Boosta tjänstepensionen inför årsskiftet

Av Avanza

01 nov 22

Share

I december är det många egenföretagare och fåmansbolag som passar på att göra extra insättningar till tjänstepensionen innan bokslutet. Genom att göra en engångsinbetalning utöver de löpande inbetalningarna så kan du enkelt boosta din tjänstepension. Här går vi igenom hur du gör och vad som är viktigt att tänka på.

Du får avsätta max 35% av årslönen till tjänstepensionen för att det ska vara avdragsgillt (dock max 10 PBB, dvs 525 000 kr år 2023). Se över hur mycket du har betalat in under året och om det finns utrymme att betala in mer för att att maxa avdragsrätten innan årsskiftet.

Om ert företag har bonusutbetalningar i slutet av året kan ni låta de anställda välja att växla delar eller hela bonusutbetalningen till tjänstepension i stället för att ta ut det i lön. Fördelen är att den anställde får tillgodoräkna sig ca 6% extra, precis som vid löneväxling, eftersom det är skillnaden mellan sociala avgifter och särskild löneskatt.

Så gör du en extrainsättning på företagswebben:

  1. Administratören för företaget loggar in på företagswebben med mobilt BankID
  2. Håll muspekaren över fliken Anställda > Klicka på engångsinbetalning
  3. Fyll i önskat belopp per anställd och kommentar om så önskas > Klicka på fortsätt
  4. Kontrollera att allt ser rätt ut > Klicka på bekräfta
  5. Fakturan finns att ladda ner direkt som PDF och är redo för betalning!

Frågor kopplade till avdragsrätten tipsar vi dig att prata med din revisor om. Om du behöver hjälp med engångsfakturan är vi bara ett samtal bort, du når oss måndag-fredag 09:00-17:00 på telefon 08-562 251 80.

Lycka till med sparandet!

/Sofie

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.

Relaterade inlägg