Augusti 2024 – aktierna & fonderna som köptes (och såldes)

Augusti blev ingen lätt börsmånad. Under de inledande tre handelsdagarna sjönk Stockholmsbörsens breda index (OMXSGI) med 9,7 procent som mest efter flera orosmoln på omvärldshimlen. Bland annat den amerikanska arbetsmarknaden, den oväntade höjningen av styrräntan i Japan och oro för AI-utvecklingen. Men nedgången var kortvarig. Redan den fjärde handelsdagen kom optimismen tillbaka och månaden har sedan handlat om att jobba sig tillbaka till noll och Stockholmsbörsen stängde augusti i princip oförändrad på -0,01 procent. Bättre har det gått på andra sidan Atlanten. Indexet DJ USA föll också kraftigt i månadens inledning, men stänger månaden 2,14 procent upp.

Bilden visar augustis utveckling på Stockholmsbörsens breda index inkl. utdelningar OMXSGI (grön), Nasdaq 100 (lila) och DJ USA (rosa).

Så handlade avanzianerna i augusti

Aktiespararna återupprepar vana mönster när de köper och säljer aktier under augusti. Aktier som det finns utrymme för vinsthemtagning i säljs till förmån för de som dalat kortsiktigt.

Fondspararna visar upp viss försiktighet. På säljsidan toppar teknikfonder och istället kan vi se att pengar strömmar in till mer defensiva alternativ som räntefonder i SEK och svenska storbolagsfonder.

 

Annons

Aktiehandeln – Aktiespararna söker trygg hamn hos storbankerna

Fortnox åkte på en riktig kurssmäll i samband med nyheten om att deras vd lämnar bolaget. I nyhetsflödet kunde vi läsa att flera ledningspersoner passade på att köpa aktier. Det gjorde även
styrelseordförande tillika storägare Olof Hallrup. Aktiespararna följer efter och köper aktien som, även utöver tappet i augusti, utvecklats svagt hittills i år jämfört index (OMXSGI).

Investor är fortsatt populär bland aktiespararna, trots att substansrabatten minskat. Investmentbolaget kan med sin väldiversifierade aktieportfölj liknas vid en investering i en aktivt förvaltad Sverigefond, men till en mycket lägre förvaltningskostnad. Det lockar aktiespararna som köper både A- och B-aktien under månaden.

Finansinspektionen rapporterade i augusti om att bankernas marginaler på bolån ökar under andra kvartalet, trots att stora volymer av rörliga räntor borde öka konkurrensen. Flera storbanksaktier släpar efter OMXSGI i år, men affären med trögrörliga kunder upplevs troligen stabil. Det, i kombination med hög direktavkastning, kan vara det som lockar spararna till köp.

Mest köpta aktierna

  1. Investor B
  2. Fortnox
  3. Handelsbanken A
  4. Volvo B
  5. Volvo Car B
  6. Swedbank A
  7. Investor A
  8. SBB B
  9. Lunding Mining Corporation
  10. EOG Resources

I början på månaden fick vi veta att Berkshire Hathaway med investeringsikonen Warren Buffett i spetsen hade sålt av nästan hälften av sitt innehav i Apple. Troligtvis påverkade det aktiespararna att göra detsamma

Kredithanteringsbolaget Hoist Finance aktie har stigit på varje rapport det senaste året och rapporten i slutet på juli var inget undantag. Aktien som är upp 109 procent i år och 12 procent bara
under augusti säljs av under månaden. Det är naturligt att aktiesparare tar hem en del vinst för att återställa allokeringen i portföljen och förbättra diversifieringen.

Mest sålda aktierna

    1. Ericsson B
    2. Evolution
    3. Telia Company
    4. Hoist Finance
    5. Tele2 B
    6. Calliditas Therapeutics
    7. Essity B
    8. Apple
    9. Ford Motor
    10. Walt Disney

Fondhandeln – teknikfonder massäljs

Det är en helomvändning som syns i augustis fondsparande. I juli växlade riskviljan tydligt upp – dels såg vi årets högsta nettoköp i fonder totalt sett, dels ökade såväl teknik- som Nordamerikafonder ordentligt som av andel av köpen. Denna månad är fondhandeln betydligt mer försiktig. Fondspararna skyr teknikfonder och väljer istället svenska storbolagsfonder, investmentbolagsfonder och i hög utsträckning räntefonder utfärdade i svenska kronor.

Det ser ut som att fondspararna tolkade augustis inledande börsfall som en signal att växla ned aktieexponeringen och istället nyttja den tryggare avkastningsmöjligheten i räntefonder. Det är såväl korta som långa räntefonder som nettoköps. Givet den räntesänkningsperiod vi med stor sannolikt har framför oss är det inget dåligt alternativ fondspararna har valt, eftersom räntefonder gynnas av just nedåtgående räntor, men det är beklagligt att fondspararna agerar i affekt.

Mest köpta fonder 

    1. Länsförsäkringar Global Index
    2. Avanza Global
    3. Avanza Zero
    4. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
    5. Avanza 75
    6. DNB Global Indeks
    7. AMF Räntefond Lång
    8. Länsförsäkringar USA Index
    9. Spiltan Globalfond Investmentbolag
    10. Aktiespararna Småbolag Edge

Vi ser tydligt att framförallt teknikfonder massäljs i augusti. Fondkategorin står för närmare hälften av andelen nettosålda kronor. Den populära fonden Swedbank Robur Technology var tredje mest köpt i juli och nu är den sjunde mest såld. De som istället valde att köpa fonden i samband med börsnedgången har fått ta del av åtta procents avkastning sedan dess.

Det är lite synd att se fondspararna agera i affekt i börsvolatiliteten, även om vi alla där och då givetvis var ovetande om att fallet skulle bli kortlivat. Att bli framgångsrik med att investera på börsen handlar om långsiktighet, och att agera i panik är sällan en bra strategi. Börsen kan svaja, vilket också är varför ett kontinuerligt månadssparande för de flesta är en vinnande strategi. Köpen blir då inte känslostyrda utan sker oavsett upp- eller nedgångar och som så många andra gånger blev vi även denna gång påminda om att de bästa affärerna görs i sämre tider.

Mest sålda fonder 

    1. BNP Paribas Turkey Equity Classic R
    2. TIN Ny Teknik
    3. Avanza Småbolag by Skoglund
    4. SEB Teknologifond 
    5. Swedbank Robur Ny Teknik
    6. HSBC GIF Turkey Equity AC 
    7. Swedbank Robur Technology 
    8. AMF Aktiefond Nordamerika
    9. Handelsbanken Hållbar Energi
    10. Avanza World Tech by TIN

Mycket spännande som händer på aktiemarknaden nu, ser med spänning fram emot hur hösten utspelar sig.

/Felicia Schön (privatekonom) & Philip Scholtzé (sparekonom)

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2024-08-29) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2024-08-30) för augusti. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg