Dogs of the Dow 2023 – hela listan!

Av Avanza

23 jan 23

Share

Dogs of the Dow eller strykhundarna på Dow Jones är en klassisk investeringsstrategi som blev populär år 1991 i samband med Michael O’Higgins bok ”Beating the Dow”. Strategin överpresterade anrika Dow Jones ifjol, men vilka aktier utgör hundarna 2023?

Dow Jones är världens äldsta index som fortfarande används. År 1896 såg det dagens ljus och än idag är det en viktig temperaturmätare för världens börshumör.

Indexet ruvar på 30 aktier som brukar definieras som ”Blue Chips” – stora bolag med urstarka varumärken, stabil intjäning, lång historik av gott värdeskapande och som ger ofta sina aktieägare utdelning. Några välkända namn är exempelvis Boeing, Walt Disney, Coca-Cola, McDonald’s, Nike, VISA, Apple och Microsoft.

Vad är Dogs of the Dow?

Strykhundarna varje år definieras som de 10 aktier i Dow Jones som för stunden tingar högst direktavkastning, alltså utdelning i förhållande till aktiekurs. Troligtvis handlar det om aktier som av någon anledning pressats under året och som förväntas bjuda på en återhämtning året efter, där den höga direktavkastningen agerar krockkudde.

I vanliga fall ska man nog vara ytterst försiktig med att köpa de utdelande aktierna som gått sämst och därmed tingar högst direktavkastning. Det kan ju faktiskt vara så att aktierna sjunkit av en anledning och att det finns en överhängande risk för sänkt eller slopad utdelning framöver. Men i just detta fall handlar det ju om stabila(re) bolag med god historik av gott värdeskapande, kanske just därför strategin fokuserat på Dow Jones.

Hundarna sprang snabbare än index ifjol

Under 2022 hamnade tech- och tillväxtaktier i frysboxen påhejat av det faktum att börsen var väldigt räntedriven. I stället blickade man mot mer av ”värdebolag” med lägre värderingar och saftiga utdelningar. Techtunga Nasdaq tappade hela -33,1% ifjol medan blue chip-tunga Dow Jones klarade sig betydligt bättre med en nedgång på -8,8%. Dogs of the Dow sprang i mål med en positiv avkastning på +1,5%.

Dogs of the Dow 2023 – hela listan!

Här är aktierna som utgör årets lista. Likaviktat gav de en sammanvägd direktavkastning på 4,51% vid årsskiftet.

  1. Verizon Communications 6,6%
  2. Intel 5,7%
  3. Dow 5,6%
  4. Walgreens Boots Alliance 5,1%
  5. 3M 5,0%
  6. International Business Machines (IBM) 4,7%
  7. Chevron 3,2%
  8. Cisco Systems 3,2%
  9. JP Morgan Chase 3,0%
  10. Amgen 3,0%

JPMorgan Chase och Cisco är nya namn på listan för året. Platserna har värmts upp av Merck och Coca-Cola som tack vare stark utveckling under 2022 nu lämnat listan.

Men tänk på att… om inflationstakten fortsätter bjuda på inbromsning i USA och centralbanken därmed kan gå mer varsamt fram med sina räntehöjningar så finns en god chans till återhämtning för tech- och tillväxt. Det kan i relativa termer innebära en motvind för denna strategi men det vet vi säkrast i efterhand.

Sist men inte minst innebär ju också en investering i utländska aktier en valutarisk. Om dollarn försvagas mot kronan så innebär det inte bara att investeringen sjunker i värde utan även att utdelningen i svenska kronor blir mindre värd.

Allt gott,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg