Börsåret 2025: Trender att hålla koll på

Av Felicia Schön

27 dec 24

Share

Börsåret 2024 är nästan i mål och Stockholmsbörsens(OMXSGI) utfall ser till sist ut att landa runt en 9 procentig utveckling. Samtidigt står det klart att årets riktiga vinnare är de amerikanska börserna som slutar året närmare 30 procent högre än de började. Och med ett år till ända är såklart den stora frågan vad som kan förväntas av ett nytt år – vad händer på börsen 2025?

För 2025 tror jag, med betoning på tror (för det där med att se in i framtiden är inte så lätt), att vi återigen har ett positivt börsår framför oss. Det finns mycket som tyder på att bland annat amerikanska teknikbolag kan fortsätta frodas och överraska på uppsidan och att breda Stockholmsbörsen kan komma att få ett lyft under årets andra halva som framför allt är drivet av de hittills haltande småbolagen – dock förutsatt att räntesänkningarna fortlöper som planerat.

Trump i fokus

Vi kan nog enas om att den största frågan för såväl börsen som ekonomin 2025 är hur blivande president Donald Trump kommer spela sina kort. Han har bland annat givit löften om lägre skatter, att införa tullar och att avsluta Ukrainakriget – men hur det ska genomföras och i vilken utsträckning återstår att se, och därmed är det inte helt lätt att avgöra hur stora konsekvenserna (eller resultaten?) kan bli. Hur hårt kommer svenska exporterande bolag drabbas? Är Trump villig att starta ett handelskrig?

För amerikansk del har jag svårt att se att börsfesten slutar här. Mycket talar nämligen för ett gynnsamt ekonomiskt klimat för amerikanska bolag med Trumps protektionistiska politik. Marknaden har även en förväntan om kommande räntesänkningar av Fed, även om den blivit allt mer osäker de senaste veckorna. Det är också ett faktum att inflödet av kapital till landet är högt och ökar, inte minst genom passiva strömmar, vilket spär på aktiekurser oavsett värdering och bibehåller styrkan i dollarn.

Samtidigt är det otvetydigt att de amerikanska teknikbolagen bär ledartröjan i AI- och molnutvecklingen och den positionen lär bestå under nästa år.

Givet att nuvarande utsikter om sänkt styrränta består ser jag framför mig att framfarten för amerikanska bolag blir bredare, dvs att den senaste tidens uppsving för amerikanska småbolag fortsätter så att uppgångarna i amerikanskt index inte enbart drivs av jättarna.

Den främsta risken jag vill lyfta för amerikansk del är hur en eventuell inflationsdrivande politik kommer påverka Feds ränteförändringar och marknadens ränteförväntningar. En uppjustering av räntebanan eller en oväntad höjd ränta kan sannolikt sätta en del gung på marknaden, främst bland småbolagen.

Annons

Svenskt lyft avhängt av räntesänkningar

På hemmaplan tar vi avstamp från ett positivt börsår men som, tillsammans med resten av Europa, kraftigt halkat efter utvecklingen i USA. Samtidigt har vi kunnat se önskade effekter av räntehöjningarna och kan glädjas åt en ”besegrad” inflationskamp och en eventuell botten av lågkonjunkturen. För någon form av botten får man ändå kalla det när svensk ekonomi nu står med hög arbetslöshet, låg konsumentefterfrågan och obefintlig ekonomisk tillväxt.

Förväntan för 2025 är att räntesänkningarna fortsätter ner mot 1,75-2,25% under första halvåret och att ekonomin då tar fart till följd av högre disponibel inkomst och billigare kapital. Det lär krävas att detta blir ett faktum för att konsumtionen ska komma igång och ge ett uppsving för ekonomin i stort.

Jag tror vi kommer behöva avvakta till minst Q1-rapporterna eller kanske ännu längre för att se någon väsentlig effekt i bolagens vinster. På vägen dit tror jag även vi kommer få se fler besvikelser, varsel och konkurshot för bolag som inte lyckas vända i tid. Trots att en majoritet av dessa bolag står utanför börsen kan det spilla över med besvikelser och en fördröjning av konjunkturens återhämtning.

Riskerna många men svårprognotiserade

För svensk del ser jag ovanligt många risker att det hela inte utspelar sig enligt förväntan.

En risk är att räntesänkningar har skett fram för långsamt och att effekterna av det kommer som en ketchupeffekt under början av 2025. Därtill är även Trumps politik en riskfaktor för Sverige eftersom tullar kan slå mot svenska bolag både direkt och indirekt men även potentiell politisk oro eller spänningar mellan världsmakter har en tendens att påverka små exportberoende länder i stor usträckning.

En annan risk är givetvis Europa och hur väl EU-länderna återhämtar sig vilket Sverige i hög utsträckning är beroende av. Just nu är både Tyskland och Frankrike stora bromsklossar som dras med omfattande problem med både industri och inhemsk politik.

Självklart är även flera av världens nu största konflikter ett stort orosmoment, häribland Ukrainakriget och konflikterna i Gaza. Eskaleringar av konflikter brukar sällan vara positivt för börsen och det finns även en betydande risk för utbudsstörningar som kan komma att påverka räntecykler och återhämtning.

Sist men inte minst har vi den svenska kronan som är historiskt svag mot såväl dollarn som euron. Kommer det räcka med tecken på en konjunkturåterhämtning för att återfå förtroendet och se en stärkt krona? Vad händer om USA inte kan sänka sina räntor som planerat samtidigt som Sverige gör det? Som vanligt är valutorna svårprognoticerade men är i slutändan väldigt avgörande för utfallen.

Vinnare finns, men förlorare finns bland vinnarna

Om räntesänkningarna utspelar sig enligt förväntan och konsumenterna vaknar till liv någorlunda snabbt så tror jag det finns goda förutsättningar för flera räntekänsliga sektorer att få revansch, häribland fastighetsbolag, svenska tillväxtbolag och konsumentnära bolag. Men här är det är extra viktigt att göra sin läxa för att välja rätt aktier i flocken, för nu kommer det visa sig vilka som har spelat sina kort rätt.

/Felicia Schön, Privatekonom

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg