Dividend Champions – bolagen som höjer utdelningen år efter år!

Inlägg uppdaterat 2014-09-01

Något som kännetecknar många amerikanska bolag är deras fokus på utdelningar (dividends). Vanligtvis ger amerikanska bolag utdelning 4 gånger under året. Ett stort antal bolag har även lyckats med konsten att ständigt höja utdelningen år efter år. På DRiPinvesting.org finner man en lista med 106 amerikanska bolag som höjt utdelningen minst 25 år i rad.

Vi gjorde en egen topplista där vi vägde samman direktavkastningen med antal år i rad med höjd utdelning. Rangordningen gjordes genom att ta bolagets plats i de båda kategorierna och beräkna snittet av detta. Exempelvis var Universal på plats 12 i antal år i rad med höjd utdelning och på plats 14 i direktavkastning. Detta ger snittet 13 vilket i detta fall räckte till en 6:e plats i listan.

Dividend champions
Aktie Verksamhet Börs År* Direktav.** +/- i år***
KS 1 Northwest Nat. Gas Naturgas flagga_us 58 4,05% 6,1%
KS 2 Altria Group Tobak flagga_us 45 4,83% 12,2%
KS 3 Cincinnati Financial Försäkring flagga_us 54 3,66% -8,2%
KS 4 Bowl America Bowling flagga_us 43 4,59% 3,4%
KS 5 Vectren Corp Energi flagga_us 54 3,49% 16,0%
KS 6 Universal Corp Tobak flagga_us 43 3,87% -3,4%
KS 7 Consolidated Edison Energi flagga_us 40 4,35% 4,7%
KS 8 Target Corp Detaljhandel flagga_us 47 3,46% -5,1%
MÄKL 9 United Bankshares Finans flagga_us 40 3,88% 4,8%
KS 10 Diebold Automater flagga_us 60 3,03% 15,0%
KS 11 Procter & Gamble Dagligvaror flagga_us 58 3,10% 2,1%
KS 12 Leggett & Platt Möbler flagga_us 43 3,53% 13,4%
KS 13 Middlesex Water Co Vatten flagga_us 41 3,70% -0,8%
KS 14 WGL Holdings Energi flagga_us 38 4,05% 8,6%
KS 15 AT&T Telekom flagga_us 30 5,26% -2,0%


MÄKL: Handlas via telefonorder till mäklarbordet – 08-562 250 00. Se kostnad för courtage i prislistan för Bas och Premium.
* Antal år i rad som bolaget ökat utdelningen.
** Direktavkastning per 2014-08-29.
*** Utveckling i år uppdaterad med stängningskurs 2014-08-29. Utvecklingen gäller i lokal valuta. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Relaterade inlägg

Kommentarer

15 svar till “Dividend Champions – bolagen som höjer utdelningen år efter år!”

 1. Alltid roligt att läsa sådant här, speciellt som en värdefokuserad utdelningsinvesterare. Gillar att ni hämtade informationen från DRIPInvesting, för det beskriver en tjänst som tyvärr saknas hos Avanza; möjligheten till automatisk återinvestering utan courtage.

  Förhoppningsvis kommer denna tjänsten snart 😉

  Ha det trevligt,
  Niklas.

 2. Hej Kära Avanza!
  Med oförtruten tillförsikt fram ser jag fram mot att få motsvarande sammanställning för svenska aktier – typ!
  Fröjdsamma hälsningar

 3. Mycket intressant lista! Hade gärna sett en lista på dem med högst utdelning också. 🙂 Framförallt i USA men även i Sverige.

 4. Hur mycket betalar man i skatt på utdelning från bolag noterade i USA?
  Är det någon skillnad i skatten om man har aktierna ISK, Kapitalförsäkring eller vanlig aktiedepå?

  Manuel

  • Hej!

   Den stora skillnaden att 15% utländsk källskatt kommer att dras på dina amerikanska utdelningar. För dig som kund blir det ingen egentlig skillnad om du äger aktierna i en vanlig aktiedepå, då svenska utdelningar beskattas med 30%. Utdelningarna från dina amerikanska värdepapper kommer även de beskattas med 30%, varav 15% är den utländska källskatten.

   Om du äger aktierna i ett ISK kommer 15% utländsk källskatt att dras direkt när utdelningen bokas in, men du kommer att få avräkning för (få tillbaka) det här i din deklaration antaget att den utländska utdelningen inte överstiger din totala schablonintäkt från ditt ISK. Har du ett ISK med både svenska och amerikanska aktier är det här sällan ett problem. Vi rapporterar din betalda utländska källskatt till skatteverket som förtrycker det i din deklaration, så du behöver inte göra någonting själv. Något som dock är värt att tänka på är att man får avräkning för maximalt 500 kr om man har underskott av kapital. Det här motsvarar amerikanska utländska utdelningar på cirka 3 333 kr och kan bli aktuellt om man exempelvis har bolån.

   Har man sina amerikanska värdepapper i en kapitalförsäkring gäller det även där att 15% utländsk källskatt dras direkt när utdelningen bokas in. Avanza Pension söker sedan avräkning för källskatten och återbetalar den till våra kunder. På alla pensionskonton står Avanza Pension som ägare för aktierna, vilket innebär att kunders eventuella underskott av kapital inte påverkar avräkningen av utländsk källskatt.

   Utländsk källskatt betald under 2014 kan Avanza Pension söka avräkning för mot avkastningsskatten som betalas under år 2015, denna deklarerar man för år 2016 och man behöver då vänta på slutskattebeskedet som kommer i slutet på året innan eventuell återbetalning kan påbörjas, i början av år 2017. Det tar därmed längre tid att få tillbaka utländsk källskatt i en kapitalförsäkring, men vi ordnar hela processen så det är inget man som kund behöver bevaka. Vi sätter in beloppet på kapitalförsäkringen så fort processen är färdig.

   Vi vill dock vara tydliga med att Avanza Pension inte kan garantera att hela beloppet återbetalas då det delvis bygger på beslut som utländska skattemyndigheter tar, men historiskt sett har alla kunder fått full återbetalning.
   /Kristoffer, Avanza

    • Hej Erik!

     Det gäller endast ISK. Har du en vanlig aktiedepå så får du inget avdrag för utdelningar utan skattar 15 % svensk skatt och 15 % utländsk källskatt för utdelningar.

     /Daniel

     • Det där stämmer inte alls. 500 kr-regeln gäller även om man har aktierna i en vanlig depå. Om man har aktierna i en vanlig depå, måste man betala 30 % svensk skatt på all utdelning i depån, men den utländska skatten kan avräknas från den svenska skatten. Den utländska skatten kan dock inte avräknas till mer än 500 kr om man har underskott av kapital.

      Exempel:
      Låt oss säga att du får 5000 kr i amerikansk utdelning under ett visst år. Det året har du totalt sett överskott av kapital.
      Svensk skatt: 5.000 * 0,30 = 1.500 kr
      Amerikansk skatt: 5.000 * 0,15 = 750 kr
      I och med att du har överskott av kapital, avräknas hela den utländska skatten från den svenska så att du bara betalar 750 kr i svensk skatt.
      Total skatt: 1.500 kr

      Exempel 2:
      Låt oss säga att du får 5000 kr i amerikansk utdelning under ett visst år. Det året har du totalt sett underskott av kapital.
      Svensk skatt: 5.000 * 0,30 = 1.500 kr
      Amerikansk skatt: 5.000 * 0,15 = 750 kr
      I och med att du har underskott av kapital, kan endast 500 kr av den utländska skatten avräknas. Resterande 250 kr får inte avräknas.
      Total skatt: 2.000 kr

      När Avanza drar preliminärskatt, antar Avanza att du har överskott av kapital och drar därför bara 750 kr i preliminärskatt (exempel 1). Om det, när du lämnar in din deklaration nästa år, visar sig att du har underskott av kapital (exempel 2), kommer dock Skatteverket att kräva in resterande belopp (250 kr) från dig genom att ge dig kvarskatt.

     • Hej!
      Det stämmer delvis. Men det du inte tänker på är att när man har underskott av kapital så betalar man ingen skatt alls för utdelningar (totalt sett). Det finns därför inte något att avräkna den utländska källskatten ifrån. /Daniel

 5. Hej Avanza,
  ni kategoriserar Universal Corp under ”Underhållning”.
  Det är fel.
  UVV är ett tobaksbolag. De förser tillverkare av cigaretter med tobaksblad.

 6. Om man skaffar aktier i något av bolagen, hur bär man sig i så fall åt för att utnyttja rösträtten på bolagsstämman? Amerikanska bolag tillåter enligt lag poströstning och i regel också Internetrösting, vilket gör det lätt att rösta utan att åka till Amerikat.

  • Hej,

   Dessvärre så går det inte att utnyttja rösträtten för utländska innehav hos oss. Detta på grund av att det skulle kräva att vi ägarregistrerar samtliga innehav även inför utländska bolagsstämmor (något vi gör automatiskt för svenska aktier), då detta är kostsamt och tidskrävande samtidigt som det är väldigt liten efterfrågan så har vi valt att inte erbjuda detta i dagsläget.

   Vänligen,
   Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.