Bomans hörna: Se hur de bästa investerar

Under eventet Bättre Börs, som vi livesände från Berns i Stockholm (se i efterhand), klev Alexander Boman (twitter: @BomanAlexander) upp på scen. Han presenterade bland annat några intressanta analyser över vad som gör att vissa av våra kunder lyckas bättre än andra.

De kundgrupper som jämförs är HALRK (högavkastande lågriskkunder) och LAHRK (lågavkastande högriskkunder). HALRK är alltså kunder som slagit index (OMXS30) och samtidigt tagit mindre risk mätt i standardavvikelse under 2014 och LAHRK är kunder som tagit högre risk än index samtidigt som man fått en lägre avkastning.

Populäraste aktierna bland HALRK
# Aktie Börs
KS 1 Axfood flagga_se
KS 2 Berkshire Hathaway flagga_us
KS 3 Kambi flagga_se
KS 4 Wihlborgs Fastigheter flagga_se
KS 5 Loomis flagga_se
KS 6 Autoliv flagga_se
KS 7 ICA Gruppen flagga_se
KS 8 Wallenstam flagga_se
KS 9 Duni flagga_se
KS 10 Öresund flagga_se
Populäraste aktierna bland LAHRK
# Aktie Börs
KS 1 ShaMaran Petroleum flagga_se
KS 2 Josab flagga_se
KS 3 Mavshack flagga_se
KS 4 Fingerprint Cards flagga_se
KS 5 Precise Biometrics flagga_se
KS 6 BlackPearl Resources flagga_se
KS 7 Nexam flagga_se
KS 8 Africa Oil flagga_se
KS 9 Anoto Group flagga_se
KS 10 Cassandra Oil flagga_se

Listorna är baserat på antalet ägare 2015-01-18.

Några andra intressanta punkter där grupperna skiljer sig åt markant.

Antal aktier (snitt)

HALRK: 8,6 st
LAHRK: 5,7 st

Antal insättningar per år

HALRK: 9 st
LAHRK: 5 st

Andel av sparare med fondinnehav

HALRK: 84 %
LAHRK: 39 %

Betalat courtage 2014 (% av eget kapital)

HALRK: 0,1 %
LAHRK: 0,5 %

Storlek på snittaffär (% av eget kapital)

HALRK: 5 %
LAHRK: 12 %

Andel kvinnor

HALRK: 28,7 %
LAHRK: 19,0 %

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg

Kommentarer

18 svar till “Bomans hörna: Se hur de bästa investerar”

 1. Jättespännande med den här typen av dataanalys. En uppgift jag är lite nyfiken på, som saknas här, är handelsfrekvens. Även om man gör ett fåtal insättningar under året är det ju möjligt att omsätta pengarna som redan sitter på kontot många gånger.

  Finns det någon tydlig skillnad mellan HALRK och LAHRK när det kommer till antalet transaktioner?

  (”Betalat courtage 2014” antyder ju att LAHRK antagligen gör fler affärer eller ligger i en mindre fördelaktig courtageklass, alternativt handlat med små belopp.)

 2. Hej, intressant artikel!

  Något jag själv letat efter är hur jag ser risken för min egen depå? Om det är så att ni inte visar det tycker jag verkligen ni borde göra det!

 3. Hej. Det som vore intressant är att se sin egen risk-avkastnings-profil på portföljen. Om man konstant underpresterar till högre risk så är det ett tecken på att något måste göras.

  Kanske kan det läggas in som en funktion i portföljsrapporten?

 4. Mycket bra artikel, har du möjlighet att göra samma analys på olika
  fonder.Jag ställer frågan för att jag har ansvaret för 3 depåer
  hoa Avanza, för mina barns räkning. Det har gått mycket bra hittills men
  allt kan bli bätttre.

 5. Ja! Det vore skithäftigt att få mått på sin egen portfölj, t.ex. varians/standardavvikelse och Sharpekvot.

 6. Intressant läsning!

  Jag instämmer med tidigare kommentatorer och efterlyser följande funktioner i Avanzas portföljrapport:
  1. Tydlig tillgångsslagsfördelning för portföljen som helhet
  2. Tydlig geografisk fördelning för portföljen som helhet
  3. Sharpekvot för portföljen som helhet
  4. Standardavvikelse för portföljen som helhet
  5. Max draw down för enskild månad för portföljen som helhet
  6. Korrelation med olika tillgångsslag samt med OMX, S&P 500 etc.

  Hoppas verkligen detta är något som kommer att inkluderas i framtida portföljrapporter! Det kommer att lyfta rapporten väldigt mycket!

  Tack på förhand!

  /M.

 7. Hej,
  Faktiskt vidrigt att ni kör big data insamling på så känsliga uppgifter såsom privatekonomi, utöver det publicerar ni datorkörningarna offentligt för att få medialt utrymme.

  Vad hände med bankskretessen?

  Jag har inte som kund godkänt att ni behandlar mina uppgifter på detta sätt.

  Skärpning, ni är en bank inte Ö&B

  • Hej Eric!

   Vi alltid försöker agera i våra kunders intresse och när det kommer till data försöker vi vara så transparenta och ge tillbaka så mycket information som möjligt då vi tror att det är det bästa för våra kunder. Däremot är vi alltid väldigt noga med banksekretessen och publicerar aldrig information som riskerar röja intressen för enskilda kunder.

   Mvh,
   Daniel

   • Snälla Eric!
    Artikeln är mycket intressant och är klart användbar för oss kunder att ta lärdom av.
    Resultaten är ju helt anonymiserade.
    Tänk Handelsbankens (eller någon annan storbank) ”rådgivare” som ger kunderna de mest märkliga förslag som mest gynnar dom själva….har råkat ut för detta själv.
    Heja Avanza!

 8. Tjena tjena,
  Jaha, denhär analysen av Boman visar, såvitt jag förstår, ett mkt bekant mönster.
  De är MÄN som spelar våghalsigt. Dom nonchalera säkerheten med fonder å risksprider inte närom handlar. Dom satsar smalt å struntar i avgifter närom händelsevis fårför sig å köpa.
  Jojo, skullente förvåna om LAHRK åxå har fler fortkörningsböter, benbrott å vakentimmar per dygn.

 9. Mycket intressant även om det inte har någon vetenskaplig tyngd. Lite synd bara att Alexander Boman talar så snabbt och ofta snubblar över orden i sin presentation. Det ger en oproffsig prägel åt ett övrigt bra innehåll. Vid en presentation är det viktigt att tala tydligt vilket ni på Avanza annars brukar vara bra på.
  Intressant med andelen kvinnor: HALRK: 28,7 % LAHRK: 19,0 %. Försiktighet lönar sig tydligen både i trafiken och i investeringar. Här hade också varit intressant att veta andelen kvinnor på Avanza för att kunna sätta detta i relation till procentsaterna. Då kanske andelen visat sig vara ännu större.

 10. Antingen säger studien att det går inte att göra vinst på högriskaktier eller att en tydlig strategi och riskhantering är A och O vid all typ av aktiehandel. Jag lutar åt det senare.

 11. Den här analysen upprepar ett känt mönster inom finansbranschen bl.a. att kvinnor investerar bättre än män (pga) lägre risktagande och lägre omsättningshastighet i portföljen. Kvinnor överskattar inte sin förmåga på samma sätt som män och är mer långsiktiga därav bättre avkastning. För alla er som är intresserade av marknadspsykologi kan jag rekommendera nobelpristagare Daniel Kahnemanns, ”tänka snabbt och långsamt”. Han tar bl.a. upp varför dessa resultat ofta ser ut som det gör och varför duktiga finansiella rådgivare har mer ”tur” än skicklighet.
  Finito.

 12. Tack för denna mycket värdefulla information, vi är nybörjare men lär oss mer för var dag. Jag tycker verkligen att ni Avanza använder sin statistik klokt och skapar stora möjligheter för de som är nybörjare Tack.

 13. Jag förstår faktiskt inte varför denna data skulle vara relevant. Letar men bland högriskportföljer hittar man högriskportföljer och tvärt om. När man i efterhand letar bland HALRK-portföljer kommer man hitta lågriskportföljer som gått bra. Letar men bland LAHRK kommer man hitta högriskportföljer som gått dåligt. De skillnader som redovisas mellan portföljtyperna är i skillnader som påverkar risk, tex kontinuerligt sparande, fondinnehav, antal aktier osv. Detta är kända faktorer och det är ändå ganska enkelt att själv välja risknivå. Viktigare är ifall man får ett väntevärde på avkastningen som är hög i relation till risknivån. Jag ser inte att datan skulle säga något om detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.