Så får du råd med julklapparna
Nu börjar det närma sig, julen är nära! Jag har under de senaste veckorna bestämt gått förbi juldrycken och julgodiset i min matbutik, för mig är det alldeles för tidigt att börja smaka på julens sötma.
Men, de här små tecknen som visar att julen är nära använder jag för att börja göra plånboken redo för vad julen också kan innebära – hög konsumtion och stora hål i plånboken.
För vilka pengar ska jag ha råd att köpa julklappar?
Förra året gjorde Metro en undersökning tillsammans med YouGov som visade att 45 procent av svenskarna spenderar mellan 1000–4000 kr på julklappar. Och med vilka pengar ska vi köpa julklappar för de här summorna?
I min privatekonomi har jag egentligen fyra olika konton:
- Kassan – Från det här kontot betalar jag alla löpande utgifter och hit för jag över ca 30 procent av min nettolön. Finns det några pengar kvar här i slutet på månaden? Sällan.
- Reserven – Det här kontot är egentligen ett målsparande, fast utan mål. Detta är min krockkudde som jag tar ut pengar från beroende på om jag gjort av med alla min pengar i ”Kassan”. I Reserven brukar jag ha ungefär 10 000 kr. Kan jag ta pengar härifrån till julklappar? Absolut.
- Bufferten – Varje månad för jag över ca 15 procent av min nettolön till Reserven och när den överstiger ca 10 000 kr så överför jag pengar till Bufferten istället. Det här är pengar som egentligen aldrig ska röras – de är där som en försäkring och som bara får röras om något allvarligt skulle hända. Kan jag använda de här pengarna till julklappar? Teoretiskt ja, men jag bör inte!
- Pengamaskinen – Det här är mitt långsiktiga sparande och jag investerar ca 30 procent av min nettolön varje månad, men då är det också ett av mina största intressen, 10 procent räcker gott och väl. Här har pengarna en enda uppgift – att i framtiden bidra till att ge så mycket avkastning att jag inte behöver tjäna en enda inkomstkrona till. Tillskott till julklappskassan härifrån? Inte en chans i universum.
Summa summarum, det är från Reserven som jag behöver ta pengar för att ha kunna köpa julklappar.
3 tips för att få råd med julklappar
Nästa år är nästa år och problemet med att har råd med årets julklappar kvarstår för de flesta. De här tipsen är för dig som inte har någon aning om för vilka pengar du ska kunna ha råd att köpa julklappar för i år. Du vet att du vill, men vet inte om du kan.
1. Mest troligt har du en lön kvar innan julafton. Skriv upp den summan pengar och räkna av allt som du verkligen måste betala från nu och fram till nästa lön i december. Det kan till exempel vara hyra, försäkringar, amortering etc. Jag menar med andra ord inte en chailatte to go, utelunch på jobbet eller den nya tröjan, utan endast sånt som du redan åtagit dig att betala.
2. För summan som du nu har kvar behöver du prioritera. Här tycker jag att du ska bestämma dig för en summa som du kan tänka dig att lägga på julklappar och resten har du kvar till dig själv att leva på månaden ut. Återigen får du träna på att prioritera och värdera vad som är viktigast. Om du exempelvis har 15 000 kr kvar (eftersom du redan lagt undan ett par tusenlappar i sparande) och kan tänka dig att köpa julklappar för 3 000 kr har du 12 000 kr kvar att leva för.
3. Ta inga lån! Ge hellre bort kottar som du målat, bjud på middagar eller sticka sockor i julklapp än att låna pengar. Du kommer inte ha mer råd i januari än du har nu, så skjut in på ett problem som du har nu.
Så till sist, det finns inga genvägar. Knepen är enkla, det låter ju simpelt, men jag vet och har förståelse för att det är svårare i praktiken. Det handlar om att ha kontroll över sin ekonomi – ekonomin ska inte ha kontroll över dig.
God tidig jul!
Önskar Philip Scholtzé, sparnörd
Vi hörs på Twitter under #AvanzaPlay! Följ mig på @philipscholtze