BörsElvan Danmark

Av Avanza

16 jun 18

Share

Fotbolls VM fortsätter och nu är det dags för Danmark att äntra spelplanen! Vi har satt ihop vår danska #BörsElvan som förhoppningsvis hjälper vårt grannland i väst att kamma hem fotbollsguldet.

Danmark är landet med läkemedelsbolagen, bryggerierna, rederi och vindkraften, en härlig mix på spelplanen med andra ord. Köpenhamnsbörsen har nyligen bytt ut det gamla indexet OMXC20 till förmån för OMXC25, alltså 5 nya bolag i indexet och således fler som kämpar om de 11 platser vi har att fylla.

På backlinjen vill vi ha tunga pjäser och Novo Nordisk, Nordea och A.P. Møller – Mærsk är de tre största bolagen mätt i börsvärde, de får jobba på bakåt för att hjälpa målvakten Carlsberg att hålla tätt. Valet av bryggerijätten i mål är då fotbolls-vm är synonymt med lite öldrickande så den känns given.

Mittfältet utgörs av Ørsted som noterades 2016 under namnet Dong Energy då vi behöver lite energi i mittfältet. Coloplast som arbetar med intim sjukvård såsom stomiprodukter och urin- samt tarmprodukter som både har defensiva och offensiva kvaliteter med negativ demografisk utsikt, ett bolag som alltså kan jobba på bra både hemmåt och uppåt. Sist men inte minst väljer vi även in Danmarks största bank Danske Bank och känner oss därmed nöjda med mittfältet.

Som forwards väljer vi några danska aktier som lyckats pinna på bra senaste året, i hopp om att de fortfarande har energi att jobba på offenstivt. Första bolaget blir medtechbolaget Ambu som pinnat på +144% senaste året. Därefter får William Demant en plats, ett bolag som jobbar med hjälpmedel för hörselnedsättning, en växande målgrupp i samband med åldrande befolkning. Aktien har stigit +46% senaste året och vi hoppas den kan peta in ett och annat mål.

Sist men inte minst väljer vi in logistikspelaren DSV på ytterkant med uppgift att transportera upp bollen i motståndarens målområde och till sin hjälp har aktien även Tivoli som kan hjälpa till att skapa lite cirkus hos motståndaren för att underminera deras backlinje, Tivoli kan liknas vid Sveriges Gröna Lund eller Liseberg.

Hur ser din BörsElva ut i Danmark?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg