Börsen på plus trots turbulent börsår

Av Avanza

10 aug 16

Share

Inledningen på börsåret 2016 var turbulent och vi har hunnit ha ont i magen för både Kina och Storbritannien. Likväl som att inget växer till himlen så brukar börsen inte falla ned till botten på Marianergraven heller, det gällde även denna gång när vi kikar i backspegeln.

Istället verkar det som att året bjudit på synnerligen goda köptillfällen men även två kallduschar som många nog gärna klarat sig utan. När upp- och nedgångarna summeras så räcker det trots allt för att säga att börsåret 2016 nu är på plus, om vi räknar med årets utdelningar.

SIX30RX
Trots börsens berg-och-dalbana så befinner sig börsens på plus inkl. utdelning 2016

Återinvesterande index visar totalavkastningen

Den totala avkastningen på börsen kommer från kurstillväxt, alltså att priset på en aktie stiger, samt utdelningen. Tillsammans skapar de två det man i dagligt tal kallar för totalavkastning. Vill man se hur mycket börsen stigit eller sjunkit inklusive utdelningar så finns det ett antal index som visar just det.

OMXS30
De 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen som i dagligt tal brukar kallas för ”börsen”. Detta index omviktas 2 gånger per år vilket innebär att sammansättningen kan förändras två gånger per år. Ett av de senaste bolagen som adderades till indexet är Fingerprint. En stor del av detta index utgörs av bank och verkstad.

SIX30RX
Även detta index avser de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen men utdelningen återinvesteras. RX står för Return IndeX, alltså återinvesterande index.

Återinvesterad utdelning ger en ränta-på-räntaeffekt över tid.
Genom att återinvestera utdelningen kommer man åt ränta-på-räntaeffekten som Einstein lär ha sagt är världens åttonde underverk. På bilden nedan syns skillnaden mellan att bara ha ägt index från år 2000 fram till idag jämfört med att även återinvesterat den löpande utdelningen.

OMXS30 vs. SIX30RX
Skillnad mellan OMXS30 och SIX30RX, alltså inklusive/exklusive återinvesterad utdelning sedan år 2000.

OMXSPI
Detta index speglar utvecklingen på hela Stockholmsbörsen som består av:

Large cap (börsvärde > 1 miljard Euro)
Mid cap (börsvärde > 150 miljoner Euro)
Small cap (börsvärde < 150 miljoner Euro)

Eftersom detta index speglar samtliga noterade aktier och inte bara de 30 mest omsatta så ger det en bättre bild av börsens utveckling.

SIXPRX
Visar utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning. Även här ser vi att skillnaden mellan att bara äga aktier i jämförelse med att återinvestera den löpande utdelningen blir påtaglig över tid.

OMXSPI vs. SIXPRX
Skillnad mellan OMXSPI och SIXPRX, alltså inklusive/exklusive återinvesterad utdelning sedan år 2000.

Återinvesterar du utdelningen? kommentera nedan! 🙂

Relaterade inlägg