BörsElvan Belgien

Sist ut av våra marknader i Fotbolls VM är Belgien och därför är det nu hög tid för oss att sätta samman vår BörsElvan för dem – sannolikheten att startelvan innehåller bank och förnödenheter är ganska stor då det är de största sektorerna på den Belgiska börsen.

Belgien är en federal nation med inte mindre än tre officiella språk, nämligen franska, nederländska och tyska. Olika folkgrupper samexisterar någorlunda väl men ibland uppkommer krav att landet ska delas. Nu ska vi sätta ihop en Börselva som ska hålla vattentäta skott hela världsmästerskapet.

Belgien är känd för sitt öl och sin choklad och med det sagt så väljer vi att sätta ett av världens största bryggerier i mål. Anheuser Busch Inbev är vår förhoppning, det får gärna bubbla men nollan skall hållas.

Backlinjen utgörs av försäkringsbolaget Ageas, tankerbolaget Euronav och investmentbolaget Sofina medan mittfältarna kräver lite mer spring i benen så där väljer vi in teknologibolaget Barco som arbetar med just displayteknologi och har pinnat på nästan +24% senaste året tillsammans med Melexis som är ett halvledarbolag verksamt inom fordonsindustrin, smarta enheter, automatisering och uppkoppling av hemmet och uppkopplingen av industrin med mera, bolaget har orkat avancera +24% senaste året och förhoppningsvis finns det lite spring kvar i benen.

Som yttermittfältare väljer vi in bank och försäkringskoncernen KBC Groep och investmentbolaget Gimv som äger ett 50-tal bolag inom hälsovård, uppkopplade konsumenter, smart industri och hållbara städer.

Sist men inte minst behöver vi några vassa forwards så där kikar vi på vilka favoriter våra kunder har och litar på dem helt enkelt. Umicore är det mest ägda belgiska bolaget och de jobbar med materialteknik och återvinning, något som ligger i tiden. Nästa spelare är holdingbolaget Groupe Brussel Lambert som bland annat äger aktier i franska Pernod Ricard, tyska Adidas och belgiska Umicore så en salig blandning helt enkelt. Sist men inte minst väljer vi in Ontex som är Belgiens motsvarighet till Essity i Sverige och jobbar med personlig hygien – att sätta några mål i fotbollsmatchen ser vi trots allt som en hygienfaktor.

Hur ser din BörsElva ut i Belgien?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg