BörsElvan Portugal

Av Avanza

15 jun 18

Share

I Portugals lag finns inga bänkvärmare, utan här går alla bolag direkt in i startelvan. Desto viktigare blir då positionerna. Här #BörsElvan för vår minsta marknad. 

På den sociala plattformen Twitter flödade inspirationen kring #Börselvan för två år sedan och nu är det alltså dags igen. Portugal är vår minsta marknad med totalt 11 aktier så det innebär att det inte kommer finnas några bänkvärmare utan alla behöver dra sitt strå till stacken på planen och det viktiga blir istället positionerna. Portugal är ett av Europas mest populära turistland enligt Ving med fina korkekar, pinjelundar, vingårdar och olivlundar. Corticeira Amorim är t.ex. en av världens största producenter av kork och marknadsledare på premiumkork till ädla drycker.

Tekniksektorn är den minsta medan förnödenheter är den största och avanzianernas ohotade favorit i landet är Banco Comercial Portugues som är landets största bank mätt i börsvärde, en självskriven forward. Hur ser då BörsElvan ut?

 

Banker i täten och energi i backlinjen

Jeronimo Martins har en 225-årig historia inom logistik och dagligvaruhandel, tillräckligt lång historik för att platsa i målet med uppgift att hålla nollan. Som forwards har vi två banker, dels landets största bank Banco Comercial Portugues och dels Banco BPI. Men vi behöver såklart även ett stabilt försvar som jobbar på bra hemåt och hållet tätt bakåt. Där har vi energibolagen EDP Energias de Portugal SA och EDP Renovaveis SA som är ett av världens främsta ledare inom förnybar energi och världens fjärde största producent av vindkraft. Vi adderar ytterligare ett bolag till backlinjen via NOS SGPS SA som är en operatör med telefoni, bredband och digital-tv, perfekt på backlinjen och sist  men inte minst Semapa Sociedade de Investimento e Gestao SGPS SA som är en producent av pappersmassa, papper, cement och energi.

Stabilt mittfält

Oljeföretaget Galp Energia SGPS SA kniper mittfältet tillsammans med tungviktaren på portugisisk export Navigator Company som utgör närmare 3% av landets samlade export via sin export av premiumpapper. Men för att inte ha för tunt mittfält så lägger vi även till Ren Redes Energeticas Nacionais SGPS SA som levererar el och naturgas till landets företagare och hushåll, ett stabilt mittfält med andra ord. Som yttermittfältare väljer vi slutligen in företagskonglomeratet Sonae SGPS SA som kanske bäst kan liknas vid något av våra svenska investmentbolag.

Hur ser din BörsElva ut i Portugal?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg