Avanza tar första steget mot open banking

Av Avanza

03 apr 19

Share

Nu tar vi nästa steg mot vårt mål att skapa det bästa verktyget för att lyckas med sin ekonomi. I samarbete med Tink erbjuder vi ett kraftigt förenklat flyttflöde som gör att våra kunder snabbt och smidigt kan samla sitt sparande hos oss.

Vi genomför kontinuerligt kundintervjuer och användartester där kunderna ofta nämner att de är mycket nöjdare med oss än med sin andra bank – något vi naturligtvis blir jätteglada över att höra! När vi sen frågar våra kunder varför de inte flyttar över allt sitt sparande till oss svarar de flesta att viljan finns, men att det är alldeles för krångligt, eller att man helt enkelt inte är medveten om att det går.

Vanliga hinder vid flytt av värdepapper

Många tror att det inte går att flytta över det man redan börjat spara i hos andra banker, men vi har nästan alla de fonder och aktier som finns att köpa hos andra banker, så det går oftast att flytta över innehavet precis som det är. Det är också vanligt att man tror att det utlöser vissa skatteeffekter när man flyttar över sitt innehav, men så är inte heller fallet. Det här är två vanliga missförstånd som vi givetvis försöker förklara för kunderna, men trots att man förstår detta så orkar man ändå inte ta tag i saken. Så vad beror det på?

Vi insåg att det är ganska mycket mer som man behöver ta reda på innan man faktiskt kan flytta. Man behöver ta reda på vilken kontotyp man har, och det är inte alltid helt lätt eftersom alla banker benämner sina konton lite olika. Man behöver förstå om det går att flytta kontot eller inte (vilket oftast hör ihop med svaret på den första frågan). Dessutom behöver man ta reda på sina kontonummer, samt vilka fonder man har, söka upp dem manuellt och sen fylla i fonderna var och en för sig i ett formulär på vår sajt.

Det här är inte alltid helt självklart att förstå sig på, och det är inte något som man vanligtvis vill ringa och be den andra banken att hjälpa till med, då det kan kännas lite jobbigt att behöva fråga sin gamla bankman om hjälp att flytta sina innehav från banken.

Ett automatiserat flyttflöde

Nu har vi tillsammans med vår partner Tink gjort det möjligt att få allt detta automatiserat. Tinks teknik gör det möjligt för våra kunder att logga in på sin andra bank via vår sajt, med BankID, och hämta all kontoinformation som behövs automatiskt. Kunden ser sen vilka konton och innehav som går att flytta, och behöver bara klicka på en knapp för att begära flytt – vi tar hand om resten!

Vi använder ingen information som inte är absolut nödvändigt för flytten och sparar ingen data för andra ändamål. Den personliga integriteten och datasäkerheten har varit ett enormt fokus i detta arbete, och där är jag väldigt stolt och imponerad av både vårt teams arbete och Tinks lösning.

Det här är bara den första av de funktioner som vi kommer lansera med hjälp av den teknik som Tink byggt. På sikt kommer Avanza även att använda Tinks teknik för att skapa tjänster som gör sparandet både smartare och roligare, genom att ta hänsyn till mer information om kundernas ekonomi.

Stay tuned! ?

/Daniel Almer, Affärsutvecklare och Produktägare

Psst: Testa nya flyttflödet här

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg