Bloggpresentation: Kavastu

Ni som är aktiva på Twitter kanske har stött på honom där. Arne Talving, eller Kavastu som han även kallar sig efter den lilla byn i Estland där han spenderar sina sommarmånader, är en bloggare som står ut lite från mängden. Med hög aktivitet och snabb omsättningshastighet på portföljen är detta en utmärkt blogg att spana in för er som gillar lite mer fart i era investeringar!

Kavastu

Redan 1983 kom jag i kontakt med aktiemarknaden för första gången, sedan dess har den funnits där vid min sida hela tiden. Som aktierådgivare på Handelsbanken och några fondkommissionärer under årens lopp har jag sugit i mig en hel del aktiekunskap i olika former, där aktiepsykologi nog är den främsta.

Jag, 52 år kallar mig för Kavastu. Lever gott på avkastningen utöver index som aktieplaceringarna ger mig. För att det inte ska bli torrt och enformigt arbetar jag även som Dj & Musicentertainer samt som frilansfotograf. Utöver mina tre hemorter Eskilstuna, Sollentuna och Estland reser jag runt i världen en hel del, det går ju så bra att arbeta bara det finns en WIFI-uppkoppling.

Jag är en så kallad heltids-swingtrader, och handlar enbart med svenska aktier som finns noterade på large/mid/small cap. Ständigt hoppar jag mellan olika aktier med möjligheter att slå index utan att ta några större risker. Ibland innehar jag aktierna i många månader, ibland vänder jag ut dem samma dag. Årsavkastningen brukar ligga runt 26,5% över OMXSPI index varje år, hittills i år 21,5%. över index. I min korta privata aktieportfölj brukar det normalt ligga cirka 30 olika bolag, ständigt vässar jag på dem. Ut åker det svagaste kortet och in kommer ny kvalitet med potential att slå index.

Vid sidan av mina privata korta aktieaffärer, förvaltar jag även en lång aktieportfölj. Där placerar jag överskottslikvider i mitt aktiebolag. Tar nämligen inte ut någon lön, utan låter bara AB växa på sig. Där finns bl a innehaven Hennes & Mauritz, Nolato, Castellum, Electrolux, SCA, Trelleborg för att nämna några. Ett grundkrav jag har på mina aktier i den långa portföljen, är aktierna ska ligga i en upptrend.

I min aktieblogg som jag även kallar för Kavastu aktieblogg, delar jag med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Det kan handla om det mesta som rör aktiemarknaden som investerarfilosofi, aktiepsykologi, vikten av insiders, aktier som har potential att slå index, marknaden ur min synvinkel, enkla trix för att öka yielden mm. Syftet med bloggen är givetvis att dela med mig av min långa erfarenhet, bättre avkastning på börsen, och slippa att gå i fällorna som kostar så mycket. Jag mår bra när det går bra för andra, mindre bra när när jag hör att någon förlorat stora pengar pga okunskap.

Aktiebörsen är bara för underbar, rätt hanterad.

Med vänlig hälsning,
Kavastu

Långa portföljen per 2014-10-02
Värdepapper Verksamhet Börs Andel* +/- i år**
KS Hennes & Mauritz Kläder flagga_se 15% -0,6%
KS Electrolux Vitvaror flagga_se 14% 10,9%
KS Nolato Tillverkning flagga_se 14% 10,9%
KS Intrum Justitia Finans flagga_se 13% 12,1%
KS SCA Skogsindustri flagga_se 13% -13,9%
KS Trelleborg Industrivaror flagga_se 12% -6,3%
KS Castellum Fastigheter flagga_se 11% 8,8%
KS Industrivärden Investment flagga_se 8% 1,2%

* Procentuell andel av portföljen per 2014-10-02.
** Utveckling i år uppdaterad med stängningskurs 2014-10-01. Utvecklingen gäller i lokal valuta. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg

Kommentarer

20 svar till “Bloggpresentation: Kavastu”

  • Vad tråkigt att höra. Är det någon speciell anledning till att du känner så? Vi tycker Kavastu är en riktigt intressant bloggare och twittrare och har många unika infallsvinklar samtidigt som han har väldigt lång erfarenhet av marknaden. Men har du andra tips på bloggare du tycker ska vara med så får du jättegärna återkomma.
   Mvh,
   Daniel

   • Den påstådda avkastningen verkar tämligen hög, givet internets natur kan vem som helst hitta på vad som helst. Kan den vara för bra för att vara sann? Kanske, kanske inte.

    Givetvis är syftet att någon form av ”trading” blogg skall adderas till listan och där har jag ringa synpunkter.

  • Hej,

   Tycker du skall följa Kavastu lite mer innan du gör ett inlägg.

   Är en av få som skriver på Twitter som är jätte kunnig

   Alf

   • Vad vet du om ”Olof” har följt bloggen eller ej innan han kommenterade. Du har varken frågat honom eller gjort din läxa, ”innan du gör ett inlägg”. Han har en poäng som vi mer pålästa känner igen hos dessa ”tradingTips-bloggare” som självklart vill stå i rampljuset. Tig pojk.

 1. När inte tidsperiod, risk och den påstådda avkastningen inte är oberoende kontrollerad, så kan man bortse från detta helt och hållet. Investerare med den typen av avkastning över 20 år har inkomster på flera hundra miljoner per år och uppåt, om det är investeringsbart.

 2. Jag kommer att följa Dej m stort intresse då jag förvaltar både egen portfölj o min mans. Alltid så kul att kunna placera så att ens kapital växer o man kan göra nåt roligt o samtidigt känna sig som en vinnare…då det går ens väg. kommer att följa dina reflexioner m största intresse/ EVa

 3. Kom igen Avanza.

  Trovärdighet trodde jag behövdes för att ni ska skylta med en bloggare såhär?

  Kolla hans Twitter. Backtradar ständigt och jag tror inte en sekund på den avkastning han skriver om. Som någon skriver tidigare, 26,5% över index varje år? Vad är det för struntprat. Klarar inte ens Buffet.

  Nej Avanza,ni kan bättre än så här. Måste finnas så många duktiga och intressanta bloggare att tipsa om!

  • 26% över index de senaste fem åren i en bullmarket låter väl iofs inte helt omöjligt om man arbetar med börsen på daglig basis, även om jag själv tyvärr är långt ifrån de nivåerna på avkastning men snart så 😉

   • Det är följt möjligt… dock väldigt osannolikt att en person med en sådan kunskap skulle dela med sig av den. Samt att inte glömma hur dessa ”stjärnskott” självklart vill stå i rampljuset trots sin backtrading vi alla kan rota i… Detta är ett givet exempel på en person som avanza fått ögonen för genom hans fora, som sedan skiner lite för mycket… Otroligt dålig kontroll. Vi kan alla titta på hans siffror och tänka ”hur får avanza/bloggen ev en kund/läsare/(?)”.

 4. Alltså, era himla sopor hela högen som kommenterar. Har ni aldrig hört talas om hävstång eller? Gör 10% avkastning på ett år, med 3 gånger hävstång, vad blir det? 30%. Bara som ett exempel…

  Verkar som om folk tror att traders är som någon form av tomtar. Man har hört om de, men de finns inte. Tror ni att alla som lever på trading, inte kan börja leva på det för än de har 15 miljoner? Så att de kan leva på sina 9-12% avkastning per år? Tror ni att alla traders fick leva på gamla besparingar 2008 och 2011 och så där eller? För det är ju matematiskt omöjligt att gå plus 20% när börsen går ner, jag menar, inte ens Buffett klarar ju det? Haha. Googla ”hävstång” och ”blankning”, bara ett tips till alla haters.

  Kavastu verkar grym 🙂

  • i fablernas värld.. i fablernas värld 🙂

   inte omöjligt att redigera sin post i blogger?

   på twitter kan man kvittra om miljoner aktier (eller kanske tusen) sedan tar man bort de som gått minus!

   har ni hört den här förut? ”För när storfiskarn talar om, hur många fiskar han får, ja, då skarvar han som han vill..”

   Sen till verkligheten, Hofmann och Ossian som prickade alla rätt med typ all-in system, dom skröt inte i skrift (i varje fall inte så alla kunde se det).

   varför har avanza ingen websida med sina proffs som nordnet:

   https://www.nordnet.se/mux/web/analys/experterna/oversikt.html

  • Andas Marcus, nu tog du i från tårna med talspråk i varje mening… De flesta vet vad du anser vi bör googla betyder.
   Åter igen är avkastningen möjlig, men dock väldigt osannolikt att en person med en sådan kunskap skulle dela med sig av den. Dessutom vet vi alla vad som bidrar till ännu en kund för avanza och ännu en läsare till bloggen. Ett ”stjärnskott” men tips och historia utan dess like. Gott folk, följ inte en bloggare utan veta dess bakgrund och egentliga syfte. Bättre kontroll på avanza tack.

   Vi får se om avanza har mod nog att låta denna granskning gå igenom.

 5. Detta med %-räkning är väldigt vanskligt. % av vad?
  Jag vet inte hur NI räknar, inte heller hur Arne räknar, heller inte hur man bör räkna!!
  Men: (Arnes snitt utgår från år 2009 – inga 20 år inte)
  Om aktieindex januari 2009 var=100 så blir det 188.8 fram t.o.m 2013(enligt ekonomifakta.se).
  d.v.s Index har haft en årlig snitt ökning på 88.8%/5år = 17.7% !!
  (Fast 1.135^5=1.88 så det finns liksom olika räntor…)
  Lägger man nu till 26.5% till det blir Arnes årliga snittökning runt:17.7+26.5=44.3%

  Arnes index borde då efter 2013 ligga på runt 44.3*5+100 = 321,5
  ( 2009 gick index +56.9 och 2011: -10.8 )

  Frågan om handlar väl om rimligheten i 44.3% mot 17.7%
  Så 100 kr insatta på Index hade i januari 2014 varit värda 188.8 kr
  och hade man satsat dom hos Arne vore värdet 321.5 kr
  Låter väl inte alls orimligt med hans siffror tolkade i denna form?

 6. Ingen tillbringar väl sina somrar frivilligt i Estland, allraminst om man är lever på avkastning. Nej det här är bullshit på hög nivå.

 7. Vill bara gratulera Kavastu om det är sant, + (inlägg 5.11-14) att mina 11 somrar i EST har varit fantastiska, badat i havet fom ca 25.6-22.9, Juli -14+ 24-28 grader i Östersjön, EST västkust
  vanligtvis långgrunt, Matsi strand tex ca 50km Norr Pärnu. 2010 hade vi i juli + 32
  rader nästan hela månaden + att det var lika varm i luften.
  Välkomna till ett glest bebyggt land och strävsamma männisor, men inte alltför vänliga mot utläningar.

 8. Jag utgår från att Kavastu är kund hos Avanza. Då borde banken kunna bekräfta eller dementera den exceptionella tradingen. Om personen gör så rätt hela tiden vill man verkligen veta hur! Jag har varken tid eller lust att hålla på med millisekundtrading, men tror säkert att en långsiktigt sparare kan lära från olika tekniker.

  Är hen inte kund och om Avanza inte alls kontrollerat uppgifterna, är detta ett svek mot Avanzas seriösa kunder. Jag skulle faktiskt överväga att byta bank/mäklare om det uppdagas att hen är en storljugare och Avanza har helt okritiskt köpt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.