Avanza först i Sverige med att ge tillbaka fondavgiften för alla som ännu inte sparat ihop 50 000 kr

Av Avanza

09 mar 21

Share

Ända sedan vi startade för över 20 år sedan har vi jobbat för att göra det billigare, bättre och enklare för fler människor att spara och investera.

2006 lanserade vi därför Avanza Zero – Sveriges första fond helt utan avgifter och 2016 blev vi först i Sverige med gratis aktiehandel för alla kunder som ännu inte sparat ihop 50 000 kr när vi lanserade vårt Starterbjudande.

Nu tar vi nästa steg på den här resan genom att också ge tillbaka alla fondavgifter för kunder som inte kommit upp i 50 000 kr i sparande än.

Närmare 3 miljoner svenskar har idag mindre än 50 000 kr i fondsparande

Siffror från Sifos stora konsumentundersökning Orvesto visar att närmare 3 miljoner svenskar mellan 16-80 år idag har mindre än 50 000 kr i privat fondsparande. Det motsvarar ungefär varannan vuxen svensk bland dem som vet hur stort fondsparande de har.

Hos våra egna kunder ser vi ett liknande mönster. Mediankunden har idag 46 000 kr i totalt sparande, vilket innebär att omkring hälften av våra 1,4 miljoner kunder har mindre än 50 000 kr i sparande hos oss.

Ett sparkapital medför friheten att kunna förverkliga sina drömmar såväl som att det medför en trygghet att luta sig mot när det stormar. Det senare har inte minst blivit tydligt under det senaste året när många svenskar i coronavirusets kölvatten permitterats eller upplevt en ökad otrygghet kring sin arbetssituation.

I sådana situationer har ett sparkapital visat sig kunna göra stor skillnad och vi vill därför göra det ännu enklare och billigare för fler att spara ihop sitt första kapital.

Aktie- och fondsparande har varit de mest lönsamma sparformerna över tid

Att spara långsiktigt i en bred aktieportfölj eller aktiefond har historiskt varit mycket lönsamt. En krona som investerades i svenska aktier år 1900 var år 2000 värd 66 772 kr, enligt boken ”Triumph of the Optimists”. Det motsvarar en avkastning på 11,6% per år.

För fem år sedan revolutionerade vi den svenska aktiehandeln när vi lanserade vårt Starterbjudande som möjliggjort gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen för alla som ännu inte sparat ihop 50 000 kr. Sedan dess har över en halv miljon människor kommit igång med ett aktiesparande hos oss, vilket motsvarar mer än var femte registrerad aktieägare i Sverige idag.

Hur fungerar erbjudandet i praktiken?

Nu vill vi göra det lika billigt att komma igång med ett fondsparande som att köpa aktier och utökar därför Starterbjudandet till att även inkludera fonder. Det gäller hela vårt fondtorg med över 1 300 fonder och omfattar precis som tidigare alla konton där man kan ha aktier och fonder.

Som kund handlar du som vanligt och i slutet av året räknas alla fondavgifter ihop och sätts tillbaka på kontot under nästkommande års första kvartal. När vi säger alla avgifter menar vi verkligen alla: förvaltningsavgift, löpande avgifter, transaktionskostnader och eventuella växlingsavgifter vid handel med fonder i utländsk valuta. Allt sker helt automatiskt och återbetalningen blir dessutom förtryckt i deklarationen på de konton där så krävs. Mer detaljer och ytterligare information om Starterbjudandet hittar du här.

Tips för dig som är nybörjare

För dig som precis är på väg att komma igång vill jag slutligen rekommendera det här blogginlägget.

Där finns en massa tips för dig som ska börja spara i fonder och längst ner i inlägget går det också att ta del av ett specialavsnitt i Avanzapodden där mina kollegor Johanna och Nicklas ger dig tips på hur man bygger en framgångsrik fondportfölj.

Stort lycka till med att komma igång med ditt fondsparande!
/Alexander Boman, produktchef

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Gäller för kunder med Courtageklass Start. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om Avanza Start och se villkor på avanza.se/starterbjudande

Relaterade inlägg