Bloggpresentation: Gustavs aktieblogg

Vi har nu kommit till den fjärde bloggen att presenteras. Gustav har bloggat sedan 2011 och skriver ofta om lite mer exotiska bolag än vad sina bloggkollegor gör. Här har vi någon som verkligen sprider riskerna globalt och på många olika branscher! Gustav är väl bekantad med vårt mäkleri som tar emot order via telefon när han väljer att placera i exempelvis Sydafrika, Österrike eller Australien. Håll till godo!

Gustavs aktieblogg

Bakom bloggen står en 37-årig jurist med stort aktieintresse. Målet är att en dag i framtiden kunna leva på utdelningar och bloggen är en viktig del av den resan.

Spaningen efter spännande utdelningsaktier är global och du lär hitta en del udda bolag. Eller vad sägs om österrikiska posten, tyska frisörer, sydafrikanska försäkringsbolag och kanadensiska sjukvårdslokaler? Kanske är det bolag som kan väcka ett slumrande aktieintresse även hos den ointresserade?

Bloggen fokuserar på bolag med hög eller växande utdelning, starka konkurrensfördelar och goda finanser. Begreppet ”moat” eller vallgrav är något som ofta nämns och mycket energi ägnas åt bolagens konkurrenssituation. Ju mer monopolliknande en verksamhet är – desto bättre! Verksamheten ska också vara enkel att förstå sig på och de ska ha något unikt. En av de svåraste sakerna att komma underfund med är om värderingen är rimlig. De nyckeltal jag kollar mest på är P/E, fritt kassaflöde och direktavkastningen.

Slutligen är ambitionen att bloggen ska ha en humoristisk och underhållande ton vilket förhoppningsvis kan sporra till läsning och kommentarer. Välkommen att titta in och jag hoppas att läsandet ska ge god utdelning.

Med vänlig hälsning,
Gustav

Portfölj per 2014-02-24
Värdepapper Verksamhet Börs Andel** +/- i år***
MÄKL* Famous Brands Snabbmat za 8% 0,9%
KS Johnson & Johnson Läkemedel us 7% -0,1%
KS eWork IT se 7% -3,8%
MÄKL* Discovery Ltd Försäkring za 6% -7,7%
KS Northwest Healthcare Prop. Fastigheter ca 6% -2,6%
KS Coca-Cola Dryck us 6% -10,0%
KS Skanska Bygg flagga_se 6% 2,1%
MÄKL* Woolworths Detaljhandel au 5% 8,0%
KS Vitec IT flagga_se 5% 2,3%
MÄKL* Clarkson PLC Sjöfart gb 5% 2,4%
KS TeliaSonera Telekom flagga_se 5% -7,2%
KS Handelsbanken Finans flagga_se 5% 4,1%
KS Skåne-Möllan Spannmål flagga_se 4% 5,5%
KS Hennes & Mauritz Kläder flagga_se 4% -2,3%
MÄKL* Ridley Corp Djurfoder au 4% -4,0%
MÄKL* Öesterreichische Post Post at 4% 2,0%
MÄKL* Munich Re Försäkring de 3% 1,5%
MÄKL* Essanelle Frisör de 3% 17,7%
KS Beijer Alma Industri flagga_se 3% -2,3%
KS Exxon Mobil Olja & gas us 2% -6,1%
MÄKL* Truworths Kläder za 2% -10,4%


* Handlas via telefonorder till mäklarbordet – 08-562 250 00. Se kostnad för courtage i prislistan för Bas och Premium.
** Procentuell andel av portföljen per 2014-02-24.
*** Utveckling i år uppdaterad med stängningskurs 2014-02-23. Utvecklingen gäller i lokal valuta. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza Bank, Bloomberg

Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza Bank.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg