Avanza Auto fyller 1 år – let’s statistikfrossa!

Av Avanza

22 sep 18

Share

Idag fyller Avanza Auto 1 år och vi, Teresia och Robert, tänkte därför bjuda på rafflande statistik och hejdundrande insights. Skämt åsido, men häng med!

Varför behövdes Auto?

Idéen till Auto kom från er, våra kunder. Vi fick flera signaler om att många kunder kände att de varken hade tiden, intresset eller kunskapen att själv ta hand om sina pengar på bästa sätt. Samtidigt vill ju såklart alla se sina pengar växa! Risken var att man antingen chansade lite och investerade pengarna utan tillräcklig riskspridning, sköt upp att börja spara eller betalade dyrt för att få hjälp av en rådgivare. Det tyckte vi var fel, och utvecklade därför Avanza Auto så att våra kunder inte ska behöva vara aktiva (om ni inte vill). Istället förvaltas pengarna enligt något så fint som modern portföljteori. Framtaget av nobelpristagare dessutom. Så att ni kan luta er tillbaka och låta sparandet sköta sig självt.

Hur funkar det?

Först får du ta ställning till hur länge du vill spara och sedan välja den Auto med den risknivå som passar bäst. Du väljer först hur länge du tänkt spara, antingen kortare eller längre än 5 år. Sedan får du välja om du vill ha ett sparande som kan variera mer över tid eller ett sparande som går mer stabilt, detta brukar kallas för risk.

För att göra risk-begreppet lite mer greppbart och lättare att förstå visualiserar vi i Auto hur risken och den förväntade avkastningen förändrar sig mellan olika Auto i faktiska pengar. Det gör vi baserat på hur mycket du tänkt spara och ungefär hur länge. På så vis kan du själv se hur mycket du kan tjäna på en högre risknivå, men också hur mycket det kan kosta dig.

Som bilden ovan visar förväntas ett månadssparande på 2 000 kronor, där du har ett startbelopp på 5 000 kronor, ge dig mellan 378 000 och 786 000 kronor efter 15 år. Av detta är det du köpt för under perioden 363 000 kronor.

Uppskattas bland kunderna

Hela 71 000 kunder har det senaste året köpt Auto. Tillsammans har de investerat över 3 miljarder kronor (ye-he-s it’s a lot of money).

Kundernas Auto-favoriter

  • Auto 6 (den mest riskfyllda varianten för långsiktigt sparande)
  • Auto 5 (mellanvägen för långsiktigt sparande)
  • Auto 3 (den mest riskfyllda varianten för kortsiktigt sparande)

Auto är en perfekt produkt för den som sparar långsiktigt och relativt passivt, som exempelvis ett sparande för sina barn eller sin pension. Vi är därför inte förvånade att två långsiktiga Auto ligger i topp. Det är också spännande att se att våra kunder gärna tar lite mer risk då både Auto 6 och Auto 3 är på topplistan, där bägge innebär ett mer offensivt sparande för respektive sparhorisont.

Även om sparande i Auto bör vara längre än ett år kan man se att det redan har gett frukt. Totalt har våra kunder tjänat 182 m-i-l-j-o-n-e-r kronor under Autos första levnadsår! Tillsammans har våra kunder tjänat så mycket att de kunnat köpa hela 958 stycken nya Volvo V40s*. Bäst har det gått för favoriten Auto 6, som sedan start har utvecklats hela 20%.

Populärt bland månadssparare

Hela 45 000 kunder månadssparar via autogiro i Auto. Bland 1 300 andra fonder att välja på har alltså Auto lyckats hamna på tredje plats redan efter ett år, med flest nya månadssparare det senaste året. Det gör oss på Avanza stolta och glada! Inte bara för den fantastiska respons vi fått på vår ettåring, utan också eftersom ett månadssparande per automatik sprider risken över tid och därmed är bra för er, våra kunder. Köpen görs vid olika tillfällen istället för att ett stort belopp investeras vid ett och samma tillfälle. Det minskar risken för att det totala fondsparandet ska tappa i värde. Månadssparande är också ett bra sätt att se till att sparandet blir av, helst direkt när lönen kommer och inte i slutet av månaden. So many good things yes!

Har du själv testat Auto och har feedback? Hör gärna av dig genom att kommentera inlägget. Vi läser allt och väger in det i vår framtida produktutveckling 🙂

Lycka till med ditt sparande! 

/Glada hälsningar från Teresia, som till vardags jobbar med att lyfta Avanzas användarupplevelse mot nya höjder, och Robert, som arbetar med analys av Avanzas produkter och tjänster så att vi alltid prioriterar det som betyder mest för våra kunder

Not *: Går vid inläggets publicering att köpa en splitter ny Volvo V40 D2 Business för 189 900 på Bra Bil i Göteborg. Efter att ha köpt 958 Volvo V40s för de 182 miljoner kronorna har kunderna 75 800 kvar att göra annat roligt för, som exempelvis att köpa vinterdäck eller maxat ljudsystem.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg