Det här hände hos Avanza 2014

Strax innan årets början släppte vi den nuvarande sajten efter att ha jobbat med vår gamla sajt under 7 års tid, och vilket lyft det blev! Under året har möjligheterna med den nya plattformen verkligen visat sig, aldrig någonsin har vi kunnat gå så snabbt från idé till färdig tjänst eller produkt. Detta har resulterat i en mängd nya funktioner och framförallt en bättre kundupplevelse. När vi nu blickar framåt mot 2015 och tittar på den lista med idéer och projekt som vi har framför oss så känns det oerhört skönt och betryggande att vi nu har en sajt som är byggd för framtiden.

Vi börjar med lite siffror…

20 – Antal releaser. Tack vare vår nya plattform har vi möjlighet att släppa en ny version av sajten ca var 14:e dag (med vissa uppehåll under året).

1038 – Antal user stories färdigställda. I mjukvaruutveckling jobbar man ofta med så kallade ”user stories”, som går att likna med uppgifter som ska lösas. En user story brukar vara utformad enligt följande: Som en (intressent) vill jag (mål/behov) så att (värde). Exempelvis: ”Som en användare vill jag se mitt kontonummer för att kunna sätta in pengar”.

20 258 – Antal kodbasförändringar. Lite förenklat innebär det att en utvecklare checkar in ny kod.

Här nedan ser ni några av de nyheter vi släppt under året.

Relaterade aktier

bomans_snurra
Relaterade aktier

I årets första release släppte vi något som vi internt ofta kallar för ”Bomans snurra” efter vår alltid lika påhittiga marknadsanalytiker Alexander Boman (som ni även hittar på Twitter) som på många sätt var inblandad i detta projekt från ax till limpa. Vi tog helt enkelt en sida ur e-handlarnas bok för att kunna visa upp relaterade aktier och fonder på översikterna. Prova gärna, det är rätt kul att bara sitta och klicka sig runt bland de olika aktierna! Börja på Facebooks översikt.

Valutahandel

fx_handel
FX-trading

Vi såg en möjlighet att kunna erbjuda en bättre valutahandel än vi tidigare hade gjort. Därför jobbade vi hårt för att även bygga ett riktigt bra verktyg för att kunna spekulera i valutarörelserna, som minst sagt har varit stora under året. Strax innan semestertiderna lanserade vi FX-trading. Du kan nu handla valuta snabbt och enkelt med en riktigt användbar FX-skärm som streamar valutakurserna i realtid. Läs mer här!

Nya grafer

Under hösten började det hända en hel del hos oss. Vi började oktober med att byta ut våra grafer till ett modernare ramverk där vi har lagt till en massa nya funktioner. Bland annat finns nu dessa nyheter att leka med.

graf_kop_salj_transaktioner
Köp- & säljtransaktioner

Köp- & säljtransaktioner
Du kan nu se dina egna köp och sälj i graferna. Bra för att se hur man själv lyckas tajma toppar och bottnar.

graf_pressmeddelanden
Pressmeddelanden

Pressmeddelanden
Ovanför tidslinjen ser du nu även pressmeddelanden från bolaget så att du lättare har möjlighet att koppla det till händelser i grafen.

graf_utdelning_rapporter
Utdelningar & rapporter

Utdelningar & rapporter
Bolagens utdelningar och rapporter syns nu även i grafen.

Candlesticks
Candlesticks

Candlesticks
En vanlig linjegraf visar endast senaste priset i varje punkt. Med candlesticks kan du istället se hur kursen verkligen har rört sig. Candlesticks visar nämligen öppningskurs, stängningskurs samt högsta och lägsta för varje punkt i grafen.

Glidande medelvärden
Glidande medelvärden

Glidande medelvärden
Vi lade till möjligheten att addera glidande medelvärden. Detta används ofta för att försöka tajma in köp och sälj när en aktie bryter sin trend.

Bollinger Bands & Stochastic
Bollinger Bands & Stochastic

Bollinger Bands & Stochastic
Ytterligare TA-funktioner för er som gillar att handla på kort sikt eller tajma era inköp.

Läs mer om de nya funktionerna och titta på vår introduktionsfilm för att se hur du använder de nya graferna.

Aktiehandel från 1 kr

courtageklasser
Våra nya courtageklasser

Strax efter att vi lanserat de nya graferna så släppte vi årets stora bomb. Vi sänkte minimicourtaget hela vägen ner till 1 kr (gäller för courtageklass Mini – se hela prislistan för övriga priser). Detta ledde även till att vi fick äran att motta Privata Affärers utmärkelse som Årets Prispressare 2014. 

arets_prispressare2014
Vi mottar priset som Årets Prispressare 2014

 

Aktuellt för ditt innehav

aktuelltsm
Aktuellt för ditt innehav

Vi slutade inte utveckla efter det. Den sista tiden på året utnyttjade vi till att fokusera på skräddarsydd information om ditt innehav. Inne på din kontoöversikt så kan du nu se aktuella nyheter, framtida utdelningar och kommande rapporter för dina egna aktier. Det är nu mycket lättare att hålla koll på viktiga datum för dina investeringar!

Brainy Days

Utdelningshistorik 1
Utdelningshistorik 1
Utdelningshistorik 2
Utdelningshistorik 2

Under ett antal dagar fick alla utvecklare frångå den vanliga utvecklingsagendan under något vi kallar för ”Brainy Days”. De fick då helt och hållet fokusera på att komma på egna smarta funktioner och driva dem hela vägen till färdig produkt. Det resulterade i ett antal intressanta funktioner och den första av dessa som vi släppte är utdelningshistorik på kontoöversikten som ni kan se här ovan. Gå in på ditt konto och se din egen historik!

Vi ser verkligen fram emot att få sätta tänderna i utvecklingsagendan inför nästa år. Om ni vill hålla koll på våra uppdateringar på sajten och nya funktioner som vi släpper så kan ni spana in denna sida som listar allt nytt efter varje release.

Gott nytt år önskar vi på Avanza!

Relaterade inlägg

Kommentarer

9 svar till “Det här hände hos Avanza 2014”

 1. Det gäller även övriga websidor.

  Dessa blinkande fladdrande REKLAMrutor till förbannelse
  gör ju att man drar sig för att öppna en ny sida.
  Dessutom så TAR DE FOKUS FRÅN DET MAN ÄR
  INTRESSERAD AV…
  Vad är syftet, mer än att förstöra besöket på sidan?

  • Hej Gunnar!

   Vet inte riktigt om det är Avanza eller Placera du tänker på? Vad gäller det sistnämnda så är Placera Media AB ett fristående dotterbolag till Avanza som bland annat får sina intäkter genom just reklam.

   När det kommer till Avanza så är vårt syfte att (genom banners) lyfta fram intressanta saker på sajten, vi ser det inte som reklam utan som möjlighet att få inspiration till bättre investeringar.

   /David

 2. Grymt bra jobbat! Jag har några önskemål till 2015 och det är att ni förbättrar köp- och säljfunktionaliteten i mobilapplikationen. Så här ser flödet ut idag:

  1. I favoritvyn så klickar man på aktien.
  2. Klicka på konto och välj ISK
  3. Sen får man manuellt försöka räkna fram max antal aktier
  4. Sen klickar man på snabbknappen för köp för att få in köpkursen. Eventuellt justerar man priset köpkursen efter det.
  5. Sen klickar man på köp.

  Mitt lösningsförslag till flöde
  1. I favoritvyn så klickar man på aktien.
  2. Steg 2 kan tas bort genom att det konto som man köpt via tidigare är förvalt
  3. Steg 3 kan effektiviseras om man lägger till en knapp ”max antal”. Denna knapp bör även kunna användas när man säljer aktier. För i vissa fall glömmer man av exakt antal aktier som man har och då får man hoppa till innehav-vyn och kontrollera där och sedan börja på steg 1 igen.
  4. Sen klickar man på snabbknappen för köp för att få in köpkursen. Eventuellt justerar man priset köpkursen efter det.
  5. Sen klickar man på köp.

  Det vore också bra om man kan skapa en ”stop loss” via mobilapplikationen. För idag så gör jag ett köp. Sen måste jag ändå logga in på webbplatsen för att skapa en stop loss.

  Gott nytt år!
  /Krister

 3. Avanza stimulerar nu till att handla väldigt små volymer. Detta drabbar de som fortfarande har ordinarie courtage då man när man lagt en order kan bli av med eller köpa ett litet antal aktier.
  Jag har råkat ut för det flera gånger förra året. Jag tycker ni skulle ha ett maxcourtage också för att balansera detta. Nu är det ju bara så att vi vanliga handlare har fått ta kostnaderna för dem som har lågt courtage.

 4. Ärligt talat så en funktion som relaterade aktier har man faktiskt inte så stor nytta av tycker jag och jag använder den också väldigt sällan. Jag tycker i stället ni kan lägga krut på att rätta dom fel som finns och förbättra systemen enligt era användares önskemål för att öka kundnyttan!
  Jag tycker att detta var ett bra exempel på hur ni försöker få oss kunder att använda systemen i stället för att ni ställer in systemen för era kunder.
  Nästa exempel, utdelningshistorik, var finns kundnyttan där?
  Jag skulle hellre se att ni t.ex redovisar samtliga affärer i ett värdepapper för en given tid så att man får info om utfall på olika sätt som sammanlagd avkastning, värde som ska beskattas mm! Det vore kundnytta!
  I excelfilen/transaktioner skulle ni kunna lägga till anskaffningsvärde och resultat.
  Mm

 5. Bra grej (och egentligen borde den funnits sedan länge) med rapportkalender för eget innehav. Tidigare har jag och alla andra fått sitta och slå upp i kommande rapporter och notera i den egna kalendern. Nu sparar man en del tid som kan användas till något annat.

 6. Tack för bra utveckling. Jag har i många år längtat efter ett jämförelsetal för varje enskilt innehav så jag förstår ”årsräntan”, uträknad som % tillväxt normerad till medelåldern i fråga.. Värdetillväxt i % på hela innehavet i en viss aktie är svårbedömd utan vetskap om medelinnehavstiden. Verklig medel-innehavstid måste tas fram. Jag har upprättat en Excel-mall som idé med exempel ur köp/sälj datum. Excel räknar ju datum som numeriska åldersvärden.Om ni hör av er skickar jag den så ni ser ekvationerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.