Börsen faller – hur drar man nytta av det?
Förra veckan föll börsen över fyra procent efter förnyad oro kring handelskonflikten mellan USA och Kina. Det blev därmed den sämsta börsveckan i år. I sämre tider kan det vara klokt att ha en köplista men vilka verktyg erbjuder vi för att hjälpa dig? Låt oss kika närmare på just det!
I början på maj twittrade USA:s president Donald Trump att han skulle införa höjda tullar på varor och tjänster till ett motsvarande värde om 200 miljarder dollar ifall inte USA och Kina enades om ett nytt handelsavtal innan fredagen därpå. Inget avtal slöts och tullarna höjdes, dessutom lyfte Trump ett varningens finger och sa att Kina gör rätt i att inte försöka besvara åtgärden. Idag måndag besvarade dock Kina genom att höja tullarna på motsvarande 60 miljarder dollar amerikansk export. Marknaden oroar sig nu för en upptrappning av handelskonflikten och hur det kan påverka börsen.
En sak är säker och det är att riskpremien på börsen just nu stiger. Marknaden avskyr osäkerhet och svarar ofta med att dra ned på risken med fallande börser som ett brev på posten. Vi har dock levt med oron kring handelskonflikten sedan ifjol somras och dessutom finns det alltid någonting att oroa sig för. Det förminskar dock inte den förhöjda risken på börsen just nu. Men som jag alltid brukar säga så görs ofta de bästa affärerna i de sämsta av tider. Nu är det nog många av er som funderar kring om detta verkligen är ett exempel på ”sämsta av tider”, börsen har ju trots allt stigit kraftig i år och denna nedgång kastar oss blott tillbaka en dryg månad, avkastningsmässigt.
Det är en rimlig frågeställning och mitt svar är att detta på intet sätt är den sämsta av tider men en nedgång skapar ofta lägen, likt ett riktigt oväder efter ett olidligt högtryck, innan solen återigen spricker igenom molnen. De senaste 20 åren har börsen bjudit på minst en korrektion varje år med två undantag, alltså en nedgång på minst 10 procent från toppen till botten under ett enskilt år. Skälen och faktorerna bakom förändras ständigt, börsen är levande materia, men historiken är tydlig och säger att en korrektion snarare är regel än undantag. Frågan är dock om den förnyade oron kring handelskonflikten är den utlösande faktorn till årets korrektion? Det kan mycket väl bli så, vi är blott -2,5 %-enheter ifrån en korrektion.
Hur drar man nytta av en nedgång?
De bästa av affärer görs som bekant ofta i de sämsta av tider, nåja sämre tider i alla fall. Men att köpa fler aktier är ofta enklare i teorin än i praktiken och ofta köper vi ju efter uppgång och säljer efter nedgång. En utmaning för de flesta är att veta vad man faktiskt ska köpa när den där nedgången faktiskt kommer och marknaden darrar på manschetten. Min personliga uppfattning är att det är enklare att vara långsiktig på börsen om man identifierar de bolag man vill äga långsiktigt, då är man betydligt närmare ett köp när börsen sjunker. Ett bra tips här är att använda våra bevakningslistor, anteckningscenter och kurslarm.
Skapa en bevakningslista
Skapa en bevakningslista med aktier du gärna vill köpa in i din portfölj men som du av någon anledning ännu inte köpt. Kanske kan det bero på en pikant prislapp? Det är inget som en börsnedgång inte kan råda bot på. I bilden nedan har jag skapat en bevakningslista som jag döpt till ”OMXS30” av just det skälet att den innehåller samtliga aktier i just OMXS30. Försök hitta spännande guldkorn och bygg upp en bevakningslista för att därigenom kunna dra nytta av börsens svängningar. Bevakningslistan kan du bevaka löpande på sajten och i mobilappen. Om inte annat finns det ju skäl att besöka den när aktier som kollektiv reser söderut och därigenom erbjuder trevliga investeringsmöjligheter i hopp om finansiella hemvändare så småningom. Du hittar bevakningslistan här.
Strukturera dina tankar med Anteckningscentret
Informationsflödet nuförtiden är enormt. Vi vill hjälpa dig att strukturera dina tankar kring varje enskilt värdepapper. Kanske vill du skriva ned varför du är nyfiken på bolaget eller vad senaste numret av din favorittidning gav för köpargument. Oavsett vad så kan du skriva anteckningar kopplat till varje enskilt bolag. Antingen bolag som du har i portföljen, som finns på din bevakningslista eller vilket bolag som helst. I bilden ovan ser du ett litet anteckningsblock där bland andra Atlas Copco, Kinnevik och HM lyser grönt. Det visar att det finns anteckningar om just den aktien.
Anteckningsblocket ser du även i aktieöversikten på enskilda värdepapper. Längst ut till höger i bilden nedan ser du ett grönt anteckningsblock och ett grönt öga. Det innebär att det finns en anteckning kopplat till Investor B och att aktien ingår i en bevakningslista.
Du ser alltså anteckningarna i din portfölj vid sidan av respektive aktie, på aktieöversikten och i dina bevakningslistor. Var du än befinner dig så kommer du enkelt åt dina anteckningar, när du behöver dem. Du hittar anteckningscentret här.
Använd kurslarm för att inte missa köplägen
De flesta av våra avanzianer sitter inte fastklistrade vid börsskärmen dagarna i ända men vill ändå inte missa ett bra köpläge som dyker upp. Då passar vårt kurslarm alldeles ypperligt. Sätt ett kurslarm som innebär att du blir notifierad om en aktiekurs når en specifik nivå som du själv väljer. Du kan bli notifierad via mejl, pushnotis eller sms. Välj vilket värdepapper (ex. Investor B) du vill sätta kurslarm på, vid vilket pris på aktien du vill bli notifierad, om det är över, lika med eller under den nivån, och hur länge larmet ska vara giltigt. Du hittar dina kurslarm här.
Bevakningslistan, anteckningscentret och kurslarm är tre funktioner som förhoppningsvis hjälper dig att göra bättre och mer initierade köp- eller säljbeslut.
/ Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.