Få ut maximalt av rapportperioden
Redan i september började vinstvarningarna trilla in i nyhetsflödet. Bland de vinstvarnande bolagen var det flera konsumentnära verksamheter som varnade för lägre vinster och fordonsindustrin stack ut särskilt. Med alla orosmoln på världshimlen just nu startar en minst sagt intressant rapportperiod.
Gör dig redo för rapportfloden
Om börsens rapporter hade varit jämt spridda över året hade det varit lättare att ta till sig dem, men så ser det inte ut. Som investerare vill vi ju ha rapporterna så snabbt som möjligt efter att kvartalet stängt. Tittar vi i företagskalendern kan vi se att det för svensk del drar igång på allvar tisdagen den 15 oktober när OMXS30-bolaget Ericsson presenterar sin rapport. Därefter är det full fart.
Annons
Tänk på det här när rapporterna kommer
Planera. Genom att gå igenom företagskalendern kan du sålla ut vilka bolagsrapporter du är intresserad av. Förutom bolagen som du äger aktier i tycker jag att du ska välja ut några som kan ge dig andra perspektiv än innehavsbolagen. Kanske ska du läsa vad konkurrenterna på en annan geografisk marknad skriver?
Pejla förväntan. Aktiekursen kommer att påverkas mycket av hur väl rapporten kommer in jämfört med analytikernas förväntningar. Så glöm inte att hålla utkik efter vad konsensus säger om omsättning, vinst och annat som kan vara relevant för bolaget.
Plöj. När rapporterna väl kommer finns det inga genvägar, det är bara läsa. Men du behöver inte läsa allt. Personligen brukar jag nöja mig med att läsa sammanfattningen och vd-ordet i första steget, det går tillräckligt fort. Nu trejdar inte jag på rapportrörelser, men det är ändå lite roligt att få en uppfattning när rapporten kommer och följa kursen vid börsöppning.
Play. Genom vårt samarbete med Quartr kan du lyssna på bolagets earnings call. Det brukar hållas några timmar efter att rapporten presenterats, kolla på bolagets IR-sida så ska det finnas en kalender. Inledningsvis brukar vd och CFO berätta om rapporten, men eftersom du redan läst sammanfattningen och vd-ordet tycker jag du kan invänta eller spola fram till Q&A. Det är då analytikerna som följer bolaget ställer sina initierade frågor. Förhoppningsvis kan du snappa upp något nytt perspektiv eller insikt.
Analysera siffrorna
Så snart kvartalssiffrorna kommit in i analysfliken kan du börja djupdyka i vad det här kvartalet betyder för helheten. Med vyerna år, R12 och kvartal får du en visuell helhetsvy över både finanserna och nyckeltalen. Men kom ihåg att kvartal bara är ett kvartal. Om du investerar långsiktigt tycker jag inte du ska oroa dig om ett enskilt kvartal inte motsvarar dina eller marknadens förväntningar. Så zooma ut perspektivet och försök se om du kan identifiera trender, positiva som negativa.
Datumen som påverkar flest
Det här är aktierna som ägs av flest hos oss och datumen de presenterar sina rapporter:
Data från 4 oktober 2024.
Ha så kul i rapportperioden!
/Philip
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i artikeln är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.