Dividend Kings 2023 – Börsens utdelningskungar

Dividend Kings eller Utdelningskungar är börsens motsvarighet till elitserien när det kommer till utdelning. För att kvala in på den prestigefulla amerikanska listan krävs att bolaget höjt sin utdelning varje år under minst 50 år, alltså sedan 1973. En kuriosa är att Sveriges egen konung efterträdde sin farfar just detta år. Spana in hela listan!

Vad är en Dividend King?

Mindre snack och mer verkstad – så lyder den gamla klyschan. Den stämmer utomordentligt bra på börsens utdelningskungar som definitionsmässigt är amerikanska bolag som höjt utdelningen årligen i minst 50 år i sträck. Har du ett sådant track record så tänker du till en och två gånger extra innan du överväger att ”enbart” bibehålla, sänka eller slopa utdelningen.

Vilka bolag är Dividend Kings?

Totalt 48 bolag återfinns på listan just nu. Den VD som beslutar sig för att inte fortsätta höja utdelningen kommer rimligtvis aldrig någonsin lyckas återta tronen. Det samhällsnyttiga infrastrukturbolaget American States Water som tillhandahåller vatten och elektricitet till hundratusentals amerikaner är ohotad etta med 68 år av höjd utdelning – alltså sedan 1955.

Därefter återfinns Dover Corp, Northwest Natural Holding och Genuine Parts med vardera 67 år i ryggen.

Annons

Industrisektorn sticker ut

Flest utdelningskungar återfinns inom industri följt av konsumentrelaterat och samhällsnyttig infrastruktur.

Nykrönta utdelningskungar

För varje år som går så närmar sig flertalet bolag drömgränsen. Redan efter ”bara” 25 år av löpande utdelningshöjningar så välkomnas man in i Dividend Aristocrats – utdelningsaristokraterna. Från denna lista kommer sen ett flertal bolag en vacker dag byta upp sig till tronen.

Bland de bolag som blivit utdelningskungar senaste tiden hittar vi ADM, Gorman-Rupp, S&P Global och WalMart.

S&P Global är koncernen som bland annat äger ratinginstitutet (likt Moody’s och Fitch). Dessutom deläger bolaget S&P Dow Jones Indicies LLC som ruvar på amerikanska börsindexet S&P 500 och Dow Jones. Två index som nästan alla börsintresserade känner till, det sistnämnda är världens äldsta och fortfarande använda index, anno 1896.

WalMart känner nog många också igen. Bolaget brukar sägas vara världens största detaljhandelskedja och har intäkter som uppgår till ungefär Sveriges BNP. Walton-familjen som är storägare anses vara den rikaste familjen i USA.

Dividend Kings 2023 – hela listan

Nedan ser du samtliga utdelningskungar, vilken sektor de återfinns inom och hur många år de höjt utdelningen.

 

Sist men inte minst… kan väl sägas att många av dessa bolag inte stoltserar med den högsta direktavkastningen eller utdelningstillväxten – däremot stabilitet, vilket inte minst är värmande i turbulenta tider. När det kommer till amerikanska bolag är det på sin plats att nämna återköp av egna aktier, som inte sällan utgör en icke försumbar andel av bolagens totala utskiftning av kapital.

Psst… nu har tillvaron förbättrats avsevärt för utdelningsinvesterare med en förkärlek till utdelningskungar. Numer ger vi tillbaka 100% av den utländska källskatten i ett flertal marknader. Avanza får fortfarande vänta upp till 3 år innan vi får tillbaka pengarna från de utländska skattemyndigheterna, men du som kund får tillbaka pengarna från oss efter redan 1 år. Detta förutsätter att du har dina innehav på en kapitalförsäkring (KF). Läs mer här för exakta villkor.

Utdelning på dig,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg