Flytta bolånet till en annan bank – och sänk din ränta
När bolåneräntan är rörlig är det enklare för dig att jämföra ditt bolån och byta bolånegivare om du betalar för mycket. Men hur ska man göra när räntorna nu börjat ticka uppåt och ett erbjudande du fick på förmiddagen plötsligt blivit avsevärt dyrare? Här går vi igenom hur man kan tänka.
Har man en rörlig bolåneränta är det bra att någon gång per år se över den genom att jämföra med vad andra bolånegivare erbjuder. Samtidigt befinner vi oss nu i en period då räntorna tickat stadigt uppåt och ett erbjudande som fanns i går blir plötsligt ogiltigt när du väl ska teckna. Det kan till och med röra sig om ett fåtal timmar från att ett erbjudande plötsligt blivit betydligt mindre attraktivt enligt SvD.
Så hur ska man då tänka? Är det fortfarande värt att byta bank då och då för att sänka sin bolåneränta? Det enkla svaret är Ja! Här går vi igenom hur man kan förbereda sig på bästa sätt.
Jämför din ränta med vad andra betalar
Det första steget är att jämföra din ränta med vad andra bolånegivare erbjuder. Det kan du bland annat göra med hjälp av jämförelsetjänster. I vår jämförelsetjänst kan du se hur mycket du sparar om du flyttar ditt bolån. Vi hämtar uppgifter om ditt bolån från din nuvarande bank automatiskt och tar ingen kreditupplysning för att få ditt resultat.
Om du vill jämföra med fler banker är snitträntan en viktig ledtråd. Snitträntan är ett genomsnitt av de räntor som låntagarna faktiskt får en viss månad och något alla bolånegivare måste redovisa. På konsumenternas.se kan du jämföra vad långivarna har för genomsnittsränta för lån som är helt rörliga upp till 10 år bindningstid.
Annons
Kom förberedd till förhandlingen
När du jämfört din ränta med vad andra kunder betalar i snitt, både hos din nuvarande långivare och ett antal andra är det dags för nästa steg: Förbereda din förhandling. Här gäller att desto mer förberedd du är, desto bättre förhandlingsposition har du. Förberedelserna kan ligga i att du tar reda på ditt hushålls totala inkomster, hur stort sparandet är (glöm inte tjänstepensionen!) och vad marknadsvärdet på boendet är. Vissa långivare vill att en extern part, till exempel en mäklare, gör en värdering av huset medan andra använder sig av algoritmer för att göra en uppskattning av värdet.
När du vet vad du vill betala för ditt bolån, och har ett bra argumentationsunderlag, är det dags att skrida till handling. När du kontaktar långivaren kan det vara en god idé att berätta att du aktivt söker bland flera olika långivare och är ute efter att få så låg ränta som möjligt – och är beredd att flytta dina bolån. Därmed visar du att du både är prismedveten och insatt. Det kan motivera långivaren att gå lite lägre än vad som först avsågs.
Dokumentera ditt avtal
När räntan svänger så pass mycket som den nu gör är det viktigt att du dokumenterar vilken ränta du erbjuds och hur länge erbjudandet gäller. Eftersom det inte finns någon lagstadgad betänketid riskerar du annars att få en helt annan ränta än den du först erbjöds. Förbered dig noga och försök att undvika tidspress.
Att bli helkund – drömmen för banken men sällan för dig
Det är inte helt ovanligt att långivare passar på att locka med andra produkter när ett bolån ska tecknas, till exempel tjänstepensionslösningar eller att flytta lönekontot till banken.
Om du blir erbjuden att teckna bolånet med rabatt tillsammans med andra produkter är det väldigt viktigt att du sätter dig in i vad hela lösningen kommer att kosta dig. En rabatt på bolån kan, till exempel, snabbt ätas upp av en dyr tjänstepensionslösning. Var därför noggrann och utvärdera varje produkt du erbjuds för sig – det kan spara dig många tusenlappar.
För att summera upp:
- Förbered dig väl genom att jämföra räntan hos flera aktörer.
- Skaffa dig en god bild av dina ekonomiska förutsättningar för att därigenom stärka din förhandlingsposition.
- När du kommit överens med en bolånegivare om en viss ränta, dokumentera vad ni har kommit överens om för att undvika plötsliga förändringar.
- Om långivaren erbjuder dig andra produkter och tjänster, utvärdera dessa noga var och en för sig för att få en helhetsbild av vad erbjudandet egentligen kommer att kosta.
Går du i tankarna på att flytta ditt bolån? Jämför ditt bolån här och se hur mycket pengar du kan spara genom att flytta ditt bolån.
I vår bolåneskola får du bland annat veta mer om hur man kan tänka kring amorteringar och sparande, om man ska köpa först och sälja sen och om det kan löna sig att begära retroaktivt uppskov.
Lycka till!
/Moa
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.