Bloggpresentation: Petrusko

Petrusko är en sparare som fokuserar på utdelningar som ingen annan, något man verkligen kan se i portföljen. Hans strategi har möjliggjort att han får utdelning flera gånger i månaden. Inlägget om så kallad Dividend carpet bombing är speciellt intressant, där visar han hur man kan gå till väga för att med endast tre bolag kunna få utdelning varje månad. Han är även aktiv på Twitter under nicket @therealpetrusko! Här får vi lära känna honom lite närmare.

Petruskos utdelningsschema
Petruskos utdelningsschema

Petrusko

Sedan slutet av nittiotalet har jag skrivit på nätet om aktier, börsen osv under aliaset ”petrusko”. På Börssnack främst fram till sensommaren 2014 då jag skaffade Twitter och min blogg som kom att ändra mina nätvanor drastiskt. Just Twitter har blivit en oerhört uppskattad informationskälla för mig. Jag följer bara sådant som rör finans/börs och får riktigt bra info där och har ofta intressanta diskussioner. Mitt nick på Twitter är @therealpetrusko.

Jag är en man född i slutet av sjuttiotalet och köpte min första aktie när jag var tio år gammal. Många år med aktieintresse har det blivit och både fram som motgångar har format den investerare jag är idag.

Ofta har jag fått höra att jag är en ”försiktig general” och min strategi är inte vidare häftig utan ses nog av vissa som tråkig. Jag investerar i bra bolag med bra utdelning, alltså bolag som har en bra utdelning år ut och in. Kanske till och med höjd utdelning år efter år. Min strategi har fört mina blickar till andra sidan Atlanten där det finns många fina bolag som höjt utdelningen varje år i över 25 år. Jag har ett stort intresse i USA-aktier då det finns många bolag där som passar min strategi exceptionellt bra. Jag har en mycket långsiktig syn på mina investeringar och allra helst behåller jag för alltid.

Försiktig som jag är har jag även ett stort intresse i Fixed Income som tex preferensaktier. Jag gillar detta investeringsslag som sänker risken i portföljen och bjuder på ett stabil kassaflöde av utdelningar.

Nämnde jag utdelningar? Ja, jag har ett tokigt fokus på utdelningar och mina innehav ger mig utdelning minst tre gånger per månad!

Min blogg startade jag sensommaren 2014 och på den kan man läsa mer om mig och min strategi. Jag skriver ofta om olika utdelningsaktier, både om de jag äger och andra.

Med vänlig hälsning,
petrusko

Portfölj per 2015-02-04
Värdepapper Verksamhet Börs Andel* +/- 1 år**
KS Castellum Fastigheter flagga_se 16,4% 28,0%
KS Hennes & Mauritz Kläder flagga_se 14,7% 20,9%
KS Industrivärden C Investment flagga_se 12,3% 28,0%
KS TeliaSonera Telekom flagga_se 7,7% 7,6%
KS Realty Income REIT flagga_us 7,6% 34,3%
KS BlackRock Municipal Income II flagga_us 6,9% 19,0%
KS Ratos Private Equity flagga_se 5,6% -9,8%
KS Akelius Pref Fastigheter flagga_se 5,5% 2,6%
KS Fortum Energi flagga_fi 3,8% 19,6%
KS Klövern Pref Fastigheter flagga_se 3,4% 11,4%
KS Amasten Holding Pref Fastigheter flagga_se 3,1% 7,9%
KS AT&T Telekom flagga_us 2,4% 7,5%
KS Corem Property Group Pref Fastigheter flagga_se 2,3% 17,2%
KS Global X SuperIncome flagga_us 2,1% 0,1%
KS Ratos Pref Private Equity flagga_se 1,7% 1,8%
KS Hemfosa Pref Fastigheter flagga_se 1,5% 4,4%
KS HCP REIT flagga_us 1,4% 20,5%
KS NCC Bygg flagga_se 1,1% 35,7%
KS SAS Pref Flyg flagga_se 0,4% -12,4%
KS Statoil Olja & gas flagga_no 0,1% -4,5%
KS Latour Investment flagga_se 0,1% 34,9%
KS Atlas Copco Industrivaror flagga_se 0,1% 43,2%
KS Tele2 Telekom flagga_se 0,1% 30,6%

* Procentuell andel av portföljen per 2015-02-04.
** Utveckling under 1 år uppdaterad med stängningskurs 2015-02-03. Utvecklingen gäller i lokal valuta. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg

Kommentarer

20 svar till “Bloggpresentation: Petrusko”

 1. Intressant portfölj!

  Hur ser du på din tyngd i fastigheter och PE?

  Jag förstår utformningen av portföljen iom att den har som syfte att generera utdelningar, men det finns många amerikanska bolag inom andra branscher som också ger utdelning ifall du vill ha en större bredd i nisch.

  Roligt med återkommande utdelningar:)

  Skönt att du inte har investerat i utdelningsbolag från Europa, som inte alls är jätteroligt just nu!

  Hoppas du fått lite uppsving av dollarn också!

  Hur ser dina GAV ut över portföljen?

  Hur står sig portföljen i ett vikande index?

  Du skriver att du gärna håller aktierna för alltid, har du funderat i banor kring att tajma index? (i motsatts till vad många vill tro, går det alldeles utmärkt att tajma sina köp och sälj i marknaden så snälla, bespara mig profetian)

  Tack för ett grymt inlägg, ska helt klart favoritmarkera detta!

  • Hej Robin,
   Jag har svarat dig på bloggen men klistrar in samma svar här.

   Hej Robin,
   Vad menar du med PE, Private Equity? Jag har en väldigt liten exponering mot Private Equity i form av Ratos stamaktie.
   Beträffande fastigheter förstår jag mig på dem hyggligt bra och dessutom är det en sektor som presterat bra på lång sikt. Av dessa anledningar har jag valt att satsa extra på Realty Income och Castellum.

   Dollarn har bidragit starkt till värdeutvecklingen senaste året. Jag köpte en hel del USA-aktier under USD/SEK 6,5 kr. Det känns ju nice nu =)

   Jag har inga planer på att ändra min strategi som inte innefattar att försöka tajma index som du uttrycker det.

   Mvh petrusko

 2. Tack för tipset, det ska kollas upp närmre!
  Noterade att ni länkat till BlackRock Municipal Income Closed Fund (BFK), när han själv skriver BlackRock Municipal Income II Closed Fund (BLE) i sin blogg. Har inte satt mig in i skillnaden mellan dessa, men det antar jag att Petrusko gjort.

  • Tjena Carl,
   När jag köpte BLE var det betydligt högre direktavkastning från den vs BFK. Det har jämnat ut sig nu. Dessa två har i princip identiska innehav men BFK är väldigt mycket större och lockar således institutionellt kapital. Den har därför fått mer uppmärksamhet/intresse.

   Mvh petrusko

 3. Hej Claes! Jag och min man har sålt vår villa och ska betala c:a 1,8 milj i reavinst. Nu funderar vi på om vi ska betala nu i februari eller placera pengarna i fonder och betala reavinsten + ränta till hösten istället. Hur är dina tankar kring detta? Mvh Kajsa

 4. Förstår inte varför du äger de sista 10 aktierna fördelning typ 10 procent. Försöker lära mig!

  • Till Ann,

   Relevansen i de sista 10 aktierna ligger i hur stor den totala portföljen är.Är den från tex från100 000kr – 1miljon, då är det inte relevant. Är portföljens storlek t.ex. 10 eller 20 miljoner är det en annan sak.

  • Hej Ann,
   Legitim fråga. De flesta av ”de tio sista” aktierna ger mig en utdelning av signifikans i kronor räknat. Statoil påbörjade jag köp i och planerade köpa mer om den ihop med norska kronan backade mer. Än så länge har det gått åt motsatt håll och jag avyttrar innehavet om jag inte får möjlighet att köpa mer den närmsta tiden. Latour har jag precis påbörjat köpa och planerar att öka så att den utgör åtminstone några procent av väskan.

   Mvh petrusko

 5. Kan Petrusko svara om han har aktierna i ISK eller KF ?
  Intressant med tanke på de utländska innehaven,och ev. kvittning-återkrav på amerikansk och ev. finsk källskatt på utdelningarna i deklarationen.

 6. väldigt många ägg i fastighetskorgen.. och hög ränterisk med alla preffar. förstår att en sån här portfölj gått mycket bra senaste året (med USD-uppgång on top dessutom), men känns riskfyllt framöver.. basinnehaven väldigt stabila dock!

 7. Mycket intressant portfölj! 🙂 har lite liknande men inte tagit mig an de amerikanska bolagen än. Tänkte att fråga vad för utdelning Reality Income har? Gick in men hittade inte den informationen. 😀

 8. Hej Petrusko!
  Jag sällar mig till skaran som imponeras av din strategi!
  Har idag två preferensaktier -SAS och Akelius- men skulle gärna ha fler (inom trygga branscher varpå oljeaktier inte är aktuellt…).
  Har du något tips för att komplettera de båda ovanstående med – med en kurs som inte stuckit iväg för mkt senaste tiden? Finns det även ngn som gynnar en ”bombmattestruktur” är det +.

  Tack för en även i övrigt bra blogg och kloka tankar på BS!

  Hälsar
  Lars

  • Hej Lars,
   Flera av de svenska preffarna har dragit iväg och handlas nära eller över lägsta inlösenkurs. Amasten preff tycker jag är hygglig kring 280-285 kr men den är lite mer riskfylld än Akelius så man ska kanske inte vikta den för tungt.

   SPFF Global X Superincome preferred ETF är en intressant placering med innehav i olika preferensaktier. Googla petrusko SPFF så kommer du till mitt blogginlägg om denna.

   Mvh petrusko

 9. Intressant att du satsat så mycket på preffar. Hur väljer du ut dessa? Går du enbart efter avkastningen eller gör du andra bedömningar också, t ex risknivån och omsättningen på preffen? Vad tror du om SAS-preffen? Många anser att det är ett högriskpapper men avkastningen är ju tokhög – i nivå med en skräpobligation.
  Till sist – kan du förtydliga vad REIT står för?
  Hälsning
  Bull@Bear

 10. Hej Petrusko,

  Din presentation och strategi är mycket intressant – tack för den !
  Jag har en fråga – du skriver att du investerar mycket långsiktigt, nästan livslångt, i de bolag du satsar på och att du framför allt fokuserar på utdelningar, inte kursuppgångar. Samtidigt har jag fått intrycket, att du ökar/minskar dina innehav beroende på kursändringar, ungefär som vi andra ? Du släppte Statoil och gjorde en kortsiktig kursvinst ex vis. Du har först nu gått in i Atlas Copco när verkstadssidan börjar röra på sig, men inte för flera år sedan, med tanke på att komma åt stadiga utdelningar ?
  Jag är mycket intresserad av att höra hur du tänker kring långsiktighet och omplaceringar i olika papper !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.