Den belgiska börsen som blev till öl

Den belgiska börsen, Brussels Stock Exchange, startades redan 1801 av Napoleon. Sedan år 2000 går den under paraplyet Euronext som också innefattar Paris-, Lisabon- och Amsterdambörsen. Det mest kända indexet på Brysselbörsen är BEL20 som speglar utvecklingen av de 20 största aktierna.

Så här såg indexet ut per den sista december 2017 enligt Euronext. För den uppmärksamma kan vi se att det i det belgiska indexet finns tre nederlänska och ett franskt bolag, de här fyra är parallellnoterade och handlas på börsen i både Bryssel och Paris eller Amsterdam.

Idag är världens börshandel väldigt digitaliserad och det är väldigt få som fortfarande står på ett börsgolv och skriver lappar till varandra med köp- och säljorder, samtidigt som telefonerna ringer som bara den. I Bryssel fick börsen sitt hem 1868, men nu är det många år sedan det förekom börsaktivitet där. Istället har kulturen tagit sin plats och framöver kommer byggnaden att inhysa ett museum för öl.

Här följer statistik över indexet och de 20 bolagen, också hämtad från december 2017 hos Euronext. Exempelvis kan vi här se att de topp 10 bolagen utgör nästan 82 procent av hela indexet. Indexet har levererat en genomsnittlig avkastning på 5,25 procent sedan starten 1990. I tabell nedan ser du uttrycket free float, den talar om hur stor del av alla aktier som finns tillgängliga för handel.

Bankerna störst i Belgien

När vi tittar på det belgiska indexet BEL20 ser vi att bankerna utgör nästan en fjärdedel, följt av elproducenten och distributören Engie. I den kanske något breda kategorin ”chemicals” hittar vi bolag såsom Umicore och Solvay. Den fjärde största kategorin bolag, som precis når över 10 procent av indexet är ”mat och dryck”. Det är dryck- och bryggbolaget AB InBev som utgör den här platsen.

Källa: Euronext

Hur ett nät av varumärken blir en jätte

Det är inte alls ovanligt att bolag slås ihop eller köps upp. Om man kan historien om AB InBev förstår man det, om inte så ska vi berätta – det är ett bra exempel. 1987 slog två av Belgiens stora bryggerier ihop sig och bildade Interbrew. Företaget växte genom förvärv både 1995 och 2002 innan man år 2004 blev ännu större i sammanslagningen med brasilianska bryggeriet AmBev, som i sin tur var en hopslagning av två i landet stora bryggerier. 2008 köpte gruppen som nu hetter InBev den amerikanska bryggeriet Anheuser-Busch (nu AB:et i AB InBev) och därmed blev världens största bryggare ännu större. 2016 var det dags igen, när brittiska SABMiller köptes upp. De här företagsnamnen är långt ifrån lika kända som gruppens varumärken, där bland annat hittar; Budweiser, Corona, Stella Artois och Beck’s.

Populäraste aktierna i Belgien

Populäraste Belgienaktierna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Ägare
KS 1 Umicore SA Gruvdrift och metaller flagga_DE 531
KS 2 Anheuser Busch Inbev NV  Teknologikoncern flagga_DE 85
KS 3 Groep Brussel Lambert NV Holdingbolag flagga_DE 36
KS 4 Euronav NV Rederi flagga_DE 8
KS 5 Ageas Fordonstillverkare flagga_DE 6

Den här statistiken är hämtad från 2018-03-01.

Har du några favoritaktier i Belgien?

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

Relaterade inlägg