Därför ska du fortsätta månadsspara

Trots att börsen är orolig finns det ett enkelt knep för att lyckas med sitt sparande – att månadsspara. Genom att månadsspara slipper du fundera över om det är läge att köpa eller sälja – något som både är svårt och tar mycket tid. Här går vi genom hur det funkar.

Börsen svänger och har så alltid gjort

Börsen svänger, har så alltid gjort och kommer, med allra största sannolikhet, att fortsätta svänga. Men börsen har också en uppåtgående trend, i genomsnitt ungefär sju procent per år. Med ränta-på-ränta-effekten får du, med dessa genomsnittliga sju procent per år, en fantastisk boost i ditt sparande.

Men ingenting är gratis. När det kommer till sparande är börsens svängningar det du får betala för att få ta del av den uppåtgående trenden. Det är också här fällorna finns då många blir oroliga när börsen går ner och väljer att sälja av sina fonder och aktier. Många kanske också väljer att sluta spara på börsen i tro om att den inte kommer att vända upp igen. Om man väljer att lämna börsen när den går ner realiserar man sina förluster och kan ha svårt att komma tillbaka igen.

Annons

Sitt på händerna och månadsspara istället

Det kan kännas mycket motsägelsefullt men det allra bästa i tider av börsoro är att sitta på händerna och fortsätta med den sparstrategi du en gång satt upp. Allra helst i ett månadssparande. Och ju yngre du är, desto längre sparhorisont har du och desto mer har du att vinna på att fortsätta investera – även när börsen backar. För finns det något vi kan lära av historien är det att det hittills varit mest lönsamt att vara investerad på aktiemarknaden och åka med i svängningarna jämfört med att försöka parera genom att aktivt köpa och sälja.

Månadssparande hjälper dig att parera börsvängningarna

Genom att månadsspara hjälper du dig själv att att investera i både uppgång och nedgång. Det jämnar ut svängningarna och över tid har detta faktiskt visat sig vara den bästa strategin för sparandet. Det enklaste sättet att månadsspara är att göra en automatisk avsättning varje månad som dras i samband med att din lön landat på lönekontot. Därmed ser du till att betala en slant till ditt framtida jag först, innan du låter ditt nuvarande jag vara mer kortsiktigt. Många av oss har ju tyvärr lite för mycket månad kvar i slutet på lönen.

Hur mycket ska man månadsspara?

Det är så klart helt individuellt men ofta nämns 10 procent av lönen som en god utgångspunkt. Allra enklast är, som nämns ovan, att ha en automatisk överföring i samband med att lönen trillat in.

Sätt upp mål för ditt månadssparande

Ett effektivt sätt att lyckas hålla motivationen upp i sitt sparande är att sätta upp mål för sparandet. Vår VD Rikard har månadssparat oavbrutet sedan 1986. Varför inte utmana honom i detta och försöka få en längre svit? Ett annat alternativ är att sätta upp ett motiverande sparmål i vår app, då ser du dessutom tydligt hur du närmar dig målet ju mer du sparar.

För att summera

  • Genom att månadsspara minskar du risken för att du inte ska våga investera i sämre börstider (det vill säga goda köptider)
  • Ditt sparande sker automatiskt och du slipper fundera över när det är läge att köpa eller sälja
  • Du minskar risken att bara råka investera på toppen

Här kan du läsa mer om hur man kan tänka när börsen svänger.

Här kan du läsa mer om hur man månadssparar på börsen.

Lycka till med ditt sparande

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg