Börselvan Frankrike

Av Avanza

16 jun 18

Share

Fotbolls VM fortsätter och nu är det dags för Frankrike att visa var skåpet ska stå! Vi har satt ihop vår franska #BörsElvan och är redo att möta motståndet.

Frankrike har en plats i de flestas hjärtan och symboliserar goda viner, konst, gastronomiska upplevelser och såklart de klassiska baguetterna likväl som det prestigefulla vindistriktet Champagne som gett namn åt den ädla dryck som bär dess namn. Men vad erbjuder då den franska börsen? Jo närmare bestämt 123 aktier men det är enbart 11 som får möjligheten att ställa upp i BörsElvan, vi har inga avbytare.

För att avgränsa urvalet så låter vi oss inspireras av CAC40 som är ett index med de 40 bolag som har högst marknadsvärde på den franska börsen. Som forwards tar vi de tre aktierna som stigit allra mest senaste året, de som uppvisat god vigör helt enkelt. Där börjar vi med lyxbolaget Kering som huserar varumärken såsom Gucci, Saint Laurent, Stella Mccartney och Alexander McQueen som stigit +76% senaste året.

Därefter väljer vi ut världens största stålproducent ArcelorMittal som gett stål(ar) till sina aktieägare senaste året, närmare bestämt +51% och sista bolaget på topplinjen är gamingbolaget Ubisoft som bland annat utvecklat spelen Far Cry, Tom Clancy’s och Assassin’s Creed med flera, alltså ett bolag som förtjänar en plats i framkant på spelplanen, aktien har avancerat +51% senaste året.

 

I mål placerar vi försvarskoncernen Safran med uppgiften om att försvara nollan och till sin hjälp får de en noga utvald backlinje. Sodexo håller rent kring straffområdet och till sin hjälp har vi L’Oreal, Carrefour och Frankrikes största bank BNP Parbias,

Sist men inte minst behöver vi en mittlinje och där väljer vi Airbus som kan bli en flygande succé med förhoppning om vassa uppspel. Michelin tummar aldrig på fotfästet när det krävs och är en betryggande spelare som kan spela både defensivt och offensivt där det krävs. Sist men inte minst publikfavoriten LVMH med sina många lyxmärken såsom Moët Chandon, Dom Perignon och Louis Vuitton. En vass laguppställning med andra ord.

Hur ser din BörsElva ut i Frankrike?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg