Det är busenkelt att börja fondspara om du väljer Avanza Auto

Av Avanza

02 okt 23

Share

Med Avanza Auto kan även nybörjare investera som nobelpristagare. Det är lika smart som enkelt. Du väljer bara hur länge du vill spara, hur stor risk du vill ta och hur mycket du vill spara. Sen får du ett automatiskt sparande enligt en portföljteori framtagen av Nobelpristagare och vetenskapliga modeller.

Hur funkar ett fondsparande med Avanza Auto? 

I Avanza Auto-fonderna investeras och optimeras pengarna åt dig automatiskt. Det finns sex olika Auto-fonder, ju längre tid du vill spara och ju högre risk du vill ta, desto högre siffra kan du välja.

Auto 6 har den högsta risknivån och när du sparar i den kommer dina pengar placeras i aktieindexfonder med låga avgifter. Det kan vara bra om du ska du spara länge, till pensionen, barnen eller något annat långt fram i tiden.

Väljer du någon annan Autofond kommer dina pengar även att placeras i olika räntefonder som har lägre risk och därmed oftast stabilare men långsammare utveckling. Ju kortare tidshorisont, desto lägre risk och siffra bör man välja.

I Auto har vi pressat fondavgifterna åt dig

Avgifterna kan äta upp en del av pengarna i ett sparande. Jag tycker att det är onödigt att många svenska fondsparare betalar fondavgifter över 1 procent per år för en så kallad blandfond hos någon storbank medan Avanza Auto bara kostar ca 0,35–0,40% per år (och då ingår allt). När vi placerar Autospararnas pengar i olika fonder får vi höga rabatter på fondavgifterna – på samma sätt som många ”fondrobotar” på marknaden. Och självklart tillfaller rabatterna de som sparar i Auto!

För att du ska ha en bra möjlighet att komma i gång med ditt sparande kan du spara i Auto avgiftsfritt fram tills du når ett sparkapital på 50 000 kr.

Annons

Ett månadssparande är ofta en bra start

Som du kanske vet är historisk avkastning inte någon garanti för framtida avkastning. Men om du hade sparat i Autofonden med högst risk sedan den startades 2017 hade du i mitten av september 2023 fått en avkastning om ca +83 procent*. Hade du istället sparat i t.ex. Auto 4, som har något lägre risk, hade du fått en avkastning om ca +51 procent*.  Och då ska vi komma ihåg att det varit rätt stökigt på finansmarknaderna de senaste åren, med både stora upp- och nedgångar.

Det bästa sparandet är det som blir av och oftast är en bra start ett månadssparande. Då köper du andelar i Auto kontinuerligt och du behöver inte fundera på när det är bäst att köpa. Vid börsnedgång får du fler andelar som sen kan stiga i värde när börserna vänder uppåt.

//Jesper Bonnivier, VD Avanza Fonder.

Specialfonderna Avanza Auto förvaltas av Avanza Fonder AB. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i specialfonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet. Faktablad och informationsbroschyr finns på avanza.se/auto. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg