och sett nästan 30 000 avanzianer nå sin första miljon hos oss.
Vilka aktier har stigit mest 2021?
När dessa ord skrivs återstår halva börsdagen för Stockholmsbörsen och hela dagen för amerikanska börsen, men håll tillgodo.
OMXS30
- Getinge +107 %
- Nordea +78 %
- Alfa Laval +64 %
- SEB A +59 %
- ABB +55 %
- Investor B +54 %
- Atlas Copco A +50 %
- Evolution +48 %
- Atlas Copco B +48 %
- Assa Abloy +38 %
Hela Stockholmsbörsen
- Hexatronic +557 %
- Hanza Holding +355 %
- Net Insight +337 %
- Transtema +329 %
- NOTE +302 %
- BE Group +252 %
- NCAB +252 %
- Oscar Properties Pref B +250 %
- Oscar Properties Pref +226 %
- New Wave +215 %
S&P 500
- Devon Energy +192 %
- Marathon Oil +149 %
- Fortinet +146 %
- Ford Motor +135 %
- Nvidia +130 %
- Diamondback Energy +129 %
- Nucor +119 %
- Gartner +109 %
- Arista Networks +100 %
- Extra Space Storage +100 %
Nasdaq 100
- Fortinet +146 %
- Moderna +137 %
- Nvidia +130 %
- Applied Materials +87 %
- Marvell Technology +86 %
- Datadog +82 %
- Intuit +71 %
- KLA +69 %
- Alphabet +67 %
- ASML +66 %
Vilka aktier har avanzianerna favoriserat under året?
Här är aktierna som nettoköpts mest. Investor är våra kunders ohotade folkaktie med över 345 000 aktieägare över båda aktieslagen. Aktien har stigit 52 % sedan årsskiftet och har dessutom bjudit på en imponerande comeback sedan sommarens debatt kring investmentbolagens premievärderingar. I sammanhanget ska noteras att Investor handlas till rabatt alltjämt.
En intressant notering är att majoriteten av bolagen på topplistan handlas utanför OMXS30. Dessutom finner vi några utländska aktier också, ett tecken i tiden som påminner om det stora intresset för den börsnoterade världen utanför Sveriges finansiella gränser.
Nykomlingen Volvo Cars har snabbt seglat upp till att bli en av våra kunders folkaktier. Det är både den 5:e mest nettoköpa aktien under 2021 och den 5:e mest ägda aktien med 116 000 ägare. Det visar med all tydlighet att många kunder vill vara med på bolagets omställningsresa mot en elektrifierad framtid
- Investor B
- Volvo B
- Embracer
- Tesla
- Volvo Cars
- Kambi
- SBB B
- Swedish Match
- Sandvik
- GameStop
Men låt oss också kika på aktierna som fått flest nya ägare under året
- Investor B
- SBB B
- Volvo B
- Embracer
- Sinch
- Evolution
- Kinnevik
- Zalando
- Swedish Match
- AMC
Vilka fonder har avanzianerna favoriserat under året?
Spiltan Aktiefond Investmentbolag är med betryggande marginal den mest ägda fonden på Avanzas plattform med över 600 000 ägare. Debatten under sensommaren om investmentbolagens premievärderingar verkar till synes inte ha skrämt spararna, som istället agerar långsiktigt genom att månadsspara löpande. Under våren seglade Stockholmsbörsen upp som ett av världens bästa börser, vilket gav fondandelsägarna i Avanza Zero skäl att dra på smilbanden. Sammanfattningsvis verkar det vara indexfonder och småbolagsfonder som lockat spararna mest under året
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Avanza Zero
- Avanza Global
- Länsförsäkringar Global Indexnära
- AMF Aktiefond Småbolag
- Enter Småbolagsfond A
- Avanza Auto 6
- Avanza Småbolag by Skoglund
- SPP Global Plus A SEK
- Avanza Auto 5
För mig återstår det bara två saker jag vill säga. Tack för att du läst så här långt och Gott Nytt År!
Tack för 2021 och avkastning på dig,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.