Bloggpresentation: Finanskvinnans Funderingar

Nu är det dags för ytterligare en bloggare att få presentera sig för våra användare – Finanskvinnan! Passa även på att följa henne på Twitter, där många andra ekonomibloggare också håller hus. För enkelhetens skull har vi skapat en lista med några av de mest prominenta ekonomibloggarna på Twitter. Håll till godo!

Finanskvinnans Funderingar

Min blogg Finanskvinnans Funderingar är en av de äldsta nu aktiva ekonomibloggarna i den svenska ekonomibloggosfären. Jag som skriver på bloggen är numer en kvinna i mogen ålder, till skillnad från när bloggen startades 2007. Jag värdesätter min anonymitet och är därför helt anonym som bloggare.

Genom bloggandet har jag delat med mig av min resa mot en bättre ekonomi, och mina lärdomar kring allt ifrån vad som skiljer en räntefond från en aktiefond till hur man köper aktier (på börstoppen) och hur det känns att se besparingarna minska med 50% under finanskrisen. För att inte tala om hur det känns att se besparingarna återhämta sig efter en stor kris. Funderingar kring utgifter, pension och beskattning är andra ämnen jag skriver om.

Idag är mitt investerande fokuserat på utdelningsaktier som gränsar till det tråkiga. Bland mina innehav återfinns Coca Cola, Walmart, H&M, Skanska och Axfood. Målet med sparandet är att hela tiden öka den passiva inkomsten och så småningom ekonomiskt oberoende, i likhet med många andra ekonomibloggare. Vägen dit beräknar jag vara krokig och full av spännande erfarenheter – precis som den har varit hittills.

Under finanskrisen var jag student och saknade möjlighet att investera några större pengar. I dagsläget har jag ett heltidsjobb som kombinerat med låga utgifter tillåter mig att spara omkring 50% av min nettolön varje månad.

För tillfället bidar jag min tid inför nästa större nedgång på börsen, under vilken jag kommer tanka mer utdelningsaktier. Utdelning genom köpkurs är mitt absolut viktigaste nyckeltal för att bedöma huruvida en aktie är köpvärd eller inte. I väntan på nästa börskrasch har jag ungefär hälften av mina tillgångar i räntesparande.

Med vänlig hälsning,
Finanskvinnan

Portfölj per 2014-08-20
Värdepapper Verksamhet Börs Andel* +/- i år**
RÄNTA Räntefond & Sparkonto 50%
KS Axfood Detaljhandel flagga_se 8% 8,2%
KS Coca-Cola Dryck us 9% -0,2%
KS Skanska Bygg flagga_se 9% 8,6%
KS Hennes & Mauritz Kläder flagga_se 8% -1,1%
KS Ratos Private Equity flagga_se 6% -4,8%
KS Wal-Mart Detaljhandel us 6% -4,7%
KS Handelsbanken Finans flagga_se 3% 2,9%
KS Google IT us 2% 6,8%

* Procentuell andel av portföljen per 2014-08-20.
** Utveckling i år uppdaterad med stängningskurs 2014-08-20. Utvecklingen gäller i lokal valuta. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg

Kommentarer

15 svar till “Bloggpresentation: Finanskvinnans Funderingar”

 1. Förutom intressant läsning, så är hon dessutom en riktigt duktig skribent!
  Mycket läsvärt.

  Rolf

 2. De två senaste åren har min aktieportfölj stigit ca 25% (OMXS 30 han stigit cirka 40% under samma tid) utan att jag inte gjort ett dugg (mer än att lyfta en hygglig utdelning från vissa högavkastande bolag. I ärlighetens namn ska jag väl tillägga att jag ”bottenfiskade” en del våren 2012, men I övrigt har jag ägnat min tid åt andra livsbejakande aktiviteter

  • Förstår inte svaret! Att du inte klarar att göra en bättre vinst? Att du har bättre saker för Dig? Att du har bottenfiskat?
   Råd till Dig: Köp Avanza Zero som följer OMX30, som är gratis och som hade gett dig 40%. Du kan fortsätta att syssla med annat under tiden o hova in vinst eller förlust efter en tid. Bättre än att leka o bottenfiska om man inte är fena på Aktier!

 3. Hur kan jag och andra veta att Finanskvinnan är den hon utger sig för att vara? Någon instans borde få veta identiteten och sedan kunna verifiera att de lämna uppgifterna stämmer. Risken finns att det ligger dolda intressen bakom det som skrivs på bloggen

  • Känns det speciellt förankrat i verkligheten att någon instans ska ha koll på privatpersoners bloggar bara för att de ifråga behandlar ämnen så som privatekonomi eller investeringar?

   Finanskvinnan är nämligen, precis som du och jag, en vanlig privatperson. Må hända att hennes blogg kommersialiserats till viss grad i samband med samarbetet som hon ingått med Avanza Bank i år, men att någon instans eller myndighet skulle kontrollera de uppgifter hon anger låter minst sagt absurt.

   I företag som Google, med ett marknadsvärde på nästan 3 000 miljarder SEK, så krävs det förresten att en hel drös småsparare tar rygg på Finanskvinnan för att hennes blogg ska verka kursdrivande och resultera i egen vinning. Google-aktien handlas nämligen dagligen till ett värde av flera miljarder kronor…

   • Lukas kanske är politiker? Missförstår avsiktligt? Självklart menade jag inte granskning av lämnade sakuppgifter i ämnet utan enbart en kontroll av lämnade uppgifter om sig själv och sin uppgivna roll, om möjligt. Samarbetet med Avanza är ju öppet och därmed har ju Avanzas opartiskhet övergivits.

    • Madeleine, jag utger mig inte för att vara något annat än en vanlig aktieamatör. Du tänker att jag egentligen skulle vara ett aktieproffs? Låter som en rimlig bluff att upprätthålla sedan 2007.

     Själv funderar jag lite över hur jag ska veta att ”Madeleine” i själva verket inte är en annan person, som uttalat sig negativt om bloggares anonymitet tidigare. Jag antar att ingen av oss någonsin kommer få veta säkert :).

     • Avanza bär ett ansvar vid samarbete och bör kunna garantera att vederbörande inte är det ena eller det andra.

   • Du verkar vilja missförstå. Med instans kan menas Avanza som inleder en samverkan. Då bör man få garantier från AZA att samarbetet är utan koppling till företaget och att alla som skriver är enskilda amatörer utan kommersiell koppling till Avanza.

  • Gustav: Avanza för alla aktier, jag tror courtaget är sänkt till 89 kr nyligen för amerikanska aktier.

   Viktigast med utländska utdelningsaktier är dock inte bank utan kontoform, i vanlig depå blir det skatt på dem medan de är skattefria i ISK och KF. I ISK kan man få problem att få tillbaka den utländska källskatten som trots det dras, om man har bolån. I KF finns ingen gräns.

   Jag har mina utländska utdelningsaktier i KF. (Och iofs alla andra aktier också, än så länge. De utländska kommer dock aldrig flyttas till något annat så länge skatteläget ser ut som det gör.)

   • redan här blir jag undrande över svaret. Självklart bör finanskvinnan säga att aktier kan köpas hos vilken nätmäklare som helst men hon säger Avanza! märkligt!

 4. Självklart borde finanskvinnans verkliga identitet krävas av Avanza vid samverkan och att inte Avanza har något samröre med bloggen. Det kan ju tex vara Avanza själva som är finanskvinnan och som vill stimulera till köp…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.