Bolagen med högst direktavkastning efter coronabörsen

Börsen fick till sist sin svarta svan och oron för coronavirusets spridning gjorde att vecka 9 blev den dystraste veckan på världens finansmarknader sedan finanskrisen. Börsen har i skrivande stund tappat 5 procent sedan årsskiftet och 11 procent sedan toppen 20 februari. Ett kursfall som innebär att direktavkastningen för många aktier stigit kraftigt. Låt oss titta på storbolagen med högst direktavkastning idag.

Ovanligt snabb nedgång

Korrektioner då aktiemarknaden går ned minst 10 procent från toppen till botten ett år tillhör vanligheterna på börsen. Det som är speciellt med denna nedgång är att den är så brant. Den nedgång som tog 6 dagar nu, tog 59 dagar vid börsfrossan 2018. Om världens marknader överreagerat eller inte finns det delade meningar om, tydligt är i alla fall att nervositeten tagit överhanden och lett till ett så kallat risk off-sentiment där i princip alla aktier faller. Oavsett deras exponering mot Kina. Noterbart är att fastighetsaktierna tillhör några av senaste veckans största förlorare. En sektor där corona inte får någon direkt effekt på intjäningen, så länge den inte dröjer sig kvar och är kvar på radarn även om ett par år när bolagens hyreskontrakt ska förhandlas om.

Att nedgången oron slår så pass brett, kan skapa goda möjligheter för den långsiktiga. En vanlig strategi vid denna typen av nedgångar är att plocka in aktier som man haft på sin radarskärm men som man tyckt varit lite högt värderade men som nu kommit ned något. En annan strategi är att plocka in bolag där direktavkastningen stigit kraftigt av senaste veckans kursslakt.

Storbolagen med högst direktavkastning

Starka balansräkningar har gjort att svenska storbolag har kunnat föreslå relativt höga utdelningar att dela ut i vår och tillsammans med förra veckans kursras är nu direktavkastningen riktigt hög på sina håll. Det gör att med den inräknad, krävs det i många fall bara måttliga kursuppgångar för att totalavkastningen för året ska bli klart godkänd. Ta Volvo som exempel, som till dagens kurs handlas till en direktavkastning om 8,5%. Aktiekursen kan alltså tappa ytterligare 8 procent utan att den som köper idag får en negativ avkastning på ett års sikt.

I slutändan är det såklart inte en akties direktavkastning utan dess totalavkastning som räknas, så att bara köpa aktier utifrån direktavkastning är inget jag rekommenderar. Men att en hög direktavkastning är en skön kudde att luta sig emot i turbulenta börstider, det kan man inte neka till. För dig som vill titta på aktiers direktavkastningen rekommenderar jag aktielistan där du kan filtrera fram aktier utifrån en rad parametrar så som storlek och direktavkastning.

Vad händer på börsen nu nu?

Coronaviruset kommer att påverka ekonomin i Kina, i världen och i Sverige i år. I den ordningen. Ett första tydligt besked om det fick vi i helgen när kinesiskt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin presenterades. Det föll tillbaka kraftigt och landade på 35,7 för februari. Rejält under 50 som är gränsen mellan tillväxt och nedgång i industrin och den lägsta uppmätta siffran någonsin sedan Kina började presentera den 2005. Indexet är uppbyggt som så att inköpschefer får uppge om månaden varit bättre, oförändrad eller sämre än föregående månad. Om alla svarar sämre resulterar det alltså i ett index på 0, om alla svarar bättre blir indexet 100.

Att kinesisk inköpschefsindex skulle vara svagt i februari var dock klart väntat. Nu ser det dock ut som att smittan minskar i Kina och fabriker kan öppna upp så smått vilket, tillsammans med stimulans från centralbanken, kan leda till en hyfsat snabb återhämtning där. Tiotusenkronorsfrågan just nu är snarare hur övriga världen påverkas och hur mycket bolagens vinstprognoser för 2020 revideras ned. Kommer fabriker även i Europa och USA att hålla stängt under en längre tid eller kommer insatserna mot viruset vara tillräckliga för att hålla de ekonomiska hjulen snurrande?

Svaret på vad som händer på börsen framöver är, alltså närmast uteslutande beroende av hur smittspridningen utvecklar sig. Det gör att de långsiktiga effekterna av viruset i dagsläget är i princip helt omöjliga att kvantifiera. Vi får helt enkelt vänta och se och såklart hoppas på att de koordinerade insatser vi nu ser får önskad effekt. Alldeles oavsett bör man inte agera i panik, utan hålla sig till sin långsiktiga strategi.

Håll dig till din långsiktiga strategi

Generellt bär man vara försiktig innan man låter yttre faktorer påverka ens sparplan. Ett sparande bör sättas upp utifrån dina behov och din sparhorisont, något som inte förändras bara för att marknaden skakar till. Tidigare erfarenheter visar också att det gamla utnötta uttrycket ”sitt lugnt i båten”, ofta är det bästa.

Men visst kan man göra justeringar. Oavsett om det handlar om att sälja av en del för att man känner att man har en högre risk i portföljen än man är bekväm med. Eller tvärtom, är man långsiktig och har en summa pengar utanför börsen som man vill investera, kan detta vara ett tillfälle så gott som något. Som alltid är dock stalltipset att fylla på lite pö om pö, istället för att köpa för en hela summan direkt. Börsen lär som sagt vara skakig ett bra tag framöver.

Hur har du agerat på börsen senaste veckan?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg