Avanzapodden gästas av Hemnet

I veckans podd gästas vi av Hemnets talesperson Staffan Tell som berättar hur bostadsmarknaden mår just nu och var priserna är på väg. Ifjol var det mörka moln på bostadshimlen och många menade att vi skulle se fallande bostadspriser, inte minst på grund av det stora utbud som fanns tack vare stor andel nyproduktion men, hur ser det ut nu? Just det svarar Staffan på.

Med närmare 3 miljoner besök i veckan och 1 miljard klick om året kan man nog, utan att darra på manschetten, säga att vi gillar att kika på bostäder. Faktiskt inte bara när vi står i begrepp att flytta utan även för att ”slösurfa”, få inspiration inredningsmässigt eller drömma sig bort genom att kika på ouppnåeliga objekt, något som Johanna ofta sysselsätter sig med.

Hur mår bostadsmarknaden just nu?

Förra hösten blev det dramatiskt då utbudet sköt i höjden samtidigt som köpare och säljare hade svårt att komma överens. Detta gjorde att oron ökade men faktum är att de flesta parametrar som Staffan tittar på, bottnade ur mot slutet av året för att sedan påbörja en återhämtning.

Oron slog till i oktober ifjol och hushållen var som mest pessimistiska kring prisutvecklingen i december där närmare hälften av köparna trodde på sjunkande priser. Just nu tror 26 % på sjunkande priser och 27 % på stigande dito så ett trendbrott och fördel optimisterna.

Sist men inte minst.. så pratar vi  i podden om hur länge objekten ligger ute, när man tenderar att dra tillbaka och återpublicera, hur ofta slutpriset blir lägre än utgångspris, hur vanligt det är med budpremier/budgivning just nu, hur skärpt amorteringskrav påverkar och mycket mer.

Har du någon fråga som du vill att vi tar upp i podden?
Maila den till podd@avanza.se

 

Trevlig lyssning,
Johanna & Nicklas

 

Relaterade inlägg