Avanza Global – Världens billigaste globalfond firar 1 år!

Tiden går fort när man har roligt, det är faktiskt redan ett år sedan våra avanzianer fick tillgång till universums billigaste globalfond! Låt oss blicka tillbaka på det gångna året, det är ju trots allt fondens födelsedag.

Den 24 augusti 2018 hade vi förmånen att få lansera världens billigaste globalfond, en nyhet som också rapporterades av Bloomberg globalt. Under första året har den blivit vår tredje mest populära fond där hela 102 191 avanzianer valt att spara nästan 3 miljarder kronor i fonden. Två överväldigande siffror som gör oss övertygade om att fortsätta lansera sparprodukter som gör det finansiella livet billigare, bättre och enklare. På tal om enklare så kan vi också nämna att vi sedan en tid faktiskt valt att sänka minsta köpbelopp vid månadssparande från 100 kronor till 1 krona, nu är det helt enkelt enklare än någonsin att få en global exponering och låta dina pengar växa.

Vad är Avanza Global?

Avanza Global fungerar som en globalfond och ger dig exponering mot hela världen. Genom att spara i fonden så sprider du riskerna över fler än 11 branscher i 23 marknader till en rekordlåg prislapp om 0,11 % totalt. Rent tekniskt är Avanza Global en matarfond som investerar i en mottagarfond som i sin tur är en indexfond som följer indexet MSCI World. Låter det krångligt? Det är det inte, anledningen till varför vi samlar ihop alla de pengar som våra avanzianer vill investera och ”matar” dem till mottagarfonden ”Amundi Index MSCI World” är för att vi vill pressa prislappen så mycket vi bara kan.

Franska Amundi är Europas största kapitalförvaltare och tillika en av världens största. De har en stordriftsfördel som kommer våra kunder till del genom en låg prislapp, helt enkelt mer pengar över till dig.

Fondfamiljen har nu växt till tre olika fonder. Avanza Zero som ger gratis exponering mot Stockholmsbörsen via de 30 mest omsatta aktierna. Avanza Global som ger exponering mot över 1 500 bolag i hela världen och sist men inte minst Avanza Emerging Markets som ger exponering mot 24 av världens tillväxtmarknader till Sveriges lägsta prislapp.

Hur har fonden gått det första året?

Fonden lanserades 24 augusti med första handelsdag 27 augusti vilket innebär att den lanserades några dagar före den stora techfrossan ifjol. Svenska börsen föll då -17,9 % och Avanza Global föll som mest -16,3 %. Den som investerade dag ett har fått en avkastning på +5,89 % medan den som haft ett löpande månadssparande har fått en ännu bättre avkastning då löpande köp gjorts under nedgången innan börsuppgången som vi fick i år. Faktum är att Avanza Global stigit +26,6 % sedan botten 21 december. Att träffa botten är självklart en svår sport som man nog rimligast blir OS-medaljör i i teorin men samtidigt en påminnelse om varför ett löpande sparande är bra och varför man inte ska sluta spara i sämre tider, tvärtom.

 

Lättare än någonsin att få en bild över vad fonden faktiskt innehåller

I samband med att vi gjort om fondens översiktssida är det nu enklare än någonsin att snabbt och enkelt se vad fonden faktiskt innehåller. USA är världens största ekonomi och kapitalmarknad vilket gör att mer än hälften av fondens kapital investeras i USA. Tekniksektorn utgör nästan en fjärdedel av amerikanska börsen och blir därmed en stor vikt i Avanza Global. Sist men inte minst ser du även de 10 enskilt största bolagen som fonden äger.

Avanza Global är världens billigaste globalfond och ger exponering mot indexet MSCI World som du kan läsa mer om här. Vill du hitta fler guldkorn till portföljen så kan du även kika på relaterade fonder längst ned på fondens översiktssida. Där kan du sortera efter vinnare senaste året, lägst avgift och populärast bland våra avanzianer. Vill du grotta ned dig ordentligt och jämföra med en rik flora av olika parametrar så klickar du på ”Jämför alla relaterade fonder”. Det finns en fond för alla och det viktigaste är att du hittar din favorit.

Lite rolig statistik om Avanza Global

Den genomsnittliga kunden som investerat i Avanza Global är 37 år och bor i Stockholm, följt av Västra Götaland och Skåne. Dessutom har denne över 9 olika fonder och är mest troligt man. 65 % av fondandelsägarna är män och 35 % kvinnor. Om vi istället tittar på direktägande av utländska aktier hos oss så utgörs ägandet av 75 % män och 25 % kvinnor, det verkar som att Avanza Global är med och höjer den globala exponeringen för kvinnliga avanzianer.

Psst.. Vill du läsa mer om Avanza Global så kan du göra det här. Vill du veta mer om hur du kan kombinera Avanza Global med våra andra indexfonder Avanza Zero och Emerging Markets så kan du läsa mer om det här.

Med hopp om framtida god avkastning,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg