Börshöstens viktiga datum
När juli blev augusti fick börsen möta en tidig, stark och kylig höstvind. Den oväntade räntehöjningen i Japan, de oväntat svaga arbetsmarknadssiffrorna för juli och Berkshire Hathaways halvering av innehavet i Apple bidrog alla tre till att årets uppgång ur spel. Börserna föll kraftigt tre handelsdagar i rad. Men nu är vi snart tillbaka.
De här snabba rörelserna är väldigt svåra att värja sig för. Vilken nyhet som ska få säljknapparna att smattra är svårt att förutspå. Och när det väl händer är det för de flesta för sent att agera. Därför är det så viktigt att ha en strategi som klarar av kortsiktiga svängningar.
Oavsett om du nu sitter och grämer dig för att du nu med facit i hand inte dippköpte, är nöjd över att dina augusti-trejds bidrar positivt till årets avkastning eller missnöjd med att du sålde i panik och inte hängde med när det svängde tillbaka ska du få hjälp att blicka framåt. För nu ska vi titta på några händelser som kan komma att påverka börshösten.
Q3-rapporterna – oktober
Rapportsäsongerna tycker jag som aktienörd är kvartalets höjdpunkt i nyhetsväg. Så här i slutet på augusti finns det fortfarande färska siffror från Q2 att läsa, men framförallt från börsens minsta bolag. Nästa gång vi får läsa rapporter från tungviktare i index är i oktober, då kommer Q3-rapporterna in.
När Riksbanken förra veckan berättade att de sänker räntan med 25 punkter till 3,5 procent var det garanterat inte bara bolånetagare som blev glada. Även entreprenörer och aktieägare med bolag som kämpar med höga räntekostnader. Jag hoppas att vi i Q3-rapporterna kan få en känsla för att vi är på väg ur lågkonjunkturen.
Amerikanska valet – 5 november
Presidentvalet i USA blir en av höstens – årets – stora händelser. Världens största ekonomi ska bestämma om vem som ska få regera den kommande fyraårsperioden. Att förstå sig på vem av Kamala Harris och Donald Trump som blir bäst för börsens utveckling är komplext. Trump har talat om skattesänkningar, vilket borde kunna stimulera ekonomin och påverka börsen positivt. Här står Harris på andra sidan som bland annat aviserat att hon vill höja företagsskatten. Kamala förväntas å andra sidan stödja den gröna omställningen medan Trump kan spä på den geopolitiska oron.
Centralbanksmöten
Hela våren var det stor förväntan på centalbankerna runt om i världen. Skulle FED, ECB och svensk Riksbanken sänka räntan? Den här spänningen fortsätter in i hösten när vi nu förväntar oss inte bara en utan flera sänkningar på för oss viktiga styrräntor. De här datumen ska du markera i kalendern för att hänga med på styrräntornas förändringar:
- 12 september – ECB
- 18 september – FED
- 25 september – Riksbanken
- 17 oktober – ECB
- 7 november – Riksbanken
- 7 november – FED
- 12 december – ECB
- 18 december – FED
- 19 december – Riksbanken
Utöver att hålla koll på räntebeskedet kommer jag att hålla utkik efter inflationsdata, BNP-siffror och arbetslöshetsstatistik för att nämna några. De hjälper oss att förstå hur världen mår och vilka åtgärder som kan komma att aktualiseras av centralbankerna.
Ta in nyhetsflödet men håll dig till din strategi
Vad som händer i omvärlden är väldigt svårt att förutse. Att investera på börsen – oavsett om du gör det med aktier eller genom fonder – innebär att du kommer påverkas av vad som händer i världen. Precis som vi kunde se i augusti-fallet rör sig aktier kraftigt utan att det kommer några bolagsspecifika nyheter. Alltså behöver inte dina bolag ha blivit sämre, omvärlden prissätter de bara lite annorlunda när oron tar över. Men du behöver inte göra något. Har du rätt risk, det vill säga gott om tid kvar innan du behöver investerade pengar kan du ta del av det som händer utan att agera.
Lycka till på börsen i höst!
/Philip
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.