DAX för tyska aktier

En av de många och välanvända finansförkortningarna är DAX och står för Deutscher Aktienindex. Det här är Tysklands motsvarighet till det svenska OMXS30 och innehåller de 30 bolagen vars aktier omsätts absolut mest på Frankfurt Stock Exchange (FWB). På Frankfurtbörsen omsätts ungefär 90 procent av all värdepappershandel i Tyskland. Börsen har två handelsplatser, Xetra och Börse Frankfurt. Till skillnad från den kända tjuren som är ett populärt turistmål invid Wall Street på Manhattan, så har man i Frankfurt valt att också gestalta tjurens motkraft som symboliserar nedgång på börsen, björnen. Utanför börshuset i Frankfurt finns skulpturen ”Bulle & Bär”.

Den tyska börsen är öppen precis som den svenska, 09:00-17:30.

Läkemedel, fordon och finans överrepresenterat

Den fordonsintresserade kommer inte helt otippat att känna igen flera bolag på de tyska aktielistorna. Här hittar vi stora koncerner som tillverkar både person- och lastbilar, inte minst i Daimlerkoncernen som också är en av tungviktarna i DAX-indexet. Bland de övriga tungviktarna ser vi elektronikkonglomeratet Siemens, mjukvarutillverkaren SAP, kemi- och läkemedelskoncernen Bayer och försäkringsbolaget Allianz.

Om vi är vana vid stora globala bolag från industri och finans, kommer vi känna igen oss väldigt väl när vi kommer till Tyskland.

Bakom en bil finns flera

Vi fortsätter på fordonsspåret och kikar närmare på Daimler, en av tre bilkoncerner bland de 30 mest handlade tyska bolagen. Bakom producerar och säljer de både person- och lastbilar, där kanske personbilarna är mest kända för gemene man. Här hittar vi Mercedes-Benz, Smart och exklusiva Maybach. I noterade Volkswagen ser vi samma struktur, ett namn, men många underliggande och kända varumärken. Här hittar vi ett stort bilträd med Seat, Skoda, Audi, Volkswagen, Bentley, Bugatti och Porsche. Och under Audi finns även sportbilstillverkaren Lamborghini, som i sin tur äger Ducati. Bland Volkswagens lastbilar hittar vi tidigare svenska Scania som nu är syskon med forna konkurrenten MAN. Bland de konsumentkända bolagen hittar vi också sportklädestillverkaren Adidas, flygbolaget Lufthansa och Beiersdorf som äger Nivea.

Bland de tyska bolagsnamnen hittar vi under ytan en annan gammal svensk i industribolaget Aga som sedan milleniet ägs av The Linde Group.

De mest ägda aktierna i Tyskland

Populäraste tyska aktierna bland Avanzas kunder
AktieVerksamhetBörsÄgare
KS1Zalando SEE-handelflagga_DE1 379
KS2Infineon Technologies AGTeknologikoncernflagga_DE1 091
KS3Bayerische Motoren Werke AGBiltillverkareflagga_DE895
KS4Volkswagen Pref AGBiltillverkareflagga_DE865
KS5Daimler AGFordonstillverkareflagga_DE749
KS6Siemens AGTeknikkonglomeratflagga_DE691
KS7Porsche Automobil Holding SEHoldingbolagflagga_DE590
KS8Deutsche Bank AG Bankflagga_DE532
KS9Bayer AGKemi och läkemedelflagga_DE476
KS10BASF SEKemikoncernflagga_DE412

Den här statistiken är från 2018-02-16. Hela listan hittar du här.

Har du några tyska favoriter?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer