Köpa bostad först och sälja sen eller tvärtom? Så kan du tänka

Av Avanza

26 apr 21

Share

Har du bestämt dig för att byta bostad? En fråga som många ställer sig när det är dags att köpa ny bostad är i vilken ordning man ska göra allt. Är det bäst att sälja sin befintliga bostad först och köpa sen, eller är det klokare att göra tvärtom?

Här går jag igenom vad det finns för fördelar och nackdelar med respektive ordning – så att du kan få bättre koll på hur just du kan tänka.

2 tips för dig som ska köpa ny bostad

 • Ta reda på hur bostadsmarknaden ser ut just nu där du bor, är det enkelt att sälja och kommer det ut många objekt att köpa?
 • Tänk igenom just din situation ordentligt och välj det som känns tryggt för dig.

Om du säljer först vet du vad du har att röra dig med

Är det viktigt för dig att du får din bostad såld till ett visst pris? Då bör du nog sikta på att sälja först, eftersom du då lättare kan räkna ut vilken budget du har till din nya bostad. Du vet hur mycket du har i insats till din nya bostad och kan söka lånelöfte baserat på det.

Fördelar med att sälja först

 • Du har större chans att få det pris du vill ha, eftersom du har längre tid på dig att sälja. Om du inte skulle få tillräckligt bra bud så kan du välja att ha fler visningar och genom det öka chanserna att hitta rätt köpare som är villig att betala det pris du vill ha.
 • Du slipper sälja till ett lägre pris på grund av stress.
 • Du vet exakt vilken budget du har till din nya bostad.
 • Vissa banker har som krav att du måste sälja först för att kunna garantera dig lån till den nya bostaden. Kolla vad som gäller med din bank!

Nackdelar med att sälja först

 • Du måste förhålla dig till datumet du väljer som tillträde till din nuvarande bostad och kan därför få tidspress med att hitta ny bostad.
 • Det finns en risk att tillträde till nya bostaden är efter frånträde för din befintliga bostad och då måste du hitta en tillfällig bostad. Det kanske inte är så krångligt om du bor själv, men kan vara lite svårare för exempelvis en barnfamilj som bor i ett stort hus med många möbler och saker.

Exempel på situation där det kan passa bäst att sälja först
Anna bor själv och ska sälja sin bostadsrätt. Hon köpte den för tre år sedan för 2 miljoner, och finansierade köpet med lån på 1 700 000 kr och kontantinsats på 300 000 kr (85% lån och 15% insats). Lägenheterna hon tittat på kostar runt 3 miljoner. Eftersom hon behöver betala minst 15% i insats behöver hon nu 450 000 kr. Så för att hennes kalkyl ska gå ihop behöver hon sälja sin lägenhet för minst 2 150 000 kr. (Här har jag inte räknat med vad hon amorterat, mäklararvode osv). Om Anna inte lyckas få bostaden såld till rätt pris så kommer inte hennes kalkyl att gå ihop. Så i det här fallet kan det vara klokt att sälja först och känna sig trygg med den ekonomiska biten.

Tips! Om du säljer först kan du försöka lägga tillträde till din nuvarande bostad långt fram i tiden så att du har tid på dig att köpa nytt.

Annons

Köper du först har du gott om tid på dig att hitta ditt drömhem

Om du väljer att byta bostad för att du är på jakt efter ditt drömhem och inte är så beroende av att sälja till ett visst pris så kan det passa bättre att köpa först. Då har du gott om tid på dig att söka efter rätt bostad och gå på många visningar om det skulle behövas.

Fördelar med att köpa först

 • Den främsta fördelen är att du i lugn och ro kan leta efter din nya bostad och slipper bli stressad.
 • När du säljer så vet du att du har någonstans att ta vägen.

Nackdelar med att köpa först

 • Banken kan ha som krav att du måste sälja först. Antingen kan du behöva ha sålt och visa upp upplåtelseavtal för att ens söka om lånelöfte, eller så kan banken ha som krav att du måste ha sålt innan du har tillträde till din nya.
 • Om du har svårt med att få bostaden såld finns det risk att du får stå med två bostäder och därmed dubbla boendekostnader. Om du lyckas få bostaden såld men har tillträde till den nya innan du frånträder din gamla kan du ansöka om ett överbryggningslån, vilket innebär att du under en tid betalar för båda boendena.
 • Lyckas du inte sälja i tid kan det leda till att du behöver dra dig ur köpet, vilket kan innebära att du måste betala skadestånd till säljaren.

Exempel på situation där det passar bättre för att köpa först
Familjen Karlsson har bott i 10 år i sin bostadsrätt och nu är det dags att flytta till en större bostad. Det är hög efterfrågan på bostadsrätter i området där de bor. Familjen ska köpa hus och det är viktigt för dem att det känns helt rätt. Deras budget är 4 miljoner, insatsen ligger på 600 000 kr och det är inga problem för dem att betala insatsen. Tillträde till hus är ofta längre än tillträde till lägenhet, så om de säljer först riskerar de att behöva hitta tillfälligt boende, något de helst vill undvika. De har en buffert för att klara av eventuella dubbla boendekostnader och har stämt av med banken att det är OK att de köper först. I det här fallet kan det gå bra att köpa först så att de har gott om tid för att hitta sitt drömhus.

Tips! Du kan prata med mäklaren och säljaren om att lägga in en klausul i köpekontraktet om att du måste sälja inom en viss tid för att köpet ska gå igenom. Det är dock inte säkert att säljaren går med på det.

Så – vilket av alternativen som passar bäst för dig beror helt enkelt på din situation och vad du känner dig trygg med och vad som är viktigt för dig. Lycka till med ditt bostadsköp!

(Psst – du vet väl om att du kan ansöka om bolån hos oss på Avanza? Här kan du läsa mer om Bolån+, ett bolån med samma låga ränta till alla – oavsett om du vill flytta ditt lån eller låna till ny bostad)

/Elenor Flodin, UX Writer i Team Bolån

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Bolån+ Landshypotek är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Landshypotek Bank AB. Kreditgivare är Landshypotek Bank AB. Gäller för upp till 75% av bostadens värde. Bolån+ Stabelo är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Stabelo AB. Kreditgivare är Stabelo AB. Gäller upp till 60% belåning av bostadens värde.

Relaterade inlägg