Black Friday = Gratis USA-handel

bloggheaderblackfridayFredag den 27 november infaller i år Black Friday. Vi uppmärksammar detta genom att under dagen erbjuda courtagefri handel i aktier på USA-börserna för alla order som sker via sajten och mobilapparna. Observera att de amerikanska börserna har halvdag och därför har öppet kl 15:30-19.00 svensk tid under fredagen.

Har du inte kommit igång med amerikanska aktier ännu? Det är nu enklare än någonsin, nu kan du signera avtalet med mobilt BankID. Oroa dig inte, det kostar ingenting!

Populära USA-aktier hos Avanza

I våras blev vi första svenska aktör att erbjuda aktiehandel på USA-börsena från en dollar. Det kan vara en bidragande anledning till att intresset för USA-börsena i år varit större än någonsin tidigare. 72% fler har handlat amerikanska aktier i år jämfört med samma period förra året. Här är de populäraste amerikanska aktierna just nu.

De populäraste amerikanska aktierna hos Avanza
Aktie Verksamhet Börs Ägare* +/- 1 år**
KS 1 Apple Hemelektronik us 5 370 0,2%
KS 2 Tesla Motors Bilar us 4 060 -11,5%
KS 3 Berkshire Hathaway Försäkring us 2 594 -8,0%
KS 4 Walt Disney Underhållning us 1 593 30,2%
KS 5 Alphabet IT us 1 535 40,6%
KS 6 Starbucks Café us 1 265 53,9%
KS 7 Netflix Underhållning us 1 244 142,2%
KS 8 Johnson & Johnson Läkemedel us 1 191 -4,5%
KS 9 Coca-Cola Dryck us 1 095 -2,0%
KS 10 Realty Income REIT us 920 6,7%
KS 11 Facebook Social media us 864 42,9%
KS 12 Wal Mart Stores Detaljhandel us 811 -29,9%
KS 13 Microsoft Mjukvara us 805 -14,0%
KS 14 Alibaba E-handel us 804 -29,1%
KS 15 National Bank of Greece Finans us 801 -91,5%
KS 16 Activision Blizzard Dator & TV-spel us 693 73,0%
KS 17 Amazon.com E-handel us 656 100,0%
KS 18 SolarCity Solenergi us 633 -49,3%
KS 19 Procter & Gamble Dagligvaror us 611 -13,2%
KS 20 Electronic Arts Dator & TV-spel us 508 53,4%

* Antal kunder hos Avanza som äger aktien per 2015-11-25.
** Utveckling under 1 år uppdaterat med slutkurs per 2015-11-24. Utvecklingen gäller i lokal valuta. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Så här såg Walmarts hemsida ut under onsdagen
Så här såg Walmarts hemsida ut under onsdagen

Vad är Black Friday?

Black Friday är USA:s största shopping- och readag. Av tradition är det dagen då julhandeln inleds och många amerikaner börjar förbereda för julfirandet. Stora amerikanska detaljhandelskedjor som WalMart, Kmart, Macy’s och e-handlare som Amazon har kraftiga reor under Black Friday, liknande annandagsrean i Sverige. Under 2012 slogs rekord när amerikanerna spenderade över 59 miljarder dollar på inköp under Black Friday och den efterföljande helgen. På senare år har fenomenet även börjat spridas till Sverige.

Vi lyssnar på våra kunder

När förslaget om sänkt courtage på Black Friday kom för andra året i rad nappade vi på idéen. Vi gillar nytänkande och när våra kunder kommer med bra idéer så försöker vi ofta uppmuntra detta, inte bara i ord utan även i handling. Detta kundförslag ledde till att vi, vad vi vet, är den första svenska banken som anammar Black Friday och erbjuder gratis amerikansk aktiehandel.

Idén föddes efter Stefan Thelenius tweet
Idén föddes efter Stefan Thelenius tweet
storbankscourtage
Storbankernas minimiavgifter för
amerikansk aktiehandel

Billigt blir alltså tillfälligt gratis

Under våren lanserade vi som första svenska aktör amerikansk aktiehandel från 1 dollar (knappt 9 kronor). Hos de fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank är lägsta priset för att handla amerikanska aktier i snitt 612 kronor, vilket alltså är drygt 600 kronor högre än hos oss. SEB är dyrast av storbankerna hos dem är det över 100 gånger dyrare att köpa en amerikansk aktie än hos oss. På fredag blir skillnaden ännu större, billigt blir tillfälligt gratis.

Erbjudandet om courtagefri handel i amerikanska aktier gäller samtliga kunder och courtageklasser under fredagen den 27 november för alla order som går till avslut via sajten och mobilapparna. För att ta del av erbjudandet behöver du som kund inte göra något själv, utan all handel i amerikanska aktier på NYSE och NASDAQ den 27/11 kommer per automatik inte debiteras courtage.

 

Relaterade inlägg

Kommentarer

19 svar till “Black Friday = Gratis USA-handel”

  • Hej Erik!

   Tyvärr gäller inte erbjudandet ETF:er, men aktier är det bara att plocka för dig hur mycket som helst. 🙂

   Vänligen,
   Daniel

   • Synd att ni inte inkluderar ETF:er. Hur kommer det sig när de handlas på samma handelsplatser (tmed normalt sätt samma Courtage)?

    • Hej Andreas!
     Den här kampanjen togs fram med väldigt kort varsel (en halv dag) och vi var tvungna att välja vad det skulle omfatta så att det inte blev en för stor arbetsbelastning på vår backoffice, ETF:er och amerikanska aktier har olika courtagekoder i våra bakomliggande system vilket gjorde det mycket enklare för oss att bara ändra en av dom på kort tid. Samtidigt gjorde vi en bedömning av kundnyttan och det faktum att många fler handlar amerikanska aktier än ETF:er spelade såklart in. Sen diskuterade vi även var vi drar gränsen för gratis handel för att göra det enkelt att kommunicera och förstå erbjudandet. En kampanj för endast amerikanska aktier är enkel att både kommunicera och ta till sig. Jag hoppas verkligen inte att du är besviken på grund av att ETF:er saknades och jag garanterar att jag för vidare din feedback så ser vi vad som händer nästa år 🙂

     Vänligen
     Arvid

 1. Mycket bra intiativ. Önskade lite tydligare information om hur det fungerar för mig som kund med utdelningar från amerikanska aktier i ISK resp. Kapitalförsäkring?

  Behöver jag göra något om jag får en utdelning på ISK eller får jag tillbaka det automatiskt? För det stämmer väl att i slutänden så är även utdelningar från amerikanska aktier skattefria? Men att man återfår dem vid deklarationen?

 2. Detta var ett strålande initiativ, det köper jag på direkten.
  När det vill sig så är Amerikanska aktier en liten guldgruva.
  Tyvärr har dom hållit gruvan stängd nu en längre tid.
  Hoppas att Avanza har en bra nyckel så dom goda tiderna ”over där” kommer åter.

  Hälsar Rune

  • Hej Andreas!
   Aktiefonder handlas utan köpavgift från vår sida, i de flesta fall har vi även lyckats förhandla bort den köpavgiften som fondbolaget tar ut om man köper fonden via dom.
   Återkom gärna om du har fler frågor!
   /Arvid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.