Få ut det mesta av aktielistan – filtrera fram dina guldkorn

Av Avanza

10 feb 21

Share

Letar du nytt bolag att lägga till i portföljen? Du kanske vill diversifiera genom att addera en bransch som du saknar bland dina innehav? Eller letar du efter ett kortsiktigt tradingcase i en aktie med hög volatilitet – eller så kanske du helt enkelt bara vill se vilka bolag du känner igen i vår ägartopp? Oavsett anledning kan du börja leta i Aktielistan!

Aktielistan är ett av de kraftfullaste verktygen vi har på Avanza. Därför kan det vara på sin plats att ge ett litet intro till hur du som investerare kan använda aktielistan för att hitta rätt i vårt stora utbud av aktier.

Genom Aktielistan kan du filtrera fram aktier på en mängd olika länder, branscher, nyckeltal, multiplar, utveckling under olika tidsperioder, teknisk analys med mera. Alla marknader som vi erbjuder handel i via sajten finns tillgängliga i verktyget. Det vill säga över 10 000 aktier finns att välja bland, med hjälp av olika filtreringar som vi erbjuder kan du tratta ner det så att det passar in i det urval som du är ute efter.

Filter och kolumner

Vi har över 25 olika filter som går att välja bland i aktielistan. Avsätt gärna lite tid för att laborera bland de olika valmöjligheter vi har i verktyget. Jag är övertygad om att du kommer att hitta ett filter som du faller lite extra för. Vi tar och tittar på ett gäng filter som du kan välja bland.

Klassiska nyckeltalsblocket, i det här blocket finner du direktavkastning, P/E-tal & P/S-tal. Det givna blocket att använda för att förstå sig på om aktierna du kikar på är köpvärda samt hur bolagens försäljning och vinster ser ut i förhållande till aktiekursen.

Trender och antal ägare

Många av våra kunder är intresserade utav trender och hur antalet ägare i ett visst bolag har utvecklats över tid. Med nedan filtreringar kan du själv välja att se hur ägarbasen har förändrats över tid. Både vad gäller i absoluta tal och i procent.

Börssnackisar

För att hitta börssnackisar kan du i både på filter & kolumnnivån lägga till antalet snittinlägg som publiceras på respektive aktieforum på Placera.se. På så sätt kan du enkelt få överblick över vilka bolag som det skrivs allra flitigast om.

Teknisk analys

Är du intresserad av Teknisk analys(TA) och vill filtrera på dessa parametrar går det alldeles utmärkt att använda TA-blocket för att optimera ditt handlade.

Om du är helt ny till teknisk analys, eller vill fräscha upp dina kunskaper, har vi ett avsnitt i Avanza Akademin som du kan ta del utav. Vill du läsa mer ingående TA-analyser finns det sektion på Placera.nu som du kan gotta dig i.

Är du dessutom appanvändare kan vi meddela nyheten att vi i inom kort kommer flytta in teknisk analys till både iOS & Androidappen. Således kommer du att i aktiegraferna kunna välja bland RSI, MACD, EMA SMA eller Bollinger Band.

Kolumner

Genom att klicka på kugghjulet kan du själv styra över kolumnuppsättningen för din aktielista. Givetvis går det även att flytta de valda kolumnernas ordning. Med över 60 olika val av kolumner som finns att välja bland kommer du att kunna skräddarsy listan efter eget tycke. Självklart är samtliga kolumner möjliga att sortera efter högst/lägst.

Om jag själv får plocka fram de filter som jag tycker är extra intressanta att kombinera väljer jag, så här i rapporttider, en filtrering på nyckeltalsblocket och antalet dagar till rapport. Med ägarförändring som ett kolumnsval.

Tillsammans får jag en överblick över marknadens förväntningar på aktierna inför rapport samt hur ägarbilden bland Avanzakunder har förändrats över tid. Det gör det hela lite roligare att läsa på om bolagen och bedöma marknadsutsikterna.

Det finns som sagt åtskilliga möjligheter för att kombinera filtreringarna och kolumnerna i aktielistan, se bara till att du inte glömmer att spara din filtrering om du skulle vilja återkomma till den vid ett senare tillfälle.

Eller varför inte dela din nya aktielista med en vän så att fler kan ta del av din smarta filtrering som du komponerat? Klicka på dela-ikonen, så genereras en webbadress för din unika aktielista.
Vår förhoppning är att verktyget gör det enkelt för dig att hitta guldkornen på börsen. Passa på nu att skapa en egen filtrering eller låt dig inspireras av andras filtreringar!

Så här kan exempelvis en filtrering som visar de populäraste bolagen se ut. Självklart går det bra att modifiera urvalet efter eget tycke utifrån ens egna preferenser. Även kolumnuppsättningen går som nämnt att konfigurera.

Här finner du en filtrering som går att använda sig utav under rapportsäsongen.

Lycka till! /Haben Gilamikael, Produktspecialist Börsdata och Beslutstöd

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg