Avanza World Tech by TIN – en riktig rivstart ut från fabriken

I mitten av juni 2020 lanserade Avanza i ett unikt samarbete med TIN Fonder den nya fonden Avanza World Tech by TIN. Efter två månader kan vi konstatera att fonden blivit väldigt populär, då ni nu är fler än 60 000 kunder som börjat spara i fonden. Tillsammans har ni som sparar i fonden nu skrapat ihop ett sparkapital på totalt knappt 1200 miljoner kronor. Sanslöst roligt att så många gillar fonden samt gjort bedömningen att den kan passa i en långsiktig fondportfölj och för månadssparande!

Fonden har bara funnits och förvaltats i två månader, men vi kan redan nu även konstatera att fonden haft en lyckosam start. I slutet av juli 2020 hade fonden avkastat 4,1 procent, vilket var ca 4,0 procent bättre än genomsnittet för globala aktier. Det är en väldigt kort period för en utvärdering av en fond som lämpar sig för långsiktigt sparande, varför vi ska inte dra några förhastade slutsatser av resultatet hittills. Men för alla er som redan valt att lägga upp ett sparande i Avanza World Tech by TIN känns det sannolikt väldigt bra med en schysst start. På premiärturen med nyköpta bilen (fonden) vill man ju kunna njuta, inte höra missljud från framvagnen eller uppleva vibrationer från ratten.

Avkastning och fondförmögenhet per sista juli 2020:

En smart paketering av teknik, hälsa och hållbarhet

Bakgrunden till att vi dragit igång ett samarbete med TIN Fonder och förvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är flera. Först och främst tror vi att fondens placeringsinriktning och investeringarna i digitalisering, mjukvara, hälsa, datasäkerhet samt forsknings- och utvecklingsintensiva bolag kan bidra till att våra kunder får en gynnsam utveckling på sitt sparkapital. Att vi valt att samarbeta med just Carl och Erik beror sedan helt enkelt på att de visat av att de vet hur de ska förvalta teknikfonder med mycket goda resultat.

För att även ge våra kunder möjlighet att få en exponering mot de lite mindre, mer snabbväxande bolagen, valde vi den här gången att lansera en aktivt förvaltad fond som inte följer ett index med stora vikter i de allra största bolagen. Med två förvaltare som bevisat sin skicklighet och kan välja brett mellan världens innovativa bolag tror vi att våra kunder får en ännu bättre möjlighet till en god avkastning.

Investeringar i teknikdriven tillväxt globalt

I takt med att den värsta osäkerheten kring COVID-19 lagt sig har det varit tydligt att teknikdrivna bolag lyckats bättre än ekonomin i sin helhet, vi ser dessutom en ökad digitaliseringstakt vilket gynnat flera av fondens innehav som t.ex. Adobe, Pushpay och Teamviewer.

Sedan starten av fonden har även många bolag i hälsosektorn gynnats av ytterligare fokus på digital hälsa över hela världen, där kan vi nämna Veeva Systems och Edwards Lifesciences, vilket är en trend vi tror kommer fortsätta under många år. Redan under fondens första dag byggdes portföljen med 40 bolag upp i enlighet med vår investeringsstrategi. Det kommer troligen bli ett par ytterligare bolag i fonden under hösten, men rätt bolag är så klart viktigare än att öka antalet innehav, säger Erik på TIN Fonder

– Det finns så klart en risk för tillfälliga bakslag på börserna framöver om t.ex. oron för pandemins negativa effekter breder ut sig igen. Men i ett sådant scenario tror vi att teknikdrivna bolag kommer klara sig bättre än börsen i helhet, vilket var de mönster vi såg under årets första halvår. Vi investerar långsiktigt och oro kring en andra våg av COVID-19 kan även ge bra köplägen, säger Carl på Tin Fonder.

– Bland de största innehaven just nu finns bland annat Ubisoft Entertainment, ett bolag som i vår värld är felvärderat givet en stark pipeline av produkter. Månadens största innehavsökning är Match Inc, som bland annat äger datingappen Tinder. Bolaget har en väldigt hög tillväxt och lönsamhet och är helt klart världsledande inom kategorin nätdejting, avslutar Carl.

Är det dags att ta in ett nytt vrålåk i sparandet?

Om du sparar på lång sikt och vill ”krydda” ditt sparande på ett enkelt sätt med innovativa teknikbolag kan Avanza World Tech by TIN vara fonden för dig. Men du måste självklart sätta upp ditt sparande och se över din fondportfölj utifrån din ekonomiska situation, din riskvilja och ditt sparmål.

Har du inte kollat igenom innehaven i ditt fondsparande på ett tag kanske det kan vara dags att göra det inför hösten. Främsta fördelen med ett månadssparande är att du inte behöver fundera på ”rätt tajming”, eftersom du hela tiden köper till olika kurser. Vid nedgångar får du dessutom fler andelar som kan öka i värde när kursen sedan går upp. Har du ett kapital du vill omplacera eller investera kan det ibland också vara klokt att sprida ut köpen något över tid.

På vår sajt hittar du mycket inspiration och verktyg för att sätta upp en lämplig fondportfölj. Vår nya fond har så klart en egen sida där du löpande kan följa Carl och Erik samt deras hårda arbete för att Avanza World Tech by TIN ska bli ett bra val även för dig.

//Jesper Bonnivier, vd Avanza Fonder

Avanza World Tech by TIN är en matarfond som placerar minst 85% (och i praktiken 100%) av sina medel i fonden TIN World Tech, mottagarfonden. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. För information, faktablad och informationsbroschyr se avanzafonder.se

Relaterade inlägg